Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джовани Додзини: Интересувам се много от другите, различните и по-специално от мигрантите

Джовани Додзини
Снимка: Издателство „Персей

"Аз се интересувам много от другите, различните и по-специално от мигрантите през цялото време на нашето развитие. Винаги съм бил очарован от хората, които са различни от мен. Интересува ме миналото, различния произход, различната култура", каза за БНР Джовани Додзини, автор на "И Бабукар водеше колоната", в която се разказва за истории на четирима мигранти.  

По думите му литературата разполага с инструменти, за да създадат една по-истинска, вярна представа за тази тема:

"Аз познавах такива хора от Африка още преди да напиша книгата и от тях може да научиш изключително много. Вдъхнових се от познанството с някои от тях, за да създам някои от образите в романа. Някой от героите в романа приличат на моите приятели, начинът, по който се обличат, дори и физически", допълни за предаването "Понеделник вечер" Джовани Додзини.

За емигрантите от Украйна той коментира:

"В Италия, в моята страна през последните месеци от войната пристигнаха около 130 хиляди бежанци".

Сюжетът на книгата разказва за четирима мигранти, поискали убежище в Италия, висят между надеждата, че ще бъдат приети, и страха да бъдат отхвърлени. Един уикенд те решават да се качат на влак