Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на пътностроителния бранш

| обновено на 12.10.21 в 15:03
Снимка: БГНЕС

Пътностроителните работници протестираха и днес в центъра на София. За демонстрацията, организирана от Браншовата камара "Пътища", бяха дошли хора с автобуси от цялата страна.

Причината за недоволството на пътностроителните и пътноподдържащите фирми е неразплащането от страна на държавата на над 900 милиона лева по договори с Агенция „Пътна инфраструктура“ за извършена дейност.

Те очакват среща със служебния премиер Стефан Янев, след като вчера внесоха писмо с исканията си до края на годината да бъдат разплатени 600 млн. лв. от тях.

Вчера от браншовата организация внесоха в агенцията нотариални покани за изплащане на задълженията по договорите. Ако това не стане, фирмите ще потърсят парите си по съдебен път.

В София се провежда пореден протест на пътностроителните фирми пред Министерския съвет/ Снимка: Таня Милушева

Тежка техника отново бе разположена по бул. „Цар Освободител“. За престоя си на жълтите павета вчера всеки от шофьорите е получил акт от 30 лв. и днес очакванията са това да се повтори.

Около 11 часа голяма част от протестиращите поеха към сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Протестиращите подчертаха, че недоволството им е заради икономически проблеми, а не политически. Но продължават да настояват за оставката на служебния регионален министър Виолета Комитова и искат да им се изплатят 600 млн. лв. до края на годината.

Координаторът на протеста инж. Георги Златев заяви:

„Нашето недоволство ще продължава дотогава, докогато държавата не излезе с ясен график за разплащане на дължимите суми. Нееднократно декларирахме желанието си за намиране на компромисно решение, което да спаси българските строителни компании - тези над 200 000 човека и техните семейства. Ако приемем, че браншова камара „Пътища“ застава с позиция за търсене на решения, надяваме се такова да бъде предложено и от страна на държавата“

„Днес се надяваме да има здрав разум на този площад, заобиколен от две знакови сгради – Министерски съвет и президентството на Република България. Сгради, които останаха единствените крепости, в които ние вярваме, единствените крепости, които биха могли, ако имат желание разбира се, да ни помогнат“.

Около 12 часа протестиращите се разотидоха с викове „Оставка!“ и освободиха движението между президентството и МС.

Министър Комитова е поканила собственици на фирми за преговори по индивидуалните договори в 13 часа, а протестиращите очакват среща със служебния министър Стефан Янев.

Снимка: Таня Милушева

София, 12 октомври 2021 г./Снимка: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Къцарков

Димитър Къцарков: Атаката показа, че "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея

Тези удари показаха две неща - "Хизбула" е уязвима и Израел е готов за пълномащабна война с нея . С тази констатация започна коментара си пред БНР Димитър Къцарков, специалист по Близкия изток, като уточни: " Израел демонстрира, че вече не е способна да толерира този тлеещ и постоянен конфликт, който е на северната ѝ граница , който принуди над 60..

публикувано на 19.09.24 в 17:55

Николета Атанасова: Украинците смятат за техен дълг да са там

Украинците смятат, че техен дълг е да са там . Това каза журналистката от програма "Христо Ботев" на БНР Николета Атанасова, водеща на предаването "Мрежата" , като подчерта, че в страната се завръщат много от напусналите я след началото на руската агресия на 24-ти февруари 2022 г.   В предаването "Нещо повече" тя разказа за срещите си в Украйна,..

публикувано на 18.09.24 в 17:36
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33