Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класиране на първокласниците в София

| обновено на 04.06.21 в 19:02
Снимка: БГНЕС

Първото класиране за прием на децата в първи клас за учебната 2021-2022 година в София беше обявено днес. Свободните места бяха близо 12 000, а кандидатурите - над 10 500. На първо класиране в първи клас наесен влизат над 10 000 деца. За първи път кандидатстването е през нова информационна система, която отчита като най-важен критерий за прием в желаното училище уседналостта, като постоянният или настоящият адрес на родителите на детето да трябва да е над 3 години в прилежащия район.

Над 99% от всички кандидатури са предварително проверени чрез новата електронна система, а целта е прекратяване на реденето на опашки и гишета на родителите, уточни заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов:

"Това означава, че тези над 99% могат, след извършване на класирането, само да изтеглят заявлението за записване в училището, в което са приети, да отидат на място с него и да запишат детето".

Успешно класираните деца са 10069. Класирани по първо желание са над 8700, а на второ - над 1350:

"До утре сутринта всички родители ще получат имейл, в който ще бъде описано дали детето е прието, къде е прието и какви трябва да бъдат следващите стъпки".

Неприетите на първо класиране деца са 460, а за да участват във второто класиране, ще трябва да кандидатстват отново, уточни заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов:

"На второто класиране отново ще трябва да посочат всички училища, в които желаят да се запишат. Ако пък не са доволни от резултата на първото класиране, също може да не се запишат и да участват на второто класиране".

Родителите на приетите на първо класиране деца ще могат да запишат детето си от 7-ми до 11-ти юни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Косьо Стойчев

Доц. Косьо Стойчев: Българските иновативни фирми нямат подкрепа, пазарната среда е агресивна

" Ресорът е прекрасен . Когато в български ръце се намират стартъпи, иновации и изследвания, ние се намираме в чудесна позиция. Не смятам, че българската държава е безкрайно неиновативна и няма стартъпи." Тази позиция изрази пред БНР доц. Косьо Стойчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", за ресора, който получава българският кандидат за..

публикувано на 18.09.24 в 08:39

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на..

публикувано на 18.09.24 в 08:37

Ден без загинали на пътя

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя и се отбелязва в цялата страна Той е част от Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на пътна полиция.  Инициативата се провежда за поредна година в рамките на Европейската седмица на мобилността от 16 до 22 септември. Мотото на кампанията е "Остани жив, пази живота". Целта е да..

публикувано на 18.09.24 в 08:19

Празник на занаятите във Велико Търново

С шестдневен празник на занаятите във Велико Търново започват тържествата за честване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта. В "Нощ на Самоводската чаршия" ще се включат повече от 80 майстори.   Фестивалът на занаятите представя традиционни и иновативни техники в различни сфери на бита, съчетани с концерти и спектакли. В 13-ото..

публикувано на 18.09.24 в 08:15

Доц. Александър Христов: Спасението е в системните партии

" Картината е тъжна, но очаквана и позната . Не трябва да си мислим, че след всичко, което стана в последните 4 години в държавата, настроенията на хората биха били по-различни".  Това е мнението на доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Пред БНР той отбеляза, че започва залитане в конспиративни теории в..

публикувано на 18.09.24 в 08:04

Изтича срокът за подаване на възражения срещу въвеждане на "чaт ĸoнтpoл"

Днес изтича срокът, в който българските граждани могат да подават възражение по намерението за въвеждане на "чaт ĸoнтpoл" в криптираната комуникация с интернет приложения. Мярката е по инициатива на съвета на Европейския съюз, за да има по-сериозна защита на децата от порнография. Само преди дни пред "Хоризонт" Богомил Шопов от "Електронна..

публикувано на 18.09.24 в 08:03

"Варошлийски вечери" в Ловеч за 12-и път

Регионалният исторически музей в Ловеч организира за 12-и път двудневния празник "Варошлийски вечери“, посветен на традициите на стария квартал "Вароша“. "Варошлийски вечери“ се откриват от 17.30 ч. с   изложбата "Сокйни шевици“, експонирана в Художествената галерия, поясни Елена Георгиева, главен уредник в Регионалния музей и автор на изложбата и..

публикувано на 18.09.24 в 07:47