Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Илчев: Всичко, което се прави в отношенията ни с РСМ, има тактически задачи

Проф. Иван Илчев
Снимка: БГНЕС

"Всичко, което се прави в момента, има тактически задачи - да се постигне някакъв бърз успех, който да може да се рекламира пред широката общественост, да се публикува в медиите и да се създаде впечатление за активност. Това, което ние правим (в историческата комисия - б.р.), е насочено към стратегически цели - какво трябва да се промени през следващите 10-15 години, за да има ефект".

Коментара направи пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. 

Той съобщи, че следващото заседание на комисията ще е в последните 5 дни на февруари.

Според него сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е само на думи и изчезва, когато се стигне до реалности. 

По думите на проф. Илчев поставянето на историята в центъра на преговорите между София и Скопие е било решение на политиците, които не са предприели никакви решения в останалите области:

"Не направих почти нищо за бизнеса. Бих бил любопитен да видя икономически анализ за прословутия Коридор №8 - колко коли ще минат, колко ще е натоварен. Не съм видял икономически анализ и за самолетната линия - колко души ще летят с нея, какви товари ще се пренасят, колко ще изгодно за РСМ да се лети през София, отколкото през други дестинации". 

Проф. Илчев не е оптимист за постигане на напредък в преговорите в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси:

"Трудно ми е да си представя това, като виждам реакциите на колеги, които са интелигентни и знаещи, но очевидно са толкова моделирани от нещата, които са ставали в Македония през последните 100 години, че им е трудно да надскочат боя си".

Посещението на ОМО "Илинден" в Скопие е било предсказуемо, подчерта историкът и добави:

"Бях казал, че съм убеден, че сега македонците ще инспирират такова посещение. Това е просто начин да покажат, че те имат козове, с които да ни шантажират".

Историкът обясни и, че в България фашистки режим, в смисъла, в който историците го употребяват, не е имало:

"Имало е десен авторитарен режим, който не се различава съществено от режимите, които са съществували в Полша, Унгария, Румъния, дори и в Югославия по това време. За мен голямата изненада от новото правителство беше, когато се проведе КСНС и видях хората, насядали около масите и покрай стените в залата. На масата не се изненадах кой седи, но видях, че покрай стените никой не стои, а там е мястото на експертите, които в случай на нужда да дават информация и експертно мнение". 

Интервюто на Петър Волгин с проф. Иван Илчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

ПП-ДБ ще искат с писмо от ГЕРБ приемането на 3 закона

ПП-ДБ ще поискат с писмо от ГЕРБ-СДС уверение за приемане до 27 октомври на три закона, необходими, за да се получи втория транш от средства по Плана за възстановяване и устойчивост.  Това обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков: "Вместо джентълменско споразумение ще им напишем джентълменско писмо. 3 закона, които разделят България от 10 милиарда. Ако..

публикувано на 14.09.24 в 14:14
Елван Атилла

Елван Атилла, ДПС - Доган: Има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде

"Решението на ВАС и по първата, и по втората жалба ни наведе на съмнение, особено в автентичното ДПС. Видя се, че има съд, който разглежда казуси, написани на коляно някъде другаде и те се произнесоха." Това заяви пред БНР Елван Атилла, която е модератор на Фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган". ВАС отхвърли жалбата на..

публикувано на 14.09.24 в 13:57

Ралф Петров: Бюджетът на Германия изтъня, комплексни са причините за кризата във "Фолксваген"

Целият автомобилен бранш се вълнува от трансформацията, която се случва във "Фолксваген", един от най-големите производители в света на леки коли и №1 в Европа. Кризата във "Фолксваген" до голяма степен касае и другите производители в Европа. Това прогнозира в интервю пред БНР Ралф Петров, главен редактор на българското издание на..

публикувано на 14.09.24 в 13:38
Виктория Василева застана начело на формацията

ЦИК заличи регистрацията на "Има смисъл" за вота на 27 октомври

Централната избирателна комисия реши да заличи регистрацията на коалиция "Има смисъл" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври тази година. Коалицията се представлява от депутата Виктория Василева, която напусна парламентарната група на "Величие". В решението на ЦИК се посочва, че проверка в ГРАО на списъка с избиратели,..

публикувано на 14.09.24 в 13:17
Росен Карадимов

Шестима министри обсъждат с ЦИК предложенията на кабинета за по-голяма прозрачност на вота

В понеделник шестима министри ще обсъждат с ЦИК предложенията на служебното правителство за повишаване на прозрачността на изборите. Това съобщи в интервю за БНТ министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е определен за координатор от страна на Министерския съвет по изборния процес. Според него трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 14.09.24 в 13:13

Алея на книгата - среща с автограф

"Алея на книгата" за пореден път ще срещне малките и големите читатели с техните любими автори, издатели и художници, като културната програма е богата и включва някои нови акценти. Над 140 издателства участват в "Алея на книгата" в София Шатрите на издателите са разположени до НДК през цялата седмица , а организатор е асоциация..

публикувано на 14.09.24 в 13:11