Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Побратимяване между град Раковски и аржентинския град Лухан

В Берисо се намира една от най-големите общности на аржентици с български произход

Павел Гуджеров - кмет на Раковски и Н.Пр. Алфредо Атанасоф - посланик на Аржентина в България Алфредо Атанасоф
Снимка: личен архив

На 5 април в град Раковски бе подписано споразумение за побратимяване между град Лухан в Аржентина и град Раковски в България. Интересен е факта, че град Раковски е център на католицизма и е избран от папа Франциск при посещението му в България през 2019 г. А гр. Лухан е голям поклоннически център за аржентинците, който през 1982 г. е посетен от папа Йоан Павел II. Кметовете на двата града г-н Леонадо Бото (Лухан) и г-н Павел Гуджеров (Раковски) отвориха нова страница в отношенията между Аржентина и България.

"Това са два града, известни с католическото население и граждани, които живеят в тях. Раковски е общината в България, където живеят най-много католици. През 2019 беше посетен от папа Франциск. От друга страна град Лухан в Аржентина - това е един град, който е много известен, защото много поклоници католици правят посещение до този град. През 1982 година бе посещението на папа Йоан Павел II", каза за БНР посланикът на Аржентина в България Н.Пр. Алфредо Атанасоф.
Марина Кардели, заместник-секретар по националните въпроси в аржентинското министерство на външните работи  Снимка: личен архив

По думите му кметовете на двата града са заявили намерение да развиват двустранни отношения в областта на икономиката, обществената дейност и културата.

"По време на церемонията по подписване на споразумението се установи кои ще са секторите, в които ще се работи съвместно - това е земеделието, екологията, туризма, религиозната дейност, културата, запазването и съхранението на историческото наледство, инфраструктурата и иновациите", допълни за предаването "Нощен хоризонт" Н.Пр. Алфредо Атанасоф.

Той заяви, че в Аржентина живеят между 80 и 100 хиляди аржентинци с български корени. В Аржентина има издигнати паметници на българските революционери Васил Левски и Христо Ботев.

"От друга страна в България в 90-то училище „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в квартал "Люлин" в София десетки, стотици деца учат испански език. Също така в библиотеките, в книжарниците можете да откриете безкрайно много произведения от литературата на аржентински писатели".

Петър Витанов - евродепутат и Н.Пр. Алфредо Атанасоф - посланик на Аржентина в България  Снимка: личен архив
Предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество между Русе и аржентинския град Берисо.

"Успяхме да установим, че има много общи белези и общи дейности, които развиват както Берисо от една страна, така и Русе в най-различни области - икономиката, културата. В Берисо се намира една от най-големите общности на аржентици с български произход, които са запазили до такава силна степен своите традиции, бит, нрави, обичаи. Те се събират най-редовно, за да представят българската култура и българския начин на живот и поддържат много добри, отлични отношения с представителите на местната власт в Берисо". 
Среща в Клуб „Журналист“    Снимка: личен архив

През април се навършват 40 години от войната за Малвинските (Фолклендските) острови през 1982 година.

"Аржентина изразява безкрайна благодарност на всички общности в целия свят, които изразяват подкрепа за каузата на Малвинските острови и за позицията на Аржентина по този въпрос. Освен това бихме искали да изразим огромната си благодарност на една група, създадена през 2012 година в България, която още тогава реши, че би искала да подкрепи каузата на Малвините".  
През 2022 година в Аржентина избраха мис емигрантка българка

"Всяка година представителите на чуждестранните общности в Аржентина се събират и избират винаги по една мис емигрантка - кралица на имигрантсткото движение. Тази година това беше българка. Много е интересен този избор, защото на нея ѝ предстои да тръгне в цяла Аржентина, да носи своите послания, да ги предава". 

Посланикът на Аржентина у нас има български корени:

"Аз съм внук на емигранти от България и моят дядо е роден в България. Той е мигрирал в Аржентина през 1920 година. Това беше едно от моите огромни желания, когато дойдох в България да открия моите корени в България".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32