Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна система за подаване на сигнали активира ЮЗДП

Специално мобилно приложение, което може да работи и при липса или слаб сигнал на мобилните оператори в горските територии, активира Югозападното държавно предприятие. Освен за улеснение на горските служители, то може да се използва и от гражданите за подаване на сигнали.

Мобилното приложение, адаптирано за смартфони и таблети, активира offline карта, която дава възможност за GPS позициониране на всички горски територии в обхвата на държавното предприятие, дори когато сигналът на мобилните оператори е слаб или изобщо липсва.

Иновативната система ще облекчи работата на лесовъдите на терен, които извършват контрола на всички дейности в горите, като в базата данни са включени и  защитените горски територии. 

Освен това приложението ще даде възможност за бързо подаване на сигнали от гражданите и точно локализиране на мястото.

Обществената активност е особено важна при природни бедствия, пожари, бракониерство, нерегламентирано движение на моторни превозни средства и замърсяване на горите с битови отпадъци. 

Сигналите на гражданите чрез мобилното приложение трябва да бъдат  придружени със снимков материал и данни за контакт с подателя. 

В рамките на минути подадената информация се визуализира на публичната уеб карта на горските територии в обхвата на ЮЗДП. 

Към приложението е разработено и кратко видеообучение за ползването му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството отпусна близо 300 хил. лева за транспорт на ученици от Украйна

Служебното правителство отпусна близо 300 хиляди лева, за да могат ученици от Украйна със статут на временна закрила да ползват безплатен транспорт до училище през цялата учебна година.  Най-голям брой украински деца у нас се обучават в областите Бургас и Варна.  Те се записват в училища с налични свободни места и по тази причина на някои се налага да..

публикувано на 15.10.24 в 21:50
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Обявиха началото на задължителна евакуация от украинския град Купянск

Ръководителят на военната администрация на украинската Харковска област Олег Синегубов обяви началото на задължителна евакуация от град Купянск.  "Днес взехме решение за задължителна евакуация от град Купянск и още три общини, които се намират близо до фронтовата линия", посочи Синегубов.  Евакуирането на хората ще започне от населените места,..

публикувано на 15.10.24 в 21:29
Бенямин Нетаняху

Нетаняху е заявил, че страната му е против едностранно примирие в Ливан

В телефонен разговор с френски япрезидент Еманюел Макрон премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заявил, че страната му е против "едностранно примирие в Ливан".  Това предаде Франс прес, като цитира комюнике на пресслужбата на израелското правителство.   "Премиерът декларира по време на разговора, че е против едностранно примирие, което няма да подобри..

публикувано на 15.10.24 в 20:43
Мигрант слиза след от кораба на италианската неправителствена организация Emergency`s Life Support в пристанището на Неапол, Южна Италия, 1 август 2024 г.

Споразумението за прехвърляне на имигранти от Италия в Албания влиза в действие

Споразумението за прехвърляне на нередовни имигранти от Италия в Албания влиза в действие утре - тогава на албанския бряг се очаква да акостира кораб с първата група кандидати за убежище.  Джорджа Мелони приветства "смелата" мигрантска сделка с Албания Албания приема първите мигранти от Италия по новото им споразумение Лондон не обмисля..

публикувано на 15.10.24 в 19:43

Протест срещу кандидатурата на Сарафов за главен прокурор в София

Стотици хора се събраха в т. нар. "тригълъник на властта" по инициатива на "Правосъдие за всеки", за да протестират срещу издигането на единствената кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор.  Движението в района на Ларгото е блокирано. Под лозунгите "Сарафов, върви си!" и под българския флаг множеството поиска да се спре процедурата по избор..

публикувано на 15.10.24 в 19:24
В Савана, Джорджия, САЩ, архив, 24 септември 2024 г.

САЩ: В Джорджия започна ранното гласуване за президентския вот

В американския щат Джорджия започна ранното присъствено гласуване за президентските избори през ноември.  Ранното присъствено гласуване в Джорджия, който е един от ключовите за президентските избори щати, предоставя на избирателите най-малко 16 дни, в които те да дадат гласа си преди действителната дата на изборите - 5 ноември. В някои от окръзите на..

публикувано на 15.10.24 в 18:52