Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оксана Чусовитина: Не съм феноменална, задържах се малко повече в спорта

Оксана Чусовитина е вписана в книгата с рекордите на Гинес. Тя е единствената спортна гимнастичка със седем участия на олимпийски игри. В момента се подготвя за осмата си олимпиада, където ще е на 46 години. Световната купа във Варна е генерална репетиция за нея преди игрите в Токио. Изключителната спортистка отдели няколко минути специално за българските медии:
- Гостувате за втори път във Варна. С какви чувства се връщате тук?
- Да, за втори път идвам в родината на моя приятел Йордан Йовчев. Тук се чувствам прекрасно, защото съм сред близки. Не съм се състезавала доста време и Световната купа е първият ми старт, искам да сверя часовника си и да видя до къде съм стигнала в подготовката за олимпийските игри. Надявам се на добри резултати, в България съм сякаш у дома, има слънце и е топло, както е и в Ташкент.
- Проведохте част от подготовката си в Германия, имаше проблем със залата в Ташкент. Сега всичко наред ли е?
- Бях на лагер в Германия, защото залата в родината ми се използваше за карантиниране на болни от коронавирус. Сега вече всичко е наред.
- Ще се състезавате на осма олимпиада, това е невероятно постижение, рекорд в световната гимнастика. Как успявате да поддържате спортна форма на 45 години?
- Просто обичам това, което правя и ми се получава добре. Имам нещо като девиз, който следвам – По-добре да опитам днес, вместо да съжалявам утре.
- Имахте наскоро травма в крака. Тези проблеми не ви ли отказват или разколебават?
- Това е нещо нормално, случва се при всеки спортист. Мина и вече не мисля за този проблем. Отново ще кажа – много съм доволна, че България е домакин на Световна купа, защото имам възможност да проверя до къде съм стигнала и какво още имам да свърша.
- Започвате да се състезавате в голямата гимнастика едва на 15 години. Оттогава досега са минали 30 години, каква е разликата?
- Може би ще ви изненадам, но сега ми е много по-лесно. Вече знам какво трябва да правя, много по-осмислено е всичко. А когато бях по-млада, хвърлях много сили, но не там, където трябва. Разбира се, възрастта ми е напреднала, ако бях с 10 години по-млада всичко щеше да е прекрасно.
- Имате олимпийски медали за СССР и за Германия, но нямате за Узбекистан. Това ли е вашата цел на тази олимпиада?
- Това е моята мечта. Затова се готвя стъпка по стъпка. Не смея да си поставям цели, в спорта всичко се случва.
- Само на коронния си уред прескок ли ще се състезавате?
- Да, тежко ми е вече да играя многобой. Възрастта оказва влияние. Не искам да хвърлям сили, знаейки, че няма да попадна на финал.
- Имате син Алишер, той с какво се занимава?
- Синът ми тази година ще стане на 22, ще учи в университет. В момента работи като треньор по баскетбол на малки деца. Иска да стане преподавател по математика и по спорт в началното училище. Сам избра баскетбола, никога не съм го карала да се занимава с гимнастика или с нещо друго, което не е по вкуса му. С мен са се отнасяли по същия начин, никой не ме е карал да правя нещо насила. Смятам, че детето трябва само да намери това, което му доставя удоволствие.
- Работили сте като треньор, с това ли смятате да се занимавате след олимпийските игри в Токио?
- Мисля да направя свой клуб в Узбекистан. Но не за професионален спорт, искам да се занимавам с деца и младежи. Искам да ги привлека към спорта, да помогна на повече хора да бъдат здрави. Треньорската работа е изключително тежка, прекланям се пред труда на всички специалисти. Освен това е много неблагодарна професия.
- Как успявате да съчетаете всички роли в живота – на майка, съпруга, състезателка?
- Много ми провървя със семейството. Изключително благодарна съм на моя мъж. Той ми създаде прекрасни условия, за да мога да тренирам. Огромна подкрепа имам от сина ми.
- Живяли сте продължително време в Германия, защо решихте да се върнете в Узбекистан?
- Да, изкарах 10 години в Германия и се състезавах за тази държава. Синът ми беше болен и имаше нужда от лечение. Но сърцето ми винаги е било в Ташкент. Винаги съм знаела, че когато се излекува, ще се върнем в Узбекистан.
- Наричат ви феноменалната Чусовитина или чудото на спортната гимнастика...
- Аз съм обикновен човек, имам своите чувства, несгоди и понякога дори съм в лошо настроение. Няма нищо феноменално в мен, просто се задържах в спорта малко повече. Всичко зависи от човека, ако иска нещо да постигне, винаги има начин. Ако не иска, нищо не може да го застави.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Манчестър Юнайтед се разправи с Барнзли

