Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 30 години в Жеравна има проблем с водоснабдяването

Жеравна
Снимка: Стоян Радев

От Фонд "Жеравна" алармираха в социалните мрежи, че в архитектурния резерват водата спира често. Вода има в ниската част, но във високата част спира често.
 
Причините за това са много и то от доста години - водопреносните тръби са стари, няма нови сондажи.

"От 30 години го има този проблем, но в последните години се чувства особено силно, защото туристическият поток се е увеличил в пъти към Жеравна. Всички къщи за гости - новопостроени, някои, от които имат и басейни, консумират много вода. В петък и в събота е най-големият проблем, когато всички къщи за гости са пълни  - сега точно в сезона. И режим на водата не помага, защото в селото има голяма денивелация и в горната част почти никога вода не достига, в долната част на селото е малко по-добре. Къщите, които са по високото страдат изключително много от това безводие", каза за БНР Николай Димитров от Фонд „Жеравна“.  

Жеравна                Снимка: Стоян Радев
Димитров бе категоричен, че хората от Фонд „Жеравна“ обмислят вариант за действие, за да може селото да приключи завинаги с водния проблем.  

"Някаква подписка да направим. Среща със сигурност ще направим, понеже сега правителството е временно, областният управител е временен, той не знае докога ще бъде областен управител и затова каза - по-добре да изчакате редовно правителство и с пълен мандат областен управител, който може да се заеме с този проблем, защото това е проблем, който може да се реши на държавно ниво, не може да го реши нито Общината, нито ВиК, ще трябват средства, трябва да се пишат проекти", допълни Николай Димитров.

 Жители на Жеравна    Снимка: Стоян Радев
Д-р Валя Гатева, член на Фонда, заедно със съпругът си Румен коментираха ситуацията.  

"Доколкото знаем има много водоизточници, хванати някога във времето, но не е доведен процеса докрай, за да бъдат хванати и включени във водопреносната мрежа, но цялата остаряла система води до тези проблеми, които с утежняването на туристите през летния сезон се явяват един много тежък проблем за селото", коментира Валя Гатева.

"Авариите са много чести", допълни Румен.

Васил Рещов, кмет на Жеравна        Снимка: Стоян Радев 
Пътят на водата започва някъде в планината, къде точно и какво е правено досега , кметът на селото Васил Рещов разясни:

"Водата си тече по деретата, писали сме в бюджета, водата трябва се хване и да се вкара във водоемите. Не е сложно, водата е почти на самотек,  ще влезе във водоема. Пробна сонда са били, проучена е, в добро състояние е качеството на водата, но трябват още малко пари да се довърши, това което е започнато".

По думите му преди време са дадени 12 хиляди лева.

Проблемът с водата води и към ВиК Сливен. Управителят на дружеството инж. Севдалин Рашев обясни, че има варианти Жеравна да прекъсне безводието занапред.  

"Бъдещото решение, това е един сондаж, който трябва да се направи, който сме заложили в инвестиционната програма за следващия програмен период и ако одобрят инвестиционната програма ще има кладенец в Жеравна".

Там Дида, която има и къща за гости разказа една нелепа ситуация с нейни туристи  и за трудностите да правиш бизнес без вода.  

"Аз имах три жени гостенки, които първата вечер бяха без вода и втория ден застанаха пред кметството и чакаха кмета, който беше в отпуска, но дойде водата  и аз им  казах, че има авария, да не бързат да си тръгват и после останаха хората още три дни".

Жеравна       Снимка: Стоян Радев

На 20, 21 и 22 август в Жеравна се провежда Фестивал на носията.

Управителят на ВиК Сливен Севдалин Рашев гарантира, че през следващите три дни водата за гостите и жителите е гарантирана.

"За фестивала, там денонощно ще дежурим и  няма да се усети липсата на водоснабдяване и дискомфорт".

И както в приказките веселбите след три дни ще свършат, проблемът ще остане, но кметът на селото е оптимист.  

"Защото то е започнато и трябва да се довърши. Водата блика, само трябва да се хване", допълни Рашев.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55