Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варна Иван Портних откри СК по спортна гимнастика

Кметът на Варна Иван Портних откри Световната купа по спортна гимнастика. Надпреварата, която е от категорията Чалъндж ще се проведе от 26 до 29 май в Двореца на културата и спорта.

„За нас е чест и удоволствие да сме домакини на това наистина вълнуващо събитие. Тук е мястото да благодаря на господин Йовчев и на ръководството на Българската федерация по спортна гимнастика за тяхната енергия и за ентусиазма, с който превръщат Варна в столица на спортната гимнастика. Варвям, че в ръцете на Минко Христов – директора на Двореца на културата и спорта, това състезание ще мине, както винаги при една изключително добра организация. Подобни форуми утвърждават не само Варна в международен план, но съм сигурен, че това е изключително важно от гледна точка на възпитанието на любов към спорта на младите варненци. Използвам случай да поканя всички варненци, всички гости на нашия град да посетят състезанията. Входът е свободен, а емоциите са изключителни. Пожелавам успех на момчетата и момичетата, които ще се състезават от името на Българя. Вярвам, че предстоят няколко дни изпълнени наистина с много положителни спортни емоции“, това заяви при откриването кметът на Варна Иван Портних.

Сред официалните гости на откриването бяха Красимир Дунев – президент на Българската федерация по спортна гимнастика, легендата в този спорт Йордан Йовчев – генерален секретар на БФСГ, Благомир Коцев-областен управител, изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов, Веска Старе /Словения/-технически делегат-жени, Реймънд Нанкое /Нидерландия/ -технимчески делегат-мъже, Васил Василев-зам.кмет на район "Приморски".

Поздравителни адреси организаторите получиха от министърът на младежта и спорта Радостин Василев и от областният управител на Варна Благомир Коцев.

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод старта на Световната  купа по спортна гимнастика във Варна. Приветствам с „Добре дошли в България“ всички чуждестранни участници в състезанието. Домакинството на шампионата е чест за страната ни и е от изключителна важност за развитието на спортната гимнастика у нас. Провеждането му в България ще мотивира и вдъхнови все повече млади състезатели за успешно представяне и бъдещи победи на най-големите спортни форуми. Убеден съм, че първенството ще премине на високо ниво в Двореца на културата и спорта в морската ни столица и че страна ще се докаже като отличен домакин за пореден път“, пише министър Василев.


„Благодаря за поканата да открия Световната купа по спортна гимнастика, едно от най-престижните международни състезания от висок ранг, в което участие ще вземат легендарни имена, състезатели завоювали медали от Олимпийски игри, Световни и Европейски първенства. За мен е чест и удоволствие да приветствам на родна земя международния елит в спорта, станал любим на поколения българи и да подкрепя българските състезатели за завоюване на най-престижните места в класирането. Вярвам, че и на това първенство нашите спортисти ще ни накарат отново да се гордеем, че сме българи и ще поставят България на най-високото място в света на спортната гимнастика“, се казва в обръщението си областният управител Благомир Коцев.

Заявка за участие в Купата са подали над 150 състезатели от 28 държави. България ще бъде представена от петима гимнастици – Йордан Александров, Теодор Трифонов, Христос и Исус Маринови и Радослав Рачев. При жените ще разчитаме на Валентина Георгиева и Виктория Чакова.

Регламентът на надпреварата позволява една страна да заяви максимум 6 гимнастика при мъжете и 4 гимнастички при жените. Заявените състезатели  могат да участват максимум на два уреда.

Програмата на състезанието предвижда на 25 май да се проведат официалните тренировки. 26 и 27 май са дните за квалификации, а финалите ще проведат на 28 и 29 май от 13.30 часа (Пряко по БНТ 3).

Организатори на състезанието са Българската федерация по гимнастика и Международната федерация по гимнастика, с помощта на Министерството на младежта и спорта, Български спортен тотализатор, Двореца на културата и спорта и Община Варна.

Огромна подкрепа при подготовката организаторите получиха от Nestle България, , Refan, Petrol, Under Amour, Дженерали, Виваком, KFC, хотел Central, Galaxy Investment и Zapryanov Travel LTD.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кайру Амустафа

ЦСКА 1948 взе нападател от Нигер

Нов нападател привлече отборът на ЦСКА 1948 и това е Кайру Амустафа. Офанзивният футболист е роден на 1 януари 2001 година в Ниамей - столицата на африканската страна Нигер. Основните му позиции на терена са дясно крило и централен нападател. Амустафа е национал на Нигер, като прави своя дебют за страната си на 19-годишна възраст. Също така..

публикувано на 21.08.24 в 05:50
Динамо (Загреб) срази Карабах с 3:0

Динамо (Загреб) срази Карабах в Шампионската лига

Хърватският Динамо (Загреб) нямаше особени проблеми с азербайджанския Карабах (Агдам) в първия мач от плейофния кръг за влизане в Шампионската лига и го победи с категоричното 3:0. Добра преднина взе още френският Лил, който с два гола през второто полувреме се справи със Славия (Прага) с 2:0. В третата среща от днес норвежкият Будьо Глимт..

публикувано на 21.08.24 в 05:47

Монтана надхитри ФК Ловеч и излезе втори във Втора лига

Отборът на Монтана победи с 1:0 ФК Ловеч в последната среща от 5-ия кръг на Втора футболна лига и събра 11 точки. Единственото попадение за монтанчани вкара още в 12-ата минута Филип Ежике. За нигерийският футболист това е четвърти гол в петте мача от началото на сезона. С победата тимът на Монтана се изкачи на 2-о място, докато ФК Ловеч остава..

публикувано на 20.08.24 в 21:36

Александър Донски победи брата на Матео Беретини в Добрич

Българският тенисист Александър Донски преодоля италианеца Якопо Беретини в първия кръг на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър“ в Добрич с награден фонд 36 900 евро. Надпреварата се провежда на кортовете на ТК "Изида“. Донски, който влезе от квалификациите, се бори два часа и половина и спечели с 4:6, 6:1, 6:4, осъществявайки..

публикувано на 20.08.24 в 20:39

Примож Роглич спечели 4-тия етап на Обиколката на Испания

Словенецът Примож Роглич (Ред Бул-Бора-Хансгрое) спечели четвъртия етап от Обиколката на Испания и поведе в генералното класиране. 34-годишният Роглич, който е трикратен шампион във Вуелтата, завърши първи в първия планински етап от тазгодишното издание - 170,4 километра от Пласенсия до Пико Виюеркас. Във финален спринт в група от седем..

публикувано на 20.08.24 в 19:30

Проблем с осветлението на стадион "Локомотив", ВАР не може да чертае линии

Българският футболен съюз разпространи изявление от компанията Hawk-Eye Innovations, която отговаря за въвеждането и използването на системата за видеоповторения (ВАР) в Първа лига. Декларацията бе във връзка със ситуацията от 61-вата минута на мача между Локомотив (Пловдив) и Черно море (1:2), при която домакините реализираха за 1:0...

публикувано на 20.08.24 в 17:29
Виляреал

Виляреал и Атлетико (Мадрид) не се победиха в Испания

Футболистите на Виляреал и Атлетико (Мадрид) приключиха наравно - 2:2 в мач от първия кръг на испанското първенство, като и четирите гола паднаха през първото полувреме. Домакините повеждаха в резултата на два пъти, но столичани успяваха да изравнят. В 19-ата минута Данжума се пребори за топката в предни позиции, успя да преодолее Аксел Витсел и..

публикувано на 20.08.24 в 07:59