Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестник „Аз-буки“ - верен ориентир за новините в сферата на образованието и науката

На 1 април изданието отбелязва 30 години на пазара

Снимка: Българското училище „Асен и Илия Пейкови“

На 1 април се навършват 30 години от излизането на вестник „Аз-буки“.

"Само 30 години, защото на фона на близо 130 години, когато започва първият училищен вестник на България, 30 години са твърде малко", каза за БНР Надя Кантарева от националното издателство за образование и наука „Аз-буки“.

Надя Кантарева с колега           Снимка: личен архив

Ирена Анастасова, председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание заяви за "Хоризонт":

"Вашите слушатели навярно знаят или тези, които са в сферата на образованието знаят със сигурност, че издателството "Аз-буки" освен вестника издава и редица списания като списанието по български език и литература, по педагогика, по философия и аз като учител по философия съм ползвала списанието на това издателство".

По думите ѝ България трябва да отвори вратите за децата, избягали от войната в Украйна:

"Министерството на образованието предприема дори мерки в спешен порядък. Убедена съм, че тези деца ще бъдат посрещнати радушно, ще бъдат посрещнати приятелски в съответните класове сред другите деца. Това го можем, ние сме го правили в системата на образованието, ние го можем".

Редакцията на вестник „Аз-буки“   Снимка: личен архив

Николай Кънчев от вестник "Аз-буки" коментира, че медиите на издателство "Аз-буки" освен да информират имат и друга задача - да дават увереност на преподавателите в нещата, които правят.

"Това се изразява като се показват добрите примери като караш хората да се чувстват спокойни, че това, което правиш, другите хора са харесали и че са на правилен път".

Ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков коментира:

"Най-напред искам да започна с това, че е редно да поздравим "Аз-буки" и като издание, и като издателство, защото изданието в продължение на много години осигурява обективна информация за това какво се случва в областта на образованието и науката".

Според него изданията на издателство "Аз-буки" стават все по-популярни между българските изследователи:

"Всички ние имаме интерес да има такива български списания. Колкото повече са те, толкова повече българските изследователи ще могат да публикуват там, където техните пулбликации ще бъдат видими".

Доц. Адриана Любенова, преподавател в Пловдивския университет, инициатор и дългогодишен преподавател в българското училище "Свети Климент Охридски" във Вашингтон, член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина допълни:

"Аз-буки" е една от първите медии, това е държавна медия, първата медия, която отразява абсолютно всички мероприятия, които правим. Тя дава поле да изразим и проблемите, които същестуват и да обменяме опита, който имаме помежду си".

Красимира Благоева, директор на основно училище в село Караджово, област Пловдив заяви:

"Мисля, че вестник "Аз-буки" е една  от най-подходящите трибуни за популязиране на успехите на учениците и училища. По този начин дават добрия пример на всички останали". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00