Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзвук от юбилейния спектакъл на Силвия Томова

Със „Спящата красавица“ беше чествана 45 г. творческа дейност на прима балерината, хореограф и ръководител на балета на Старозагорската опера


Вечерта се превърна в истински празник на балетното изкуство! Още с влизането в зала 1 на НДК ми беше много приятно да срещам най-ярките цветове на българския балет сред публиката. Това отново ми показа огромното уважение в гилдията, с което се ползва Силвия Томова – и заради изкуството си като прима балерина, и заради заслугите си като художествен ръководител на балетни трупи, настоящата от които е балетът на Старозагорската опера. За няколко сезона тя възроди и изгради тази трупа. Създаде й такъв авторитет, че публиката да я приема като благороден конкурент на Националния ни балет и да пълни зала 1 на НДК при гастролите й в София, а прима балерината Анелия Димитрова, която гледахме в ролята на принцеса Аврора, да бъде желан гост изпълнител и в други театри. На 15 август публиката в Летния театър в Бургас ще има възможността да я гледа в ролята на Китри в балета „Дон Кихот“ на Минкус от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“.

За ролята на принц Дезире от Австрия специално пристигна премиер солистът на Виенската държавна опера Денис Черевичко, чието изгряване на балетния небосклон помним на XXV-я международен балетен конкурс във Варна през 2012 г. Незабравимо за мен остава оспорваното съревнование на украинския балетист с американския балетист Бруклин Мак. Накрая двамата поделиха първата награда и златния медал в старшата възраст. „Това е един от "академичните" танцьори, които танцуват красиво и чисто и съхраняват постиженията на старата балетна школа“ казва Силвия Томова за Денис Черевичко, който по нейна покана гостува за трети път в спектакъл на Старозагорския балет – след „Лебедово езеро“ и „Дон Кихот“, и отново завладя публиката с високата си класа като осанка и балетна техника. Удоволствие ни достави и поредната среща със солистите от трупата на балета на Старозагорската опера в другите роли, които столичната публика евече познава и обича. Нека отбележа Клара Ферер в ролята на Феята Люляк, Акари Мориматцу – принцеса Флорина, и Томоки Ишиго – Синята птица.

Самата Силвия Томова се превъплъти в ролята на Феята Карабос. В празничната вечер тя беше удостоена по повод 45-годишната си творческа дейност със Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци, връчена от председателя му Станислав Почекански, и с орден Св. Ап. Карп I степен от Българската православна църква, връчен от  Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян. След спектакъла Силвия Томова сподели в социалната мрежа facebook: „Аз съм много щастлива, че моят празник се случи точно с този спектакъл! Има символика – с Фея Люляк се дипломирах, с Фея Карабос  се чествам!“

Повече за творческия път на голямата българска балерина чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09