Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Смилец спазват традицията да приготвят динен маджун

И тази година в силистренското село Смилец спазиха традицията да подготвят за зимата динен маджун.

И днес мнозина продължават да го предпочитат като естествен подсладител не само заради полезните му свойства, но и заради употребата му при приготвянето на различни кулинарни изкушения или като добавка към добре познатата селска точена баница.

Данни за динения маджун хората там пазят от 200 години, а по-възрастните си спомнят как едно време на трапезата баница и печена кокошка се е слагало само в неделя.

Навремето маджунът е бил определян като бедняшки мед, но в последните години се смята за една от най-здравословните храни и поддържа високи цени в хипермаркетите.


Село Смилец  Снимка: Незабравака Кирова

В маджуна няма Е-та и консерванти, а в Смилец ще помнят изядените в детството филии, намазани с маджун.

За да се приготви медът дините се изтъргват, изсипват се в големи дълбоки тави и се слагат на огъня, докато се получи сок. После се прецежда от семките и се вари до сгъстяване. По-любопитното е, че котлоните, на които се прави маджуна се намират в земята. Изкопават се дупки, в които се пали огъня и в получените гнезда се поставят тавите. И може и цял ден да мине, докато динения мед стане готов.

Или както казват в Смилец, маджунът ще е готов през нощта. Някои слагат в него босилек или индрише за аромат и вкус.

Казват че, колкото по-гъст е маджуна, толкова по-дълго време издържа и не се разваля, и цяла зима са го ползвали за приготвянето на десерти и сладкиши като естествен подсладител.

"На нивата са носели маждун, за да не ожадняват толкова много", каза жителка на Смилец.

Невероятна добра комбинация и в миналото, и сега е селската точена баница.

„Селска баница, едно яйце, една лъжица оцет, сол и вода колкото топки искаш. Около 400-50 милилитра вода обикновена стайна и замесваш. После топката се дели на марки топки, оставят се да се развият и започваш да точиш“.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02

Изложба в Ловеч показва строителството на жп линията Ловеч – Троян през погледа на Никола Танев

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч е открита изложба с творби на изтъкнатия български художник Никола Танев (1890–1962). Експозицията включва 27 произведения – акварели, туш и пастели, създадени през 1947–1948 година, които документират строителството на железопътната линия Ловеч - Троян. Освен високата си художествена стойност,..

публикувано на 26.10.25 в 07:13

Крит – островът, който разказва истории

Остров Крит не е просто дестинация – той е преживяване, съчетаващо цялата палитра на гръцкия туризъм. Тук се срещат суперлуксозни хотели и круизни кораби, диви къмпинги и семейни пътувания. Мнозина българи вече са го посетили, но Феня и Искра Декало го откриха за себе си за седмица. В малките села животът тече бавно. В кръчмата „При Спирос“ чужденци..

публикувано на 26.10.25 в 06:38