Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Десетия национален събор на овцевъдите се приготвят вкусни гозби

Съборът ще продължи до неделя и можете да видите редки породи овце

Десетият национален събор на овцевъдите
Снимка: Здравка Маслянкова

На поляните край Петропавловския манастир до град Лясковец до неделя се провежда Десетият национален събор на овцевъдите. Можете да видите редки породи овце, различни произведения на приложните изкуства и състезания по овчарски умения. На фермерския пазар можете да си купите овче и козе сирене и да опитате някоя от гозбите по стари рецепти на майстори от цялата страна.На поляните край Петропавловския манастир от далеч ухае на вкусни гозби. Събрали са се кулинари от цялата страна, за да представят традициите си по приготвяне на гергьовски ястия.
На събора на овцевъдите не може без родопско чеверме. Майсторите са от Смолян и един от тях е Веселин Луканов: 

"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".

Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.

"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.

Жени от Козаревец приготвят баници    Снимка: Здравка Маслянкова

В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото: 

За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".

Навсякъде баниците са почти едни и същи.

"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може

Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева: 

За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.

Цветан Димитров и Марин Лесев    Снимка: Здравка Маслянкова

Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида: 

Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".

В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.

От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов: 

Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.  

Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище: 

Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.

Гергана Стоева         Снимка: Здравка Маслянкова

На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко: 

Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.  

На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Петя Трифонова

Доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика разказва за магнитните бури

Нито едно същество на земята не може да живее без енергията, която идва от нашата звезда. Слънцето, център на нашата планетарна система е съставено от гореща плазма и магнитни полета . Температурата на повърхността му е повече от 5500 градуса. То освобождава енергията си чрез ядрен синтез. Горещата му корона отправя на далече поток от заредени..

публикувано на 23.06.25 в 12:06

Весела Герчева: Експонатите в музеите трябва да "живеят"! Пари има

"Българските музеи пазят невероятни находки, невероятни богатства . Тези експонати трябва да "живеят ". Това каза в интервю за БНР Весела Герчева, която представи магистърската програма "Съвременни музейни експозиции" към департамент "Археология" на Нов български университет. По думите ѝ, програмата дава инструменти както на работещи..

публикувано на 23.06.25 в 10:31

Д-р Антония Григорова: Намалява възрастта на първата употреба на наркотици в училище

Все повече намалява възрастта на първата употреба на наркотици в училище, като за някои вещества стига 12 годишна възраст. Причината е влошената комуникация между деца и родители. Има голям риск първата употреба в бъдеще да се превърне в зависимост, посочва специалистът Антония Григорова, която консултира близки на зависими. По-активна трябва да..

публикувано на 22.06.25 в 06:31
Иво Прокопиев

Иво Прокопиев: Не се засягам особено на определението олигарх

" Тези ниски данъци , които не е ясно колко ще издържат в България, би трябвало всички да ги плащат и то с огромно удоволствие , защото България остана една от малкото държави в Източна Европа с плосък данък и с толкова ниско облагане, така че по-скоро би било абсурдно, ако някой се опитва да не плаща данъци". Това заяви пред БНР Иво Прокопиев ,..

публикувано на 20.06.25 в 18:27

За вкусната храна и приятните спа процедури край Бургас

Бургас от морски курортен град претендира да се превърне и в център на спа културата.  Бургаските минерални бани са си поставили амбициозната цел на свой ред да потърсят формулата на дълголетието.  По Южното ни черноморие можете са направите профилактиката при деменция и лечение на проблеми с тазовото дъно, казва  Георги..

публикувано на 19.06.25 в 17:32
МБАЛ Силистра

В МБАЛ Силистра не достигат 23 лекари и 67 специалисти

"Към настоящия момент назначените служители в болницата в Силистра са 505 души . Служителите, които са в пенсионна възраст, са 113 . Не ни достигат 23 лекари и 67 специалисти ". Това обясни пред БНР заместник-изпълнителният директор по административната дейност на болницата в Силистра Мирослав Тодоров : "По наредбата за финансиране на..

публикувано на 19.06.25 в 13:55
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница успява да привлича млади кадри

Близо 2000 студенти от 76 специалности ще имат право да учат безплатно наесен, ако изберат да сключат договор с работодател , при когото да бъдат на стаж по време на следването си и за когото ще са задължени да работят най-малко пет години след дипломирането си . Това предвижда нова наредба, качена за обществено обсъждане.  Студентите,..

публикувано на 19.06.25 в 12:43