Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за силен вятър в 14 области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жълт код за силен вятър е в сила за днес за 14 области в страната, а за 7 - за интензивни валежи, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждение за силен вятър е обявено за областите Пазарджик, София-град, София-област, Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, както и за Русенска, Разградска, Силистренска и Добричка област, за които е валиден и жълт код за обилни дъждове.

Предупреждението за интензивни валежи е в сила и за областите Търговище, Шумен и Варна.

Днес от запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт.

От северозапад облачността бързо ще се увеличи и до края на деня на много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни и значителни по количество ще са валежите в планините и в Североизточна България, където и вероятността за градушки е по-голяма. Привечер валежите от запад ще спират и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Максималните температури ще са предимно между 22° и 27°




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Moody's понижи перспективата пред рейтинга на Volkswagen

Рейтинговата агенция Moody's понижи перспективата пред рейтинга на германския производител на автомобили Volkswagen Group. Късно в петък от агенцията обявиха, че перспективата се понижава от "стабилна" на "негативна" заряди "влошените оперативни резултати на най-големия производител на автомобили в Европа". Volkswagen е най-големият..

публикувано на 12.10.24 в 10:16

Бойни действия, дипломатически срещи и ураган белязаха Нобеловата седмица

Войната в Украйна Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". През октомври, ноември и декември има..

публикувано на 12.10.24 в 09:44
Разрушения след руска атака с дронове в Запорожка област на Украйна, 28 март 2024 г.

Русия е атакувала украинската Запорожка област 425 пъти за денонощие

Русия е атакувала 425 пъти през изминалото денонощие украинската Запорожка област, като силите на Москва са взели на прицел 11 населени места в региона, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от началника на Запорожката областна военна администрация Иван Федоров. Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна Съобщава се за двама..

публикувано на 12.10.24 в 09:05
Димо Попов

Италианският бизнес у нас заявява притеснения заради злоупотребите с краткосрочни болнични

Увеличените разходи на бизнеса за персонал налагат спешни мерки за регулиране на злоупотребите с краткосрочните болнични. Конфиндустрия България, която обединява италианския бизнес у нас, работи по предложения за решаването на проблема, както и с недостига на кадри на пазара на труда. Мерките ще бъдат предложени на Министерството на труда и..

публикувано на 12.10.24 в 08:24

Празник на духовната музика в Габрово

Днес в Габрово започва двадесет и второто издание на Празника на духовната музика. Две са концертните вечери в рамките на фестивала, който се провежда в навечерието на духовния празник на Габрово – 14 октомври – деня на Света Петка Българска.  Тази вечер в централния габровски храм "Света Троица" ще звучат източно -православни песнопения...

публикувано на 12.10.24 в 08:14

За една година сигналите за онлайн престъпления над деца са нарастнали шест пъти

До месец септември сигналите за онлайн престъпления над деца, които са постъпили в Националния център за безопасен интернет, са над шест пъти повече спрямо сигналите за миналата година. 99% от всички оплаквания са за престъпления спрямо момичета, съобщи за "Хоризонт" Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет. Антоанета Василева..

публикувано на 12.10.24 в 07:54

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

След урагана "Милтън" е потвърдена смъртта на най-малко 17 души. Вече много организации приемат дарения в помощ на засегнатите райони във Флорида, някои от които все още не са се възстановили от миналия преди това друг силен ураган Хелейн. Ураганът изсипал толкова много дъжд над части от района на Тампа Бей се квалифицира като събитие с..

публикувано на 12.10.24 в 07:46