Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ или „против“ дистанционното образование

Илиана Дъбова
Снимка: Личен архив

„За“ или „против“ дистанционното образование и то на прага на новата учебна година. Темата остава в дневния ред на учители, деца и родители. Въпреки че за сега учебната година ще бъде открита присъствено. И дистанционната форма обаче си има своето място.

Илиана Илиева-Дъбова и Арзун Ариф са две учителки, които тази година получиха награда за иновативност в преподаването от Българската асоциация по информационни технологии. Едната от Испания. Другата учителка – от Разград. 

Илиана Илиева-Дъбова преподава български език и литература, история, география на деца от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, Испания и още две неделни училища в страната. Затова намира за практично дистанционното обучение. То натоварва учителя и е подходящо е за по- големи деца, обясни още пред БНР Илиана Дъбова. 

Българските неделни училища в Испания ще отворят врати през октомври. Близо три седмици преди началото на учебната им година Илиана Дъбова казва, че почти 15 от 37-те деца на от неделно училище „Свети Седмочисленици“ , гр. Реус, са заявили дистанционно обучение.   

Арзун Ариф е един от младите учители. Преди година е преподавала история и цивилизации в Професионална гимназия, гр. Кубрат. Сега е учител в Професионалната гимназия по облекло в Разград. И като учител споделя:

"Дистанционната работа с учениците е невъзможна там, където се изисква практика и присъствие. И това не е защото всяко дете си има специфичен начин на учене. А защото част от децата нямали интернет", посочи пред БНР Ариф.

Арзун Ариф

Статистиката на Министерството на образованието посочва 34 000 деца без достъп до мрежата.

И по темата за имунизациите на учителите:

„Ваксинирането за учителите трябва да е личен избор“, каза учителката по история в Разград Арзун Ариф.  

И Илиана Дъбова от училището в Испания казва, че ваксинирането трябва да е личен избор, но учителят, като възрастен човек трябва да е по-отговорен и ако иска да е при децата, следва да се имунизира.

Илиана Дъбова и вярва, че подготовката на Министерството на образоването за евентуално пълно дистанционно обучение няма да изненада неприятно нито учителите, нито децата.  Арзун от Разград се надява новата учебна година да започне присъствено.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55