Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на движението "Преход" е да разпространява екологични идеи

Едни от проектите на движението са свързани с енергия от възобновяеми източници в Тотнес

Роб Хопкинс
Снимка: личен архив


„Някъде през 2005 година аз и няколко други хора бяхме много притеснени заради промените в климата и заради катастрофалните екологични събития. Осъзнахме, че правителствата не се справят добре с проблемите, нито пък бизнесът. Така че се запитахме какво можем да направим от позицията, в която се намираме, с хората около нас, с ресурсите, с които разполагаме, и с енергията, която имаме. Нямахме нужда от това да искаме чието и да било позволение, нито имахме намерение да търсим някой, който да финансира онова, което правим - просто искахме да започнем. Екологичният преход в моя град започна като експеримент. Казахме си - какво можем да направим тук сега и винаги сме подхождали с дух на оптимизъм, надежда и осъзнаване на възможностите и готовност да действаме, а това доведе до много проекти  и създаване на движение, което се разпространи от нашия град до 50 страни по света, в десетки хиляди общини“, каза за БНР Роб Хопкинс, който е екоактивист и писател. Той е известен като основател на движението „Преход“, автор е на шест книги.  Живее в Тотнес, Англия.

Движението „Преход“             Снимка: личен архив

На въпрос дали жителите на Тотнес са били скептични към неговите идеи, Хопкинс отговори:

„Мисля, че така беше не само в началото, така е през цялото време, докато се осъществява подобен проект. Важното е, че не е необходимо да убеждаваме всеки жител на града. Едно от нещата, които научих по време на това движение за екологичен преход е, че дори двадесет, тридесет, четиридесет човека, организирани и посветени на каузата, могат да осъществяват невероятни проекти. Могат наистина да преобразят един град. И тогава тези проекти започват да печелят доверието на останалите. Трябва да изберем дали да инвестираме енергията си в опит да убеждаваме хората, които са по-скептични, че сме прави, или да намерим други хора, които са съгласни с нас, да работим с тях и да стартираме проекти. Това е моят подход. Има много хора на много места по света, където се осъществява екологичен преход, които харесват идеята и стават част от новата история на своя град“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Хопкинс.

В Тотнъм живеят 8 хиляди души.

„Направихме едно изследване преди няколко години и открихме, че 75 процента от хората са чули с какво се занимаваме, 66 процента смятат, че това е добра идея, около една трета са участвали по някакъв начин в осъществяването на нещо, свързано с нашите идеи и може би 3 процента са активно участващите в проектите на организацията“.

Какви проекти изпълнява движението „Преход“?

"Имаме енергийна компания на местната общност, която осъществява много проекти за енергия от възобновяеми източници в града, която кани хората да инвестират в проекти. Тя се развива много добре, имаме много проекти, свързани с храната - отглеждаме зеленчуци и плодове на много обществени места в града, много хора се преместиха в града, защото се вдъхновиха от нашата история и започнаха да произвеждат храна. Аз съм един от хората, които стартираха пивоварна, ние създадохме първата в Англия пивоварна, собственост на общността. Има и предприятие, което произвежда мляко на растителна основа и доставя млякото до вратата както са правили традиционните производители на мляко, но произвеждат овесено мляко. Има предприятие, което събира излишната храна от големите био ферми и ги разпределя на местните семейства с ниски доходи, дава им уроци по готварство. Имаме и много икономически проекти. Създадохме култура, при която хората се чувстват уверени и инвестират в бизнеси, притежавани от местните хора. Имаме два проекта, в които местните хора се опитват сами да станат строителни предприемачи, вместо да зависим от големи строителни компании, общността го прави сама“.

Движението „Преход“              Снимка: личен архив

Според него социалното предприемачество е наистина важно, защото в момента живеем в икономика, която не служи на местните общности.

"Тя наистина не отразява факта, че живеем в условия на извънредна климатична обстановка и че трябва бързо да намалим емисиите от въглероден диоксид. Нуждаем се от друг вид икономика, от нисковъглеродна икономика, която е по-устойчива, ориентирана към местните общности и е нещо, което няма да дойде от големите корпорации, които вече съществуват. Наистина трябва да подпомагаме хората, които се опитват да развиват това в местата, където живеем - нови производства на храни, нови енергийни проекти, нов вид транспорт, нов тип жилища. Хубаво е да инвестираме в това, вместо да слагаме парите си в банки. Много често банките, в които влагаме пари, влошават проблемите. Можем да подпомагаме хората, като инвестираме в тях и подкрепяме друг вид икономика. Споменах, че съм от хората, които стартираха пивоварна в нашия град. Ние сме първата пивоварна във Великобритания, 100 процента собственост на общността. Наскоро събрахме 180 хиляди лири инвестиции от местните хора. Сега имаме 270 собственици, които участват в бизнеса и той наистина процъфтява. Това означава, че отговорността ни е по-скоро към общността, вместо към банката".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21

Над 172 млн. кг отпадъци са събрани благодарение на инициатива за почистване на крайбрежните райони

Над 172 милиона килограма боклук са изчистени от плажове и морски зони благодарение на Световния ден за почистване на крайбрежните райони , който отбелязваме днес.  Боклуците са събрани от над 18 милиона доброволци, включили се в акциите, които се провеждат всяка година от 1986-а насам, обявиха организаторите на екологичната инициатива. Тя е създадена..

публикувано на 21.09.24 в 05:26
Изображение на НАСА, което показва разпространението на метан, който е вторият по важност газ за глобалното затопляне.

Ултра потребители излагат на риск бъдещето на планетата, сочи изследване

Бъдещето на човечеството е изложено на риск заради натиск от богато малцинство от т.нар. ултра потребители, показва изследване, публикувано в изданието "Лансет - планетарно здраве" .  Нарастващата деградация на околната среда и климатичната нестабилност са тласнали Земята отвъд редица граници на безопасно съществуване, посочват авторите от "Комисия за..

публикувано на 16.09.24 в 04:49
Изложба на живи гигантски африкански охлюви - село Черни Осъм

Изложба на живи гигантски африкански охлюви в с. Черни Осъм

В Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес се откри изложба на живи гигантски африкански охлюви.  Те са лична колекция на биолога Ростислав Траянов. Той разказа за  екзотичните екземпляри, за отглеждането им и затова как са се озовали в България: "Показваме около 20 вида от тези гигантски охлюви, основно с африкански видове, като..

публикувано на 10.09.24 в 10:40

"Грийнпийс"-България набира доброволци заради предизвикателствата на климата

"Грийнпийс"-България и Националната асоциация на доброволците в България организират отворена среща на тема: "Какво е да си доброволец по време на климатична криза".  Всеки може да се запише и да стане доброволец на страницата на организацията . Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много..

публикувано на 09.09.24 в 18:57

От "Деня на Земята" искат повече регулации за пластмасата, на която са изложени домашните любимци

Проблемът със замърсяването с пластмаса не е свързан само с околната среда, а и със здравето на хората и животните, сочат все повече изследвания. Микропластмаса е открита в различни човешки органи, включително в мозъка . Рисковете за здравето на хората заради микропластмасата, т.е. частици по-малки от 5 милиметра в диаметър, все още не са..

публикувано на 04.09.24 в 20:19