Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ето къде си“ ще представи България на Венецианското биенале

Участието на форума за изкуство в Италия е сбъдната мечта за художника Михаил Михайлов

Михаил Михайлов
Снимка: Ани Петрова

България ще се представи на Венецианското биенале през април с проекта „Ето къде си“ на художника Михаил Михайлов и куратора Ирина Баткова. Конкурсът за това кой ще е българският участник се състоя в края на миналата година и в него участваха 17 проекта. 

Това е десетото участие на страната ни във Венецианското биенале, като за втори път конкурсната процедура се провежда от назначеното от Министерството на културата жури с председател проф. д-р Галина Лардева – изкуствовед и заместник-ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. 

Националното участие на България във Венецианското биенале ще се реализира в експозиционното пространство „Спацио Рава“ (Spazio Rava). То се намира в централната част на Венеция - в квартала Сан Поло на „Канал Гранд“, в близост до моста Риалто. 

Самият конкурс за българското участие се състоя в периода 29 ноември - 29 декември миналата година и в него участваха 17 проекта. „Ето къде си“ на Михаил Михайлов спечели надпреварата, а самият художник сподели за „Хоризонт“, че от години посещава Венецианското биенале и участието му там ще е сбъдната мечта


Биеналето е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата, избрана от куратора му, и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. В предишното издание на Венецианското биенале през 2019 година 90 страни представиха свои национални участия. Биеналето привлече почти 600 хиляди посетители. Макар че темата на международния кураторски проект на Венецианското биенале не е задължителна за националните участия, те често се съобразяват с нея. През тази година артистичната директорка на международната изложба е Чечилия Алемани. Името на проекта е „Млякото на мечтите“ (The Milk of Dreams) и е взето от книга на художничката сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011).  

Комисарят на българското участие и директор на Националната галерия Ярослава Бубнова казва, че в другите страни, които участват, средно кандидатстват от три до седем проекта. Затова и 17-те участници в нашия конкурс говори за силен интерес. 

59-ото Венецианско биенале за изкуство ще се проведе от 23 април до 27 ноември тази година. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Яра Бубнова и Михаил Михайлов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35