Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маринела Величкова: И в Скопие са в ступор, френското предложение ще се превърне в ябълка на раздора

С гласовете на албанските партии предложението може да мине, много е вероятно да последват избори, казва кореспондентът на БТА в Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В РСМ емоциите са в доста по-голяма степен, отиват към обсесия. Проблемът с евентуалния старт на преговорите наистина е тема №1.

Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на БНР Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие.

Стратегията на правителството е да се запази максимална конфиденциалност както за двустранните разговори с България, така и за тези на европейско ниво и по отношение на съдържанието на документите, поясни журналистът. Според Величкова в македонските медии се обсъжда това, което е известно от българските. 

Вече има три партии, които са заявили, че не приемат френското предложение и заплашват да напуснат правителството, уточни Величкова. По думите ѝ обаче в парламента и управлението на Северна Македония албанските партии са важен фактор и дори да се оттеглят от правителството тези коалиционни партньори, а депутатите им да не гласуват "за", има вероятност с гласовете на албанските партии предложението да мине. 

"Друг е въпросът дали това ще се случи и ако се случи, какво ще последва. Много е вероятно наистина да последват избори."

"Тук също се задават сериозни турбуленции, които на този етап все още не са с пълна сила, но ги очаквам", изтъкна кореспондентът на БТА.

"Опозицията доста отдавна подгрява манджата за предсрочни избори. Това френско предложение, ступорът, в който и тук страната изпадна след като на масата беше поставено нещо ясно и конкретно, върху което да се мисли, разбуни в още по-голяма степен духовете", коментира Маринела Величкова.

Снимка: БГНЕС

Според нея френското предложение и в Скопие ще се превърне в ябълката на раздора.

"Тук оставаха с впечатление, че натискът е само и единствено върху България. Управляващите в РСМ успяха да доубедят останалите в това, масово беше останало впечатлението, че РСМ овладява процеса по начин, по който всички нейни искания ще влязат в онова посредническо предложение и начина, по който ЕС ще помогне в медиацията между двете държави. Сега изведнъж се оказа, че това предложение съвсем не изглежда така и това доподсили истерията."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35