Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Групата "Innerglow" дебютира с албума „Satellites” и каза: "Смисълът на музиката е да ни свързва"

  След дългогодишно присъствие на българската музикална сцена електророк групата "Innerglow" издаде дебютния си албум. Нарече го „Satellites” ("Сателити") и направи премиера с клубен концерт на 27 ноември 2021 година. Триото е в състав: Тодор Ковачев- водещ вокал и кийборд, Матей Христосков- ударни и Петър Желев- китара.  В предаването "Бъди какъвто си" фронтменът на "Innerglow"- Тодор Ковачев сподели: "Вече по- свободно действаме на концертите, правим импровизации и това смятаме да развиваме и през 2022 година. Нещото, което ни отличава напоследък е начинът, по който смесваме електронните инструменти, с инструментите, на които реално свирим- акустични и не акустични и начинът, по който енергията е все по- голяма и все по-споделена с публиката срещу нас. То се усеща и затова след всеки наш концерт сме много заредени дни наред. Много е лесно в наши дни човек да изгради стени около себе си, да слуша само собственото си мнение, това е много опасно.“"- завършва Тодор. Не случайно и заглавната песен, дала името на дебютния албум се нарича „Сателити“. Тя е и откриващата песен, поставена под № 1 в траклиста.  Тодор Ковачев коментира: „В песента „Satellites”  се пее за свързаността между всички ни и за това как може да имаме много общо дори с хората, които ни се струват много различни, много далечни и много трудни за разбиране, трудни за съжителстване, но въпреки това сме силно свързани помежду си. По естествен начин албумът пое това послание. От там се появи и дизайнът на обложката, цялостното оформление, което някак хем улови тази малко космическа тематика, типа звучене, което имат повечето от песните и същевременно улови точно идеята за свързаността. Така че „Satellites” като име сглоби и песните и визията и това, което "Innerglow" представлява в момента." Барабанистът Матей Христосков допълва: „За нас „Satellites” е начин да кажем на хората да не забравят, че не са отделни, всеки сам за себе си, на своя си остров. Всички сме свързани духовно, душевно, физически, така че нека да не се делим, да не се мразим, в общи линии любов, разбирателство и добро отношение към другите. Сателитите помагат да сме свързани и да не сме свързани, тъй като възможността да си седиш вкъщи и да си говориш през компютъра с приятелите и любимите хора е възможност, но отнема от желанието на хората да направят малко усилие, за да отидат да се видят, да пропътуват известно разстояние и да се видят с любимите си хора. Това е нещо супер важно и не може да бъде заменено от компютъра и сателитите. Ние сме сателитите и трябва да се свързваме един с друг."
Цялото интервю с Тодор Ковачев и Матей Христосков чуйте тук:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият албум на пианиста Иван Янъков вече е на световния пазар

От днес, 13 септември, на световния музикален пазар излиза най-новият албум на българския пианист Иван Янъков . В него са включени произведения за соло пиано от Цезар Франк, Йозеф Хайдн и Сергей Рахманинов.  Изпълнителят споделя, че това е музика, която познава отдавна, но сега се връща към нея, за да я изработи в детайли и да я представи студийно...

публикувано на 13.09.24 в 16:50

Голямата меса от Антон Брукнер ще звучи в чест на 200-годишнината му в София

На 20 септември от 19:00 часа в зала „България” почитателите на класическата музика ще има шанса да чуят една от мащабните творби на Антон Брукнер – Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор и оркестър. Концертът е посветен на 200-годишнината от рождението на забележителния австрийски композитор, станал особено популярен със своите..

публикувано на 13.09.24 в 15:44
Габровският камерен оркестър

Дни на камерната музика - за 48-и път в Габрово

И тази година габровската публика има шанса предсезонно да се радва на ценни музикални събития - традиционните Дни на камерната музика започват на 15 септември и ще продължат шест поредни вечери. Фестивалният афиш, съставен за пореден път от диригента на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, предвижда гостувания в града на български изпълнители,..

публикувано на 13.09.24 в 15:05
Любомир Пипков

Спомен за хоровите шедьоври на Любомир Пипков

На 6 септември се навършиха 120-годишнината от рождението на един от най-ценените български композитори - Любомир Пипков.  В своето творчество той пресъздаде духа на епохата - независимо от жанра, в който композираше. Но за една личност с толкова богата душевност и едно толкова извисено творчество е трудно да се говори в малкото минути,..

обновено на 13.09.24 в 14:37
Пламен Димитров

Пламен Димитров - Между "Гласът на България" и операционната

"Трябва ми много малко време, да видя някои сцена и в мен да се зароди песен, сподели за "Нощен хоризонт" музикалната звезда Пламен Димитров – участник в "Гласът на България" . "Или да напиша стих, или за това, че аз се занимавам с театрални занимания с деца, да реша кое произведение да избера , така се запалва искрата, тръгва от някъде -..

публикувано на 13.09.24 в 09:27

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56