Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва инициатива на националния омбудсман за психологическа помощ за учениците

Диана Ковачева: Усеща се тревожност сред тийнейджърите заради пандемията

Преболедувалите от Covid-19 с антитела също да имат достъп до сертификатите на ЕС

Диана Ковачева
Снимка: ombudsman.bg

Учениците се усещат тревожни и по-малко мотивирани да се върнат в една по-контролирана и стриктна среда, каквато е присъствената форма на обучение, и когато след моя среща с ученици от Столичната професионална гимназия „Княгиня Евдокия“ те ми казаха, че биха се срещнали с психолог, но ако може това да е анонимно, реших още в петък и поставих имейл адрес на сайта на омбудсмана, където деца и родители могат да напишат въпроси към психолози“, каза пред БНР омбудсманът доц. Диана Ковачева за започваща днес инициатива за психологическа помощ за учениците.

Това е кампанията "Синьо лято“, организирана в 12 града на страната, съвместно с местните омбудсмани. Идеята е да се подкрепи психичното здраве на ученици и тийнейджъри. Другата седмица започват тематични приемни, в които психолози ще консултират безплатно всички желаещи семейства и деца, които имат затруднения след Covid изолацията.

Повод за кампанията е продължителното дистанционно обучение, което е довело до трудности с адаптацията към връщането в училище като гняв, раздразнение, страх и тревога.

„Затова и днес започва кампанията, ще записваме деца и родители, те могат да го направят на горещия телефон 0896 760 007, като има информация и на сайта на националния омбудсман и на местните омбудсмани. В София приемните са две, а в страна са разкрити в 11 града", заяви още в "Хоризонт до обед" националният омбудсман.

БГНЕС

Омбудсманът сезира здравния министър, европейския омбудсман и ЕК за проблеми с Covid сертификатите на над 100 000 българи, които са преболедували Covid - 19, но не могат да получат цифрови Covid сертификати на ЕС.  Това е така защото те нямат положителен PCR-тест за това, че са били болни, а само бързи антигенни тестове.

„Днес и утре ще състои Съвет на министрите по здравеопазване в ЕС и очаквам д-р Стойчо Кацаров да постави този въпрос. Смятам , че има неравно третиране по отношение на различните категории хора преболедували коронавируса. Защото този сертификат ще могат да получат само ваксинираните хора, тези, които са преболедували и са с установени положителни PCR-тестове, а другите нямат тези права да вземат такъв паспорт и те всеки път, когато излизат от страната, трябва да си правят тестове. Дискриминирани са и хората с антителата. Те се оплакаха до мен, че личните лекари ги съветват сега да не се ваксинират, тъй като това би могло да е опасно за тяхното здраве. Мисля, че това е проява на неравнопоставеност по отношение на тези категерии хора.

В следващите месеци Европейската комисия трябва да издаде делегирани актове по прилагането на регламента и аз се надявам да бъде обсъден отново този въпрос, затова и помолих здравният министър да го постави въпроса в рамките на Съвета на министрите", заключи още омбудсманът доц. Диана Ковачева.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52