Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“

Президентите Джо Байдън и Франк-Валтер Щайнмайер подкрепиха целите на форума

| обновено на 08.07.21 в 18:19
„Семейна“ снимка на участниците в срещата на върха по инициативата „Три морета“ в София.
Снимка: Прессекретариат на президента

България е домакин на шестата среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“, която обединява 12 страни членки на Европейския съюз, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море.

В двудневното международно събитие в София участват държавните глави на 9 еврочленки, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Целта на инициативата е да насърчи регионалното сътрудничество, транспортната, дигитална и енергийна свързаност в Централна и Източна Европа.

Приоритет за София е укрепването на инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“.

Президентът Румен Радев определи фонда като нов подход за използване на частния капитал и бизнессътрудничеството. През последните месеци има инвестиции в конкретни проекти.

„Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред. Аз съм оптимист за това, че регионът на Централна и Източна Европа ще стане по-привлекателен за чужди инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета“. За това България продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и обществено-частните партньорства“, каза държавният глава.

Целите на инициативата бяха подкрепени от президента на САЩ Джо Байдън в специално видеообръщение и от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който участва в работата на форума в София.

„Най-накрая се вижда светлина в тунела и това се дължи на смелостта на политиките в региона. С светлината е по-силна за страните, участващи в инициативата „Три морета“. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, който пристигна в София за участие във форума.

Снимка: Прессекретариат на президента

Преди началото на форума президентът Радев посрещна официално в Националния дворец на културата колегите си от Германия, Естония, Латвия, Полша, Словения и Гърция, вицепремиерите на Чехия и Словакия, както и заместник-външният министър на Австрия.

Президентът Румен Радев поздравява германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в началото на срещата в София. Снимка: БГНЕС

Междувременно държавният глава проведе и двустранни срещи с президента на Латвия и с гръцкия си колега.

Като приоритет България и Гърция посочват развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика

"България дава заявка, че отново иска да има своя външна политика ".  Това заяви пред БНР международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения за започналата в София срещата на високо равнище на..

публикувано на 08.07.21 в 17:00

Надежда Нейнски: "Три морета" ще даде различна перспектива пред Централна и Източна Европа

" По-голяма дигитална свързаност между държавите е една от целите на инициативата "Три морета" и по време на Covid кризата темата доби ново измерение , нормалността едва ли ще се върне скоро, рискът от кибератаки се увеличи и отново се заговори за..

публикувано на 08.07.21 в 16:29
Румен Радев проведе среща с председателя на Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Беата Дашинска-Музичка и представители на Полската банка за развитие.

"Три морета" - позитивите за Югоизточна Европа

" Диалогът за "Три морета" в София започна  много късно и раздели експертите и обществото ни , това се отразява на нашия президент, който е ротационен председател... САЩ са не само съпричастни, но и стоят зад този проект. Москва реагира негативно -..

публикувано на 08.07.21 в 13:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2 хиляди и 300 метра надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и..

публикувано на 13.09.24 в 10:24

В две секции гласуват на частичните избори за кмет в село Бистрица

В две секции ще се гласува на извънредните частични избори за кмет на дупнишкото село Бистрица според решението на общинската избирателна комисия. Ще се гласува само с хартиена бюлетина, каза председателят на комисията Мария Чомакова. Членовете..

публикувано на 13.09.24 в 10:20
Димитър Главчев

Главчев: Ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации. Повод за..

публикувано на 13.09.24 в 10:09
Костадин Костадинов

В декларация: Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ за Украйна

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу военнотехническата помощ, която държавата ни предоставя на Украйна. Според него "България изпада в кризисно положение не само при заплаха от външна..

публикувано на 13.09.24 в 10:04
Асен Василев

Асен Василев с призив към ГЕРБ: Спешно да приемем антикорупционните закони по ПВУ

Съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към спешно приемане на трите антикорупционни закона, за да може страната ни да получи парите по Плана за възстановяване и устойчивост.  "И е крайно време Бойко Борисов да..

публикувано на 13.09.24 в 09:42