И днес мнозина продължават да го предпочитат като естествен подсладител не само заради полезните му свойства, но и заради употребата му при приготвянето на различни кулинарни изкушения или като добавка към добре познатата селска точена баница.
Данни за динения маджун хората там пазят от 200 години, а по-възрастните си спомнят как едно време на трапезата баница и печена кокошка се е слагало само в неделя.
Навремето маджунът е бил определян като бедняшки мед, но в последните години се смята за една от най-здравословните храни и поддържа високи цени в хипермаркетите.
В маджуна няма Е-та и консерванти, а в Смилец ще помнят изядените в детството филии, намазани с маджун.
За да се приготви медът дините се изтъргват, изсипват се в големи дълбоки тави и се слагат на огъня, докато се получи сок. После се прецежда от семките и се вари до сгъстяване. По-любопитното е, че котлоните, на които се прави маджуна се намират в земята. Изкопават се дупки, в които се пали огъня и в получените гнезда се поставят тавите. И може и цял ден да мине, докато динения мед стане готов.
Или както казват в Смилец, маджунът ще е готов през нощта. Някои слагат в него босилек или индрише за аромат и вкус.
Казват че, колкото по-гъст е маджуна, толкова по-дълго време издържа и не се разваля, и цяла зима са го ползвали за приготвянето на десерти и сладкиши като естествен подсладител.
"На нивата са носели маждун, за да не ожадняват толкова много", каза жителка на Смилец.
Невероятна добра комбинация и в миналото, и сега е селската точена баница.
„Селска баница, едно яйце, една лъжица оцет, сол и вода колкото топки искаш. Около 400-50 милилитра вода обикновена стайна и замесваш. После топката се дели на марки топки, оставят се да се развият и започваш да точиш“.
Повече можете да чуете в звуковия файл.Плевен е домакин на първата по рода си олимпийска школа по математика. 40 от най-добрите ученици в решаването на задачи, под ръководство на преподавателите на официалните ни национални отбори по математика, избраха града за своята 10-дневна олимпийска подготовка. Школата се осъществява от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в..
Наричат ги "Оркестърът на народа". В него свирят едни от най-добрите музиканти. Той е сред най-разпознаваемите символи на държавността .Свързан е с историята на българската армия и славните ѝ битки. Освен церемониални функции оркестърът участва в международни фестивали. Каква е историята на Гвардейския представителен духов оркестър? Те..
Известният български египтолог д-р Весела Атанасова с нова книга за Египет, но този път тя е за малката аудитория. Казва се "Окото на Ре" и е събрала древни митове и легенди. "В "Окото на Ре" се описва ежедневната битка между Ре /Слънцето/ и лошата змия Апопи, която иска да превземе Земята, светлината на хората и да убие Слънцето, да го унищожи...
Седем поколения по-късно, духът на Сирак Скитник се върна там, където започна всичко - в сърцето на Българското национално радио. Потомци на легендарния Панайот Христов - първия директор на Радио София и една от най-светлите фигури в българската култура, прекрачиха прага на институцията. Праправнучките на Панайот Христов - Лина и Алис,..
На 2 август 2025 г., в първата събота на месец август, е празникът на с. Кости. В празничната утрин в храма „Св. св. Кирил и Методий“ бе отслужена Архиерейска света Литургия. Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Арсений в съслужение с архимандрит Димитрий – протосингел на Сливенска митрополия,..
В един свят на бързо сменящи се моди и глобализирани стилове, традиционното българско облекло остава като свидетелство за нашата културна памет и идентичност. То не е просто дреха – то е код, вплитащ в себе си история, вярвания, социален статус и естетика. Какви са основните характеристики на традиционното българско облекло, как се е..
Любов към българския фолклор събира туристи от три континента в културна обиколка у нас. Чужденци от САЩ, Канада и Австралия посещават Силистренския край, привлечени от магията на българската традиция. Една от спирките им е село Професор Иширково. Група чуждестранни туристи от САЩ, Канада и Австралия се потопиха в автентичната атмосфера на..
Няма пропуски или нарушения в лечението на 39-годишния Петър Стоянов, който преди няколко месеца почина след заразяване с полирезистентна бактерия и..
" Консервната промишленост в България може би е пред своя край. Скоро на рафтовете в магазините ще се предлагат кисели краставички от Индия, печени..
Промените в образователните програми за гимназия са добра първа стъпка към решаването на проблема с недостига на квалифицирана работна сила в редица..