Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският университет - домакин на научна конференция

Проблеми и опазване на българското и световно природно и културно наследство

Проф. Иван Илчев: Налице е неприятно "чалгизиране" на историята

Софийски университет "Свети Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Следващите два дни Софийският университет е домакин на научна конференция, която поставя във фокуса опазване на културното и природното наследство. Конференцията се провежда в рамките на проекта „Наследство БГ“, на който БНР е асоцииран партньор.

Център за върхови постижения се реализира от дванадесет водещи организации, които са фундамент на националната научна инфраструктура в сферите на „Културните и творческите сектори".

В рамките на конференцията ще бъде дискутирано по проблемите и опазването на движимото и недвижимото културно историческо наследство в България и на Балканите - законодателна рамка, консервация, реставрация и класификация. Ще стане дума и за дигитализацията и т.нар. маппинг като подход, както и за добрите международни практики и опит.

" До тук протича много бурна дискусия между колегите и това, което се коментира, е за неприятното "чалгизиране на историята" , "квази история", пупулярна история, което за съжаление намира място и в учебниците, официално спонсорирани от държавната власт в България", заяви пред БНР проф. Иван Илчев, ръководител на проекта и Ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 2007 - 2015 г., член-кореспондент на Българската академия на науките.

"Това вредно явление се грижи за "най-долните" вкусове и хора, които под патриотизъм разбират не обективната история, а преувеличената предства за ролята на нашия народ в световната и европейска история", каза още проф. Илчев.

Скална църква край Михалич  Снимка: Венета Николова

" Нашето участие е с подпроект, който има за цел да направи оценка на природното наследство и ние включваме една сравнително нова и много популярна концепция в света за екосистемните услуги. Тоест пречупваме го през тази концепция и чрез нея ние придаваме по-нов смисъл на научните изследвания в опазването на природата", посочи проф. Стоян Недков от Департамент География на Национален институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които са фундамент на националната научна инфраструктура в сферите на „Културните и творческите сектори (архитектура, филми, ТВ, видео игри и мултимедия), културно наследство, дизайн, включително моден дизайн, фестивали, музика, сценични и визуални изкуства, издателска дейност, радио.

Снимка: Софийски университет

Чрез своята дейност те оказват ключово влияние върху управлението и опазването на културното наследство, управлението на защитени местности и опазването на околната среда, развитието на регионите, образованието, различни икономически сектори от креативните и рекреативните индустрии, развитието на библиотечно, музейно и архивно дело, изкуствата и други. Водещи са в подготовката на студенти, докторанти, пост-докторанти.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35