Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР проверява призиви за ескалация на напрежението на планираните протести

Целта на проверката на публикациите в социални мрежи е да се установят лицата, призоваващи към противоправни действия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Министерството на вътрешните работи започва проверка в цялата страна във връзка с публикации в социалните мрежи, в които се призовава към ескалация на напрежението по време на планираните тази седмица протести.

Целта е незабавно да се установят лицата, които призовават към противоправни действия.

Протести "за" и "против" политиката на кабинета са планирани преди дебатите и гласуването от парламента на поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков.

Тази вечер в 18 часа пред президентството е насрочен "Марш за европейска България-в защита на парламентаризма и демокрацията", организиран от инициативата "Правосъдие за всеки". В 18.30 ч. пред парламента е насрочен граждански протест в подкрепа на правителството.

Такива демонстрации се очаква да се проведат и във вторник, в деня на гласуването от депутатите на вота на недоверие.

Отново във вторник пред парламента се организира и митинг на партия "Възраждане" с искане за оставка на правителството и за свикването на предсрочни парламентарни избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството отпусна нови 200 млн. лв. за "украинската помощ" за земеделците

Правителството одобри допълнителни 200 млн. лв. по бюджета на Държавен фонд "Земеделие" за 2024 г.  Средствата се отпускат за изплащане на част от втория транш на обща стойност 325 млн. лв. от т. нар. "украинска помощ". Зърнопроизводители и овцевъди обсъждат в МЗХ изплащането на т.нар. украинска помощ Правителственото постановление за..

публикувано на 07.10.24 в 08:09

18 г. от убийството на Анна Политковская

Днес се навършват 18 години от убийството на руската журналистка от вестник "Новая газета" Анна Политковская. В своите материали тя разобличаваше политиката на Кремъл в Чечня и открито критикуваше властите за нарушаване на правата на човека. Анна Политковская беше застреляна на 7 октомври 2006 г. във входа на жилищния блок, в който живееше в..

публикувано на 07.10.24 в 08:03
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща днес начело на НЗОК

Очаква се днес освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов да се върне на поста си, след като Конституционният съд отмени предсрочното му освобождаване. По информация на БНР Михайлов ще отиде на работното си място за началото на работния ден. Въпреки влязлото в сила съдебно решение в петък Надзорният съвет..

публикувано на 07.10.24 в 08:02

Прогноза: Предстои кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас

Светът е в очакване на отговора на Израел. Няма съмнения, че те ще отговорят на атаката към тях. Големият въпрос е дали ще ударят точно петролните находища на Иран . Това каза пред БНР финансистът Димитър Георгиев, анализатор на международните пазари, който не очаква това да се случи, защото би намалило подкрепата на Запада за Израел...

публикувано на 07.10.24 в 07:59

Зърнопроизводители и овцевъди обсъждат в МЗХ изплащането на т.нар. украинска помощ

Министърът на земеделието ще се срещне днес с браншови организации, за да обсъдят възможностите за изплащане на т. нар украинска помощ. В специални декларации до агроведомството вече няколко земеделски организации обявиха, че са готови да излязат на протести, ако държавата не им изплати дължимите 300 милиона лева. Симеон Караколев: Украинска..

публикувано на 07.10.24 в 07:54

Готвят протести заради напрежението сред служителите в градския транспорт на София

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ подготвя протестни и стачни действия заради нарастващо социално напрежение сред работещите в столичния градски транспорт, съобщиха от синдикалната централа.  Окончателно: С 15 млн. лева заем ще бъде подпомогнат столичният градски транспорт Оттам настояват да бъде изпълнено подписаното..

публикувано на 07.10.24 в 07:52

Украйна чака още Ф-16 от Нидерландия, Зеленски: Ще притиснем Русия

Украйна ще получи през идните месеци още изтребители Ф-16 от Нидерландия. Това стана ясно от изявление на нидерландския министър на отбраната Рубен Брекелманс. Той потвърди, че страната му вече е доставила на Киев първите от обещаните 24 самолета и обеща, че останалите ще "дойдат" в близките няколко месеца. Украйна разчита на Ф-16, за да държи..

публикувано на 07.10.24 в 07:46