Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксиметрови компании във В. Търново искат по-високи цени за превоз

Снимка: Ани Петрова

Таксиметровите компании във Велико Търново настояват за увеличение на цените за превоз на пътници. В Общинския съвет са внесени предложения за поскъпване на услугата от 68 до 143 процента.

13 таксиметрови компании внесоха във Великотърновския общински съвет искане за нови минимални и максимални цени на таксиметровия превоз на пътници.

В момента минимумът на дневната тарифа за километър във Велико Търново е 71 стотинки, а нощната е 82 стотинки, като максималните цени са съответно 1,20 лева и 1,40 лева на километър. Цените са от 7 години. 

От таксиметровия бранш предлагат два варианта за актуализация на цените с максимално поскъпване до 1,19 лева на километър за дневна тарифа и 1,99 лева на километър за нощно пътуване.

От бранша се мотивират за по-високите цени с увеличението на минималната работна заплата, с повишението на горивата, които са 20 % от разходите за таксиметров превоз, като най-съществено, близо 3 пъти, е постъпването на метана. 

Искането за актуализиране на цените ще бъде обсъдено на предварителна среща между кмета на Велико Търново и политическите групи в Общинския съвет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даниел Панов в Деня на българската община: Имаме нужда от обединение, а не разединение

Националното сдружение на общините в Република България създаде модел, както за взаимно партньорство между своите членове, така и за ефективно сътрудничество с държавни институции и граждански структури. Това заяви в Деня на българската община кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, и призова политиците..

публикувано на 12.10.24 в 16:32
Снимката е илюстративна

Задържаха тракторист с 3,34 промила алкохол

В белослатинското село Търнава беше задържан тракторист с 3,34 промила алкохол, съобщиха от полицията във Враца. 34-годишният нарушител е управлявал трактор с прикачено ремарке, собственост на Община бяла Слатина, когато е спрян за проверка от автопатрул. Отказал е да даде кръвна проба и е оставен в ареста за 24 часа. Образувано е..

публикувано на 12.10.24 в 16:25
Мотошествие в София в подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите

Софийските мотористи закриха   мотосезона с призив за подкрепа на донорството и трансплантациите. В инициативата се включиха и представители на Фондацията "Искам бебе", която се занимава с репродуктивността и инвитро процедурите. Мотористите тръгнаха организирано от "Бояна", преминаха по софийските булеварди. Шествието приключи с концерт на..

публикувано на 12.10.24 в 16:18

Обща позиция на посланиците в ЕС за провеждане на втора междуправителствена конференция с Албания

Посланиците на страните членки на ЕС приеха обща позиция, с която допускат провеждането на втора междуправителствена конференция с Албания. Тя ще е по клъстър "Основни права"   и бележи начало на преговорите по същество, каквито все още няма с Република Северна Македония. Втората междуправителствена конференция ЕС - Албания, която ще се..

публикувано на 12.10.24 в 15:29

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа

20 души са загинали при израелски атаки в северната част на Ивицата Газа, съобщиха палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас".  Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където препоръча евакуация на жителите на 22 села. Палестинските власти в Газа съобщиха, че от началото на израелската военна операция в палестинския анклав през октомври..

публикувано на 12.10.24 в 15:25
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Жителите на три села на протест заради липса на редовно водоподаване

Жителите на селата Александрово, Константиново и Поляново протестираха заради липса на редовно водоподаване. Населените места, които са на територията на три общини - Хасково, Симеоновград и Харманли се снабдяват от общ 30-годишен водопровод,  който не е ремонтиран и непрекъснато е в аварии.  "Искаме вода, искаме вода" - скандираха  протестиращите от три..

публикувано на 12.10.24 в 14:58