Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков съобщи:

Сигнали от малки и средни предприятия за отказани им кредити от ББР

Провали се срещата на министъра с получатели на големи кредити от ББР

| обновено на 28.05.21 в 17:57
Служебния министър на икономиката Кирил Петков даде пресконференция след провалената среща.
Снимка: БГНЕС

Провали се срещата между осемте фирми, получили най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР), и служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Причината е, че нито едно от дружествата не дойде на насрочените за 10.30 разговори с министъра. 

„Получихме отговори на нашите запитвания от шест от осемте големи кредитополучатели на Българската банка за развитие. Единствените две компании, от които не получихме отговор в този момент, са „Благоевград БТ“ и фирмата „Транспект“ АДНо всичките шест поне, което е добрата новина, казват, че си плащат заемите и нямат забавяне. Така че от тази гледна точка аз съм много щастлив“, каза Кирил Петков, който бе поканил на среща представител на осемте кредитополучатели и допълни

„Но не знаем никакви конкретики. Каква е лихвата и какви са обезпеченията - за това нямаме информация до този момент. Моята задача е на края на цялото това упражнение да я направим наистина да бъде работеща банка за развитие. Много се надявам да финансираме експортно-ориентирани иновативни компании“.

Вчера бе провалена и срещата на министър Петков с Надзорния съвет на банката, след като на нея се яви единствено председателят Стамен Янев, поради което министърът освободи членовете на надзора. 

Министър Кирил Петков съобщи за сигнали от малки и средни предприятия за отказани към тях кредити от ББР. Той цитира подобен сигнал и призова дребният бизнес да информира министерството за подобни откази: 

„Министерството е отворено и ние ще искаме да имаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средни предприятия. Този тип сигнали за нас са много ценни, защото ние искаме тази банка да започне да работи за малките и средни предприятия. Министерството е отворено, както виждате, всичко ще е много прозрачно, да можем да насочим капитала, който е в банката в момента по най-правилния начин“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Образователният министър Галин Цоков

Министър Цоков: В българските училища не се провежда никаква пропаганда

Изработена е най-обща визия и рамка за качеството на училищното образование, които вече са обсъдени от отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката. Това каза служебният министър проф. Галин Цоков по време на парламентарния контрол. На въпрос дали има случаи на ЛГБТИ-пропаганда, министър Цоков отговори категорично, че в..

публикувано на 13.09.24 в 14:25

Евелина Бранимирова: Катастрофиралият самолет е учебно-боен

Катастрофиралият военно-транспортен самолет  L-39 ZA на Трета авиобаза в Граф Игнатиево е учебно боен, каза Евелина Бранимирова, медиен съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Информацията е оскъдна, отменено е плануваното за утре авиошоу.  В момента на мястото работят колегите от Военна полиция и се води разследване", каза..

публикувано на 13.09.24 в 14:22
Учебно-боен самолет L-39 катастрофира край трета авиобаза

Все още няма официална информация за екипажа на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39

От Министерството на отбраната определиха инцидента като достатъчно сериозен, без да съобщават каква е съдбата на пилота. Тренировъчният самолет L-39 се е разбил близо до базата при подготовка на утрешните демонстрации за авиошоуто, но министърът на отбраната Атанас Запрянов е отменил авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофата...

публикувано на 13.09.24 в 14:18

Близо 120 хил. декара треви и храсти са унищожени при пожари в област Монтана

Близо 120 хиляди декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците.  24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара.  През миналата година пожарите в гори са били само три,..

публикувано на 13.09.24 в 14:03

Гърция: Руските удари в Украйна водят до поскъпване на тока в Югоизточна Европа

Гърция е предупредила ЕС, че руските удари по украинската инфраструктура водят по повишаване на цената на електричеството в югоизточна Европа. Това пише "Файненшъл Таймс", като се позовава на писмо, изпратено днес от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис до Европейската комисия. Цените на тока са достигнали критични нива и има нужда от спешен..

публикувано на 13.09.24 в 13:55

Удареният от руска ракета кораб в Черно море продължил курса си към Египет

Удареният вчера кораб в Черно море, натоварен със зърнени култури, е продължил безпрепятствено курса си към Египет. Търговският кораб, ударен от руска ракета в Черно море вчера, е собственост на гръцка компания. Това съобщават гръцките медии, като се позовават на няколко източника. Корабът" Ая" е превозвал жито и селскостопанска техника...

публикувано на 13.09.24 в 13:47
Глаевн комисар Александър Джартов

Пожарната отчете изключително трудни летни месеци – много пожари и бедствия

Директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов отчете изключително трудни летни месеци, изпълнени с много пожари и бедствия.   При отбелязването на професионалния празник на пожарникарите - 14 септември, Джартов посочи, че това е краят на едно лято, изпълнено с тежки и сложни предизвикателства:  "Мисля, че голяма част от нашите съграждани..

публикувано на 13.09.24 в 13:40