Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора няма да отиде на срещата в Глазгоу за климата

Снимка: Ройтерс

Британската кралица няма да вземе участие в срещата на високо равнище за климатичните промени в Глазгоу след медицинска препоръка, съобщиха от Бъкингамския дворец.

95-годишната Елизабет Втора премина рутинна медицинска проверка в болница миналата сряда, след като отмени посещението си в Северна Ирландия. На следващия ден от Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голяма неохота се е съгласила да се вслуша в съвета на лекарите да си даде почивка няколко дни. 

Вчера тя поднови обществените си ангажименти с видео среща от двореца Уиндзор с посланици на други държави. Елизабет Втора бе показана усмихваща се пред камерите по време на разговори с посланиците на Южна Корея и на Швейцария. 

От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голямо съжаление е взела решение да не ходи за срещата в Глазгоу, но тя ще направи нейното обръщение към делегатите чрез предварително направен запис на 1 ноември. 

Кореспондент на Би Би Си по въпроси на кралското семейство коментира, че е много вероятно в бъдеще все повече да виждаме монарха само чрез видео връзки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент.

Елизабет Втора заяви, че ще бъде в Глазгоу за срещата за климата

Британската кралица Елизабет Втора говори за дълбоката си привързаност към Шотландия, когато днес откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург.  Елизебет Втора бе придружена от принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс на..

публикувано на 02.10.21 в 21:30
кралица Елизабет Втора

Елизабет Втора ще се срещне с Джо Байдън следващата седмица

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора ще се срещне следващата седмица с президента на Съединените щати Джо Байдън и първата дама на Америка Джил Байдън. Това ще се случи в рамките на срещата на високо равнище на Г-7, която ще се проведе в графство..

публикувано на 04.06.21 в 04:43

Почина съпругът на Елизабет Втора

На 99 години почина принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха от Бъкингамския дворец. Здравословното състояние на Херцога на Единбург, както още е известен принц Филип, се влоши от известно време. В днешното изявление от..

публикувано на 09.04.21 в 14:17

Как стана възможен коледният тик-ток на Елизабет Втора?

Кралица Елизабет танцува тик-ток танц, Илън Мъск изпълнява „Земля в иллюминаторе“, а Марк Зукърбърг се хвали с „тотален контрол над милиони присвоени лични данни. Ако се замислим каква е вероятността тези събития да са се случили реално, ще се..

публикувано на 11.03.21 в 15:56

Кралица Елизабет Втора отбелязва 69 години на британския престол

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 69-ата годишнина от възкачването си на трона, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Дейли телеграф". Обикновено Нейно Величество прекарва този ден в резиденцията си в Сандрингам, Норфолк, в..

публикувано на 06.02.21 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в..

публикувано на 07.07.24 в 18:23
Българският патриарх Даниил - 7 юли 2024 г.

Българският патриарх Даниил с призив да пазим вярата: Ние живеем, тъй както вярваме

С тържествени богослужения, започнали още от вчерашния ден, новият патриарх Даниил встъпи и като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя", където беше представен на вярващите. Продължават тържествените богослужения за посрещането на..

публикувано на 07.07.24 в 17:58

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико..

публикувано на 07.07.24 в 17:36