Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санитарна сеч в полезащитни пояси в Добруджа заради масово съхнене

Снимка: Ани Петрова

Започна т.нар. санитарна сеч в шест полезащитни пояса в землищата на селата Соколово, Царичино, Брястово и град Добрич. Тази дейност трябва да приключи до края на календарната година, а през следващата да се премине и към тяхното залесяване с по-устойчиви видове дървета като цера. Притесненията са в изключително тромавите процедури и дългия път на документацията, както и от различните трактовки на наредбите, споделя зам.-директорът на ДЛС Балчик инж. Радослав Радев. 

Полезащитните пояси в Добруджа са създадени през средата на миналия век. Тяхната задача е да пазят плодородната земя от вятъра и т.нар. ветрова ерозия, те спомагат за задържането на снега през зимата и намаляването на снегонавяванията по пътищата, те са и сред основните фактори за намаляването на изпаряването на влагата от почвата в един от районите с най-малко дъждове в България. 

В момента в област Добрич полезащитните горски пояси заемат около 65 хиляди декара и предпазват земеделски земи с площ от около 3 милиона декара. През последните години обаче тяхното състояние буди тревога в експертите, като основната причина е все по-малкото валежи и сушата, която се отразява изключително неблагоприятно най-вече на ясеновите дървета. 

Какви са щетите и какви мерки за преодоляването им ще бъдат предприети? 

На територията на Североизточното държавно предприятие има около 4 000 км полезащитни пояси, от тях малко над 1 700 км са в Държавното ловно стопанство Балчик. 20 на сто от поясите са засадени с ясеновите дървета, които през последните години масово съхнат. Редицата изследвания, извършени от експерти, показват, че заболяването на дърветата не може да бъде преодоляно и тези ясенови насаждения трябва да бъдат изсечени и залесени с нови видове, устойчиви на новите метеорологични условия в региона. Щетите по планинския ясен се дължат на редица фактори, споделя инж. Радев. 

Притесненията на инж. Радев са и по отношение на финансирането на залесяването на полезащитните пояси, както и относно липсата на достатъчно работна ръка за подобна масова акция.  

За да обследва проблема, на място са проведени редица изследвания и наблюдения и от Института по горите. Директорът на Института проф. Георги Георгиев не препоръчва борба с вредителите, тъй като тя няма да бъде достатъчно ефективна и ще е на висока цена. Борбата със скрито живеещите вредители според него е с крайно нисък ефект и това не би бил конструктивен подход за действие. 

В дърветата от полезащитните пояси гнездят и много птици и тяхното лошо състояние буди тревога и в експертите от Българското дружество за защита на птиците, за което споделя Михаил Илиев. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31