Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес температурите отново са над 40 градуса

Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с пожарите

С кораби на бреговата охрана, частни яхти и рибарски лодки евакуираха жители и туристи от крайбрежния град Ровис

| обновено на 05.08.21 в 14:45
Опожарен двор след горския пожар в района на Варибоби, североизточно предградие на Атина, 4 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа. Тлеещите огнища и екстремните температури създават риск от запалване на нови пожари.

Основните усилия на огнеборците са на остров Евбея (Евия), където фронтът се разраства. Властите евакуират жители и туристи от засегнатите места. Няма пострадали.

Огънят нанесе сериозни щети на Евбея.

Отново от вятъра се разгарят загасени пожари, обстановката е критична, предава кореспондентът на БНР в южната ни съседка. Основните сили са насочени към област Евбея, където огънят се разраства. Вече са евакуирани жителите на 15 села. Изгоряха къщи и производствени цехове. 

Пожарът на острова е извън контрол, съобщават огнеборците там. Пламъците достигат до 20 метра и температурите са непоносими, казват местни жители, които бързо напускат района. Бият камбаните на църквите, за да предупредят хората да напуснат.

В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 жители и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, тъй като огънят стигнал чак до морския бряг.

Пожарникари, доброволци и армейски части участват в гасенето на огнената стихия, достигнала опасна близост до Древна Олимпия. Спасиха от унищожаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наблизо сграда на Международната Олимпийска Академия. Духа вятър и огнищата се разпалват, казват местни жители.

Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния.  В област Илия изгоряха цели села. Министерството на отбраната изпраща военни сили към засегнати от огнената стихия райони.

На Пелопонес, в региона Илия, бяха разпратени съобщения на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация.

Наложи се и евакуация в района Месиния, отново на Пелопонес. Борбата с огнената стихия продължава, а основното огнище на пожара е в селото Диаволици.

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес отново в страната температурите са екстремни.

В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

От Кипър и Израел пристигна помощ от пожарникари и хеликоптери. В гасенето участва и руски самолет, нает за лятото от гръцкото министерство по защита на  гражданите. От дипломатическата мисия на Русия в Атина изразиха готовност за допълнителна помощ.

Днес е девети пореден ден с температури, които се очаква да достигнат 45 градуса. На много места в Гърция живачният стълб вече преминаха 40 градуса и е ветровито. При тази обстановка е трудно да се използват самолети и хеликоптери за гасене по въздух.

Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони.

Премиерът Мицотакис определи ситуацията като "кошмар" и разпореди: "основен приоритет е да се спаси живота на хората".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертвите на урагана "Милтън" в САЩ станаха 17

Седемнайсет станаха вече жертвите на урагана "Милтън" в Съединените щати, след като полицията откри тялото на възрастен мъж. Все още без електричество продължават да са над 2 милиона домакинства във Флорида. Около 30 процента от бензиностанциите в щата нямат гориво.  Властите в град Тампа призоваха хората да внимават при шофиране заради..

публикувано на 12.10.24 в 07:46
Училище

Стотици деца от Ямбол играха гимнастика с Енчо Керязов

Стотици деца от най-голямото училище в Ямболска област- "Любен Каравелов",  играха сутрешна гимнастика със световноизвестния акробат Енчо Керязов, който пета година е заместник кмет на Ямбол.  Негова е инициативата "Играй гимнастика- Бъди здрав", която цели връщането на десетминутната физзарядка преди първия учебен час...

публикувано на 12.10.24 в 07:45
Германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц обяви още 1,4 млрд. евро военна помощ за Украйна до края годината. По думите му това трябва да бъде сигнал за руския президент Владимир Путин, че Западът няма да спре подкрепата си за Киев.  Шолц обяви нов германски пакет с военна помощ за Украйна в размер на 600 млн. евро Помощта ще бъде съвместно отпусната с..

публикувано на 12.10.24 в 07:43
Билборд със снимка на покойния лидер на

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел

"Хизбула" призова израелците да се отдалечат от "военните бази в жилищни райони" в Северен Израел. Снощи два дрона, изпратени от ливанска територия, навлязоха над Израел. Редица държави осъдиха израелските атаки срещу мироопазващи сили на ООН в Южен Ливан.  В послание, публикувано на арабски език и иврит, ливанското шиитско движение..

публикувано на 12.10.24 в 07:40

Възстановка на производството на тютюн в Ардино

Традиционен за Родопите поминък оживява в музейна експозиция.  В Ардино се подготвят да възстановят производството на тютюн, но вече като атракция за туристите.  До преди години тази земеделска култура е давала работа на хиляди местни жители, а днес от нея няма нито едно листо.  Сега идеята е чрез възстановката да се оформи цялостен туристически..

публикувано на 12.10.24 в 07:20

СЗО: Ваксините ще са ключови в борбата с антимикробната резистентност

Използването на вече съществуващи ваксини, както и разработването на нови имунизационни препарати могат да намалят смъртните случаи заради антимикробна резистентност. Те също така ще понижат количеството използвани антибиотици, както и ще спестят финанси, използвани да лечението на опасни устойчиви патогени. Това установява доклад на СЗО ,..

обновено на 12.10.24 в 04:45

Посолството на САЩ в Букурещ отправи предупреждение за предстоящите почивни дни

Румънската разузнавателна служба съобщи, че няма данни, за да бъде повишено нивото на терористична заплаха в страната, съобщи телевизия "Ди Джи 24". Изявлението беше направено след като от посолството  на Съединените щати в Букурещ отправиха безпрецедентно предупреждение от сайта си към американските граждани да внимават, когато се намират..

публикувано на 12.10.24 в 02:12