Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Ана Пападопулу за ролите в театъра и киното

Ана Пападопулу
Снимка: Георги Бангиев

Тя може да бъде нежна и крехка на сцената, но и властна и твърда. Понякога е тъжна, но може и да се смее заразително. Тя е Ана Пападопулу и е актриса в Народния театър "Иван Вазов". 

Започва работа в Народния театър благодарение на режисьора Александър Морфов, който я поканил да изиграе роля в постановката "На дъното":

"Една героиня е болна през цялото време в "На дъното" на Максим Горки, тя няма реплики, през цялото време е болна и после умира, но той (Александър Морфов - бел. ред.) решава нейният дух да остане в приюта и ми се обади аз да играя този дух на тази болна жена. Беше изключително, с най-големите звезди на българския театър и кино се срещнах тогава", разказа пред БНР Ана Пападопулу.

Когато Ана Пападопулу е в четвърти курс, участва в постановката "Декамерон" по Бокачо, където си партнира със своя учител Стефан Данаилов. Един от най-ценните уроци от работата с Данаилов – колко важно е уважението - към колегите и всички, които работят в театъра:

"Истината е, че той имаше невероятна интуиция към това, което всеки от нас можеше. Той ме прие с остро драматичен монолог и материал в Академията (НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" - бел. ред.). През всичките четири години той настояваше аз да имам в изпитите си и комедийни откъси, защото искаше да развива и това, което е скрито в нас", допълни Пападопулу в предаването "Нощен хоризонт".

От 17 години Ана Пападопулу играе в постановката на Мариус Куркински "Рибарят и неговата душа" в Театър 199:

"Ние много обичаме това представление - и четиримата актьори, които играем в него, и не сме спирали никога да го играем".

Мариус Куркински сподели, че за него е много важно, че едно представление е просъществувало 17 години.

"Това се дължи най-вече на качеството на текста, на постановката на режисьора, но и най-вече на актьорите, които поддържат това представление 17 години. За мен това е нещо много скъпо, много важно съчетание между артист и личност. "С любовта жега не бива" също се играе 16 години и тези представления, с този живот изпълняват една много голяма моя мечта за театъра, че той може да бъде работеща система, полезна, която да променя хората, тя е част от тази моя мечта никой не може да я измести от там".

Ана Пападопулу и гъркинята Ставрула Елефтериаду се познават от 2004 година.

"Открих с нея много прекрасни места, открих театъра, открих културата на тази държава и съм ѝ много благодарна за това нещо", каза Ставрула Елефтериаду. .

Ана Пападопулу е носителка на наградата за млади театрални дарования "Иван Димов" през 2000 г., както и на наградата за дебют "Невена Коканова" за филма "Писмо до Америка". През 2018 г. е отличена с АСКЕЕР за поддържаща женска роля за изпълнението си в “Лисичета”, а през 2019 г. е номинирана за наградата ИКАР за ролята си в “Дивата патица”.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

Ана Пападопулу

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенните "Дни на музиката в Балабановата къща" започват в Пловдив

На 18 септември в Епископската базилика на Филипопол от 18:30 ч. ще бъде първият концерт от есенното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща". Откриването е поверено на духовия квинтет "Пилекадоне", а солисти са оперната певица Светлина Стоянова и джаз пианистът Константин Костов - и двамата с успешна международна кариера. Мотото на..

публикувано на 18.09.24 в 16:54

Радиооркестърът отбелязва с концерт Деня на независимостта на България

На 18 септември в Софийската национална опера и балет от 19:00 ч. ще се състои празничен концерт в чест на Деня на независимостта на България. Поканата за него е от Българското национално радио и сдружение „Реформ Юнион Клуб“, които отбелязват празника за втора поредна година, а на сцената ще бъде Радиооркестърът със своя главен диригент Константин..

публикувано на 18.09.24 в 15:27

Пламен Сивов представи новия си албум "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара , известен с участието си в групата "Точка БГ" и носител на множество награди за поезия и музика. Поводът за гостуването му е петият му самостоятелен албум, озаглавен "Небе и хляб" , в който Сивов представя 10 авторски песни за пиано и глас , създадени в сътрудничество с пианиста Самуел Ефтимов .   Албумът..

публикувано на 18.09.24 в 14:30

Левон Манукян: Разград заслужава да има качествен културен живот

След продължителен период на криза Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов“ се възстановява и през новия сезон ще бъде част от Театрално-музикалния и филхармоничен център в града. Негов директор в момента е диригентът Левон Манукян, който разкри сериозните си намерения да работи както за укрепване на състава на оркестъра и трупата на театъра,..

публикувано на 16.09.24 в 19:06
Мистериите на Хухла

Българи, гърци и турци ще се надиграват, надпяват и надсвирват на фестивала "Мистериите на Хухла"

Фестивалът "Мистериите на Хухла" се разширява териториално и времево. В мистичното ивайловградско село ще се срещнат представители на три етноса – българи, гърци и турци. Те ще се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни – от 21 ви до  23 – ти септември. Иван Бунков, инициатор и организатор на "Мистериите на..

публикувано на 16.09.24 в 12:40
Част от основния актьорски състав в

"Шогун" в очакване на триумф на наградите "Еми"

Новата телевизионна адаптация на романа "Шогун" на писателя Джеймс Клавел се очаква да триумфира на американските награди "Еми" - телевизионният еквивалент на "Оскарите". Церемонията ще се състои в Лос Анджелис тази нощ българско време. Наградите "Еми" ще бъдат връчени за 76-и път и се очаква за първи път носителят на най-престижната..

публикувано на 15.09.24 в 08:54

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50