Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Химическите процеси при боядисване на яйца и месене на козунак

Златина Димитрова
Снимка: личен архив

"За да можем да сварим хубави цели яйца, трябва да ги оставим първо да се темперират и да са поседели няколко часа на стайна температура, след което да ги сложим в студена вода, така че да се загреят черупките им заедно с водата, в която ще ги варим". Това каза за БНР Златина Димитрова, учител, един от ръководителите на българския отбор, който участва в международния турнир на младите естествоизпитатели и член за химическия "Корпус за Бързо Гърмене".

Черупките на яйцата са направени от калциев карбонат, който ние виждаме по батериите на мивките в София и го познаваме под името варовик.

"Същото е веществото, от което са направени черупките на яйцата, то се разтваря под действието на киселини. И въпреки че оцетът, който можем да си сложим в салата, е доста слаба киселина, когато го добавим в боята за яйцето, това, което той прави е, че докато яйцето почива вътре и се боядисва, той създава микропукнатини под черупката на яйцето, което прави по-голяма повърхност, за която да се захване боята и накрая независимо каква боя използваме, получаваме много по-наситен и ярък цвят", подчерта Димитрова в предаването "Закуска на тревата". 

Можем да боядисаме яйца за Великден с подправки, кафе, червено зеле, салатен лук.

В тестото за козунаците се слага мая за хляб, която е направена от дрожди, които са малки микроорганизми, които при правилните условия се размножават, допълни тя: 

"Започват да се хранят с част от захарите, които сме сложили в сладкото тесто за козунака и при процеса на хранене и на размножаване, тогава, когато оставяме нашият козунак да втасва, те отделят въглероден диоксид, същият газ, който и ние издишаме. Благодарение на отделянето на въглеродния диоксид козунаците стават големи и пухкави. Абсолютно същото става и когато правим хляб".

По думите на Златина Димитрова най-важният химически процес при приготвянето на агнето е бавното печене. Голяма част от подправките предотвратяват развитието на бактерии.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. д-р Йосиф Аврамов

Доц. д-р Йосиф Аврамов: По следите на парите, властта и символите върху монетите

Връщаме се назад във времето, пътуваме през вековете - по следите на парите, на властта и на символите, които съпътстват човечествот о от зората на историята до наши дни. Ще говорим за монетите не само като разменна единица, а като свидетелство за култура, дух и държавност .  От тракийските племена, които започват да секат свои монети само..

публикувано на 30.10.25 в 12:47
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: По въпроса с горивата топката в момента е изцяло в правителството

"Силно се надявам да нямаме проблем с горивата" . Това коментира пред БНР Димитър Хаджидимитров , заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива: "При проблема с горивата топката в момента е изцяло в правителството и не само на нашето, но и на европейско ниво, мисля, че трябва да се водят..

публикувано на 28.10.25 в 14:51
Национален политехнически музей - София

"Пътувай с "Хоризонт" из най-забавните места в столицата ни за малките туристи

Куклите са не просто играчки, а част от културата и историята на човечеството . Това се случва в Музея на куклите в столицата . Те разказват за начина, по който различните народи възприемат детството, красотата, традицията и театъра. С времето куклите променят формата и предназначението си - от ритуални и обредни предмети до детски спътници и герои..

публикувано на 28.10.25 в 13:47
д-р Стефан Дечев

Историкът Стефан Дечев представя книгата “Съединението срещу Задкулисието”

"Съединението  срещу  Задкулисието ” е новата книга на историка Стефан Дечев, който з авършва "История" в Софийския университет, специализира в Амстердамския университет и в Централноевропейксия университет, преподава в Нов български университет. Излиза книгата "Съединението срещу Задкулисието" "Както първите читатели на книгата,..

публикувано на 28.10.25 в 13:23

Таня Желязкова: Разширихме полето на ученическото самоуправление на всяка паралелка

"Нашата организация тази година навърши 15 години и каузата за ученическото самоуправление развиваме от самото начало" . Това заяви пред БНР  Таня Желязкова-Теа , председател на Настоятелството на Фондация "Институт за информални иновации": "Ние имаме участие в създаването на новия Закон за предучилищно и училищно образование, където..

публикувано на 28.10.25 в 10:24
Боян Рашев

Боян Рашев: Спирането на работа на "Лукойл" хич не е добра опция за България

 "Държавата трябва да съумее да подсигури работа на "Лукойл" , като спазва обаче гаранциите, защото стигането до спиране на работа на рафинерията, хич не е добра опция за България". Това каза пред БНР Боян Рашев , енергиен експерт: "Твърде неприятно ще стане тогава, така че решение трябва да се намери . Аз мисля, че това, което Германия прави..

публикувано на 27.10.25 в 17:33
Ивана Радомирова

Как работи депозитната система за опаковки и кога ще влезе в сила?

Преди 2 седмици по време на годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България, министърът на околната среда и водите Манол Генов е обявил, че въвеждането на Национална депозитна система за опаковки в България ще се осъществи през 2027 годината. Идеята на правителството е системата да се управлява от..

публикувано на 27.10.25 в 15:39