Манчестър Юнайтед победи със 7:0 третодивизионния Барнзли в среща от третия кръг в турнира за Купата на Лигата в Англия. На своя "Олд Трафорд" "червените дяволи" се забавляваха и спечелиха мач със 7:0 за пръв път от 1997 година, когато техен съперник отново бе Барнзли. По два гола за успеха вкараха Маркъс Рашфорд, Алехандро Гарначо и Кристиан..

публикувано на 18.09.24 в 09:13
Григор Димитров и Новак Джокович

Владислав Стоянов за мача Димитров - Джокович: Шоу, което рядко може да се види

"Резултатът ще е последното, което ще се помни след тази вечер. Видяхме шоу, което много рядко се гледа в нашия спорт . Тази вечер Григор дължеше на българския народ, макар не в официален мач. Залата беше претъпкана, имаше правостоящи около входовете. Имаше игра с публиката на двамата тенисисти . Тази симбиоза беше много красива ...

публикувано на 18.09.24 в 06:50
Хари Кейн вкара четири гола

Кейн вкара 4 гола за разгром на Байерн, Реал стартира с успех

Хари Кейн вкара четири гола за разгромната победа на Байерн (Мюнхен) с 9:2 срещу хърватския шампион Динамо (Загреб) на старта на новия формат на Шампионска лига.  Нападателят вкара три гола от дузпи и един от игра и се превърна в най-резултатният английски футболист в Шампионска лига с 33 гола.  Кейн има общо 53 гола в 50 мача, откакто..

публикувано на 18.09.24 в 00:27
В името на шоуто Григор Димитров победи Новак Джокович

В името на шоуто Григор Димитров победи Новак Джокович

Най-добрият български тенисист Григор Димитров победи олимпийския шампион на сингъл от Игрите в Париж 2024 Новак Джокович в демонстративен мач в София, организиран от Фондация "Григор Димитров".  Срещата завърши при резултат 6:4, 2:6, 10:6 за Димитров. Над 13 хиляди фенове бяха  изпълнили до краен предел "Арена 8888 София", след като..

публикувано на 17.09.24 в 22:17
Майорка победи Реал Сосиедад с 1:0

Майорка победи Сосиедад с гол от дузпа

Майорка победи Реал Сосиедад с 1:0 в изтеглен мач от седмия кръг на испанската Ла Лига. Единственото попадение отбеляза Абдон Пратс от дузпа в 36-а минута. Със спечелените три точки Майорка се изкачи на 6-о място с 8 точки, докато Сосиедад остава 16-и с 4 точки. Изтеглен мач от седмия кръг на футболното първенство на Испания:..

публикувано на 17.09.24 в 22:11
Шампионската лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила

Новата Шампионска лига стартира с победи на Ювентус и Астън Вила

Отборите на Ювентус и Астън Вила постигнаха победи на старта на новия формат на Шампионска лига по футбол.  Юве надигра ПСВ Айндховен с 3:1 у дома, а Вила се справи при гостуването на Йънг Бойс с 3:0. На "Алианц Стейдиъм" в Торино Кенан Йълдъз вкара първия гол този сезон в Шампионска лига. Турският национал откри резултата със зрелищно..

публикувано на 17.09.24 в 22:05
Джани Дос Сантос

Локомотив (София) привлече футболист от Нидерландия

Отборът на Локомотив (София) привлече нидерландския футболист Джани Дос Сантос. 25-годишното крило подписа двугодишен договор с "железничарите", съобщиха от клуба.  Нидерландецът дебютира в "Ередевизи" на 19 години, а впоследствие изкарва две много успешни години в Канада. "Много се радвам да съм тук, съотборниците ми и треньорският щаб..

публикувано на 17.09.24 в 20:25