Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова да гарантира с Турция безопасност за корабите със зърно от черноморските пристанища на Украйна

Сергей Лавров (вляво) и Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара, 8 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да гарантира заедно с Турция безопасността на корабите със зърно, които трябва да напуснат украинските пристанища в Черно море. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров след преговори в Анкара с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

"За решаването на този проблем е нужно единствено украинците да разрешат на плавателните съдове да напуснат техните пристанища – или чрез разминиране, или чрез определяне на безопасни коридори"

Лавров увери, че Русия няма да се възползва от разминирането на украинските пристанища, за да ги атакува.

"Гарантираме, че когато и ако Украйна започне разминиране и разреши извеждането на корабите от пристанищата си, ние няма да се възползваме от тази ситуация в интерес на специалната военна операция. Това са гаранции на президента на Русия. Готови сме да ги оформим по един или друг начин."

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция също ще гарантира безопасността на корабите.

"Турските власти са готови да организират в Истанбул среща на представители на Русия, Украйна, Турция и ООН по въпроса за износа на зърно от украинските пристанища", каза той.

Чавушоглу допълни, че вижда воля за връщане на масата на преговорите между Русия и Украйна. Той окачестви преговорите като продуктивни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предавател на Радио Стара Загора на връх Аида

Планова техническа профилактика на предаватели на БНР

На 28 октомври ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни: БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма "Хоризонт"; БОТЕВГРАД 5 на честота 95 MHz, ДЕВИН 5 на честота 98.9 MHz, ЕЛЕНА 5 на честота 93.7 MHz, излъчващи програма "Хр...

публикувано на 28.10.24 в 06:00

Планова профилактика на предаватели

На 28 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни БОТЕВГРАД 4 на честота 89.2 MHz, ДЕВИН 4 на честота 88 MHz, ЕЛЕНА 4 на честота 91.3 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, а в района на..

публикувано на 28.10.24 в 06:00

При обработени 14% СИК протоколи: 8 формации в 51-ото НС

Осем политически партии и коалиции ще влязат в 51-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 14% от секционните избирателни протоколи. Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените в неделя парламентарни избори с 24,03%, следвана от ПП-ДБ с 15,47%, "Възраждане" 13,73%, Алианс..

публикувано на 28.10.24 в 00:32

Започна предаването на протоколите от СИК-овете в Добричко

Започна предаването на протоколите от изборния ден на Секционните избирателни комисии в област Добрич. Избирателната активност в областта е от 32,18%, малко по-висока в сравнение с изборите на 9 юни, когато е била 28,14 на сто. Най-висока е избирателната активност в Община Крушари, а най-ниска в Община Тервел. Председателят на РИК Добрич..

публикувано на 28.10.24 в 00:20
Снимката е илюстративна.

Арести след трагедия в болница в Северен Кипър

Скандал със 7 бебета в болница, едно от които почина, разтърси Северен Кипър в неделя, след като здравните власти направиха официални изявления за случилата се трагедия повече от ден по-рано. Води се полицейско разследване, арестувани са 5 души. Фаталният инцидент е станал в интензивното отделение за лечение на новородени в спешната болница в..

публикувано на 28.10.24 в 00:16
Тихомир Безлов

Тихомир Безлов: ДПС - Ново начало има солиден купен вот

От това, което видях в екзитполовете, ДПС - Ново начало има солиден купен вот . Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).  "Когато се говори за купен вот, трябва да се проследят резултатите в рисковите секции, в които се смята, че обикновено в тях има купуване - да се види кои партии там ще доминират...

публикувано на 28.10.24 в 00:07

Има проблеми с видеоизлъчването от 11 секции във Врачанско

Има проблеми с видеоизлъчването от 11 секции в област Враца, това установи репортерска проверка на БНР. Няма възможност да бъде наблюдавано преброяването на резултатите и оформяне на секционните протоколи на 4 комисии в община Враца, 3 в Мездра и по една в Бяла Слатина, борованското село Малорад, романското село Камено поле и криводолското..

публикувано на 27.10.24 в 23:47