Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова мрежа от клубове за българо-македонско приятелство

Проф. Анна Кочева: Ключът към еврочленството на РСМ е повече в Скопие, отколкото в София

Снимка: БГНЕС

Български и северномакедонски общественици и интелектуалци ще преодоляват противоречията между двата народа чрез нова мрежа от клубове за българо-македонско приятелство.

"Целта на организацията е да създаде активна гражданска общност, която да работи за сближаване на двете държави на основата на европейските ценности". Това е записано в Обща харта за сближаване и добросъседство, която беше представено днес на съвместен дигитален телемост в София и Скопие.

Целта на новата мрежа от приятелски клубове е да проправи път за разбирателство в ситуация на остра конфронтация между двете държави. Поне с тази претенция тръгва организацията. Тя е създадена още на 19 април, но днес беше първата ѝ публична пресконференция, в която участие взеха български и северномакедонски общественици и интелектуалци.

Стефан Дечев представи мотивацията за създаване на мрежата от клубове - те не приемат документите на двата парламента, които чертаят червени линии на София и на Скопие. "Документите са идеология и с нея няма да стигнем доникъде". Той препоръча да се върнем към Договора за добросъседство от 2017 г., който не бил толкова лош.

Проф. Александър Кьосев обвини политиците за влошения диалог. И предложи разговорът да се върне в полето на всекидневието - например състезание между българска и македонска ракия.

Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, обаче заложи на по-глобалните обобщения. Той обвини Русия, че стои зад влошения диалог между двете държави.

Бившият премиер на Македония Владо Бучковски изрази желание за искрен диалог, така че да се постигне компромис на базата на взаимно уважение и разбирателство и да се премахне ветото.

Според проф. Катерина Колозова благодарение на българското ветото и на реакцията на Скопие, поляризацията е толкова голяма и се задълбочава, така че доминират негативите. За преодоляването им от българска страна беше направено предложение да бъдат създадени работни групи по култура, образование, наука, киберсигурност и защита и борба с дезинформацията, икономика, но и историческа комисия в сянка, която също да разглежда исторически въпроси и да излиза с позиции.

Проф. Анна Кочева

В предаването "12+3" с коментар се включи и проф. Анна Кочева от Института по български език към БАН:

"Ключът към еврочленството на Северна Македония е много повече в Скопие, отколкото в София. Взаимното уважение е свързано с тона, квалификациите, които по адрес на България не спират. Натискът върху нас се засилва. Европа и САЩ искат по-бързо да се договорим. Но не съм сигурна в дълбокото желание за разширяване на ЕС, каквото се заявява. Докато РСМ не извърви своята част от пътя по този мост, по който трябва да се срещнем, консолидацията в българското общество е голяма. Но и консолидацията в управляващите следва тази посока, не биха рискували, защото това ще застраши целостта на коалицията".

Тя обяви, че предстои учредяването клуб от историци и езиковеди "Национален кръг за Македония". Платформата ще бъде оповестена през следващата седмица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Поредна размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Днес ще се състои поредната размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Блумбърг. Тя се осъществява с посредничеството на Обединените арабски емирства. 180 руски и украински военнопленници трябва да се върнат у дома - по 90 от двете страни. Тази размяна увеличава общия брой на освободените тази година с посредничеството на..

публикувано на 17.07.24 в 08:49
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи, чийто престой се финансира от държавата, съобщиха от..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44

Спират машинното косене и почистването на треви и храсти в Брезник

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на  Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли..

публикувано на 17.07.24 в 08:30
Ники Хейли

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом. Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Избрани са всички заместник-председатели на Европейския парламент

Евродепутатите избраха снощи и останалите 3-ма заместник-председатели на Европейския парламент. Двама от тях са от групата на Европейските консерватори и реформисти и един от Левицата.  На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП На практика извън заместник-председателските места останаха представителите от "Патриоти..

публикувано на 17.07.24 в 08:21