Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачаните в България се срещат на Карандила в Сливенския Балкан

Среща на каракачаните в Сливен
Снимка: Стоян Радев

За 29-ти път каракачаните в България се срещат на Карандила в Сливенския Балкан. Събират се родове от цяла България, ще си припомнят номадския начина на живот, ще поговорят на родния си език, ще пеят и играят тежки хора. Няма как в традицията на каракачаните да бъде пропусната и хубавата храна. Днес агнета на чевермета и традиционно сирене ще могат да опитат гостите на фестивала.

В Сливен не е необичайно, ако някой сподели, че по произход е каракачанин. Тук живее най-голямата диаспора на тези хора, които някога са били овчари и са водили номадски начин на живот, търсейки паша за многобройните си стада от Стара планина до Бяло море. След идването на тоталитарния режим в страната, когато всички граници са затворени, а стадата им национализирани се налага да водят уседнал начин на живот.

„Самите каракачани се причисляват към гърците. Те езиково, културно смятат, че са гърци  и смятам, че е редно да уважим тяхното самоопределение“.

По думите му  каракачаните  са местно автохтонно, балканско население, което е населявало почти целия Балкански полуостров,  тъй като те мигрират.

„Техният бит е интересен, защото е характерен само за тях. Те си имат особености като номади. Хубавото е, че ние като толерантен народ  приемаме много добре каракачаните и хубавото е, че те са много добре интегрирани в нашето общество“, каза за БНР директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Сираков.

Председателят на Федерацията на културно –просветните дружества на каракачаните Христо Христов коментира:

„С типично нашата карачанска музика, която е без съпровод, тя е и много трудна за пеене, си мисля, че ще я имаме например след 10 или 20 години само на запис“.

Елена Козарова, председател на едно от най-големите дружества на каракачаните в България в квартал „Речица“ в Сливен заяви, че танцовите състави играят само с автентични  носии, които се предават от поколение на поколение.

„Ако говорим за напълно автентичните танци, те са много бавни, повечето танци са мъжки“.

Важен момент в запазването на етноса е познаването на родния, гръцки език.  

Езикът се запазва, защото ние в дружествата и федерацията полагаме усилия за изучаване на гръцки език. В училището в „Речица“ се изучава и гръцки език, под формата на СИП. Преподавателите, които водят гръцки език са от република Гърция".

21-годишният танцьор Петър Андонов, който носи байрака на традиционното хоро представи повече инфорамаци за знамето, което носи:

"На карачански език ние  му казваме фламбора. Повечето хора го знаят като байряк. Това е традционно в нашите сватби. За всяка сватба се шие нов байряк и с него се играе през цялото време, през цялата статба".

На 21 август пред хижа „Миролио“ ще бъде официалното откриване на фестивала, а на него се очаква да присъстват високопоставени гости от България и Гърция. Ще участват танцови състави и певци от Гърция.  

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

Върховният административен съд спря делото за предсрочно прекратения мандат на Андрей Гюров като подуправител на БНБ и реши да изпрати запитване до съда на Европейския съд. Това забавя процедурата за финализиране на казуса с до година и половина. Ако съдът приеме искането за произнасяне по т.нар. бърза процедура, делото може да бъде..

публикувано на 13.09.24 в 12:55

Мартина Стефанова: Чрез събитията на квАРТал постоянно освобождаваме центъра за хората

"Духът на Стара София" е тема на тазгодишното издание на квАРТал фестивала, от 13 до 15 септември в центъра на столицата. "Започваме от петък 13, в ранния следобед ще имаме 8 пешеходни улици Екзарх Йосиф и малките Сердика Веслец Будапеща. Всички изложби се откриват днес. В 18 часа пред Централна баня започва големият тур, посветен на..

публикувано на 13.09.24 в 11:33
Борислав Гуцанов

БСП напомниха: Заради сглобката с ПП-ДБ не е взето нито едно решение по ПВУ

БСП напомниха, че заради сглобката, в която беше ПП-ДБ, не е взето нито едно решение по Плана за възстановяване. "И по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Фонда за възстановяване и устойчивост. Последните пари се взеха от служебния кабинет, още повече че те въведоха определени изисквания за "зелената сделка" и ако БСП не..

публикувано на 13.09.24 в 11:22

Главчев: Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина

Опитите за нелегално преминаване на границата са намалели наполовина, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в Народното събрание. Това стана в отговор на въпрос от нечленуващия в парламентарна група депутат Калоян Методиев, който напомни за нападението с нож в германския град Солинген, извършено от сирийски гражданин,..

публикувано на 13.09.24 в 11:11

Мъж загина при пожар в дома си във Велико Търново

Възрастен мъж е загинал при пожар тази сутрин в дома си във Велико Търново. Инцидентът е станал в триетажна къща на великотърновската улица "Чумерна". Съседи са подали сигнал за пожар на първия етаж около 9 часа. Към адреса са били насочени два противопожарни автомобила с осем огнеборци. При пристигането на екипите в стая на първия..

публикувано на 13.09.24 в 10:47

След 20 дни борба: Ликвидиран е пожарът под рилския Черни връх

Ликвидиран е пожарът, който възникна на 23 август в местността "Байрямица" на 2300 м надморска височина под Черни връх в Рила, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Пламъците са унищожили 150 дка иглолистна гора. Засегната е и алпийската част на планината. Спасени от унищожаване са 1000 дка иглолистна гора, 500 дка..

публикувано на 13.09.24 в 10:41

На прага на отоплителния сезон: Засилват контрола в горите

Във връзка с настъпващия отоплителен сезон и период на масово снабдяване на населението с дърва за огрев, горските служители засилват контрола в горите. Проверките се извършват, както с цел превенция, така и за установяване на нарушения и посегателства в горските територии и налагане на санкции на извършителите. През последния месец..

публикувано на 13.09.24 в 10:24