"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".
Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.
"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.
В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото:
„За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".
Навсякъде баниците са почти едни и същи.
"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може“.
Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева:
„За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.
Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида:
„Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".
В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.
От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов:
„Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.
Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище:
„Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.
На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко:
„Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.
На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Време е да бъде изработен национален план за мозъчно здраве. Това каза проф. Николай Габровски, председател на фондация „Съвет за мозъчно здраве“, организатор на кръгла маса „Мозъчните заболявания – предизвикателства и решения“. По думите на проф. Габровски 180 милиона души в Европа живеят с мозъчни заболявания, но вероятно са повече, тъй..
От няколко месеца конната база "Ахил", в която се провеждат терапевтични занимания за деца със специални потребности, е в новия си дом – терен в близост до софийското село Бистрица , закупен благодарение на дарителска кампания за спасяването на базата. Към момента е изградено място за настаняване на шестте коня, които работят с децата. Предстоят още..
Започва най-мащабната дигитализация в Община Пловдив . Служебното правителство е отпуснало 20 милиона лева за целево изграждане на Географската информационна система. Тя ще бъде изградена до година и половина. Новата система ще обхваща всички отдели, както и 90% от предлаганите от общината услуги. С въвеждането на системата ще има..
В Държавната психиатрична болница в Ловеч днес ще бъде открит първият за Централна, Северна и Северозападна България дневен стационар за детско–юношеско психично здраве . Там ще помагат на деца до 18 годишна възраст в дневна форма за диагностика и терапия . Единият от кабинетите е диагностично-консултативен, където ще се преценява дали е..
Няма увеличение на фалшивите банкноти, но ако влезем в еврозоната (което не е добре за нас, българите), това автоматично ще завиши количеството фалшификати в България. Това каза в интервю за БНР финансистът Макс Баклаян, който коментира темата след засечена фалшива банкнота от 500 евро. Когато става въпрос за банкноти с голяма..
Има самобитни български празници, които е трудно не само да бъдат показани, но и обяснени на чужденците. За щастие, те са понятни за българската диаспора. В Израел тя е доста голяма в сравнение на броя на населението на малката държава. Заради ограниченията за събиране на хора по време на войната, Денят на народните будители се..
Израелската армия и полиция, както в цял свят, имат поделения за служебни кучета. Но много преди началото на войната, през 2021 година се създава и гражданско сдружение за търсене на изгубили се по една или друга причина хора. Само в Израел , без да има война, те са около 4 000 годишно. С Майк бен Яков – ръководител на частна фирма, към която..
Обществото е заблудено за БДЖ, защото всеки чака частен превозвач да дойде с неговите хубави влакове и да предлага по-добра услуга. На..
БСП не е вече БСП! Не ние си тръгваме от БСП, а БСП си тръгва от нас! Това каза пред БНР Петко Тюфекчиев, който заедно с други членове на три..
"Обсъжда се желанието на евроатлантическото мнозинство в НС да влезем по най-бързия начин в еврозоната. Скритата инфлация е много по-голяма от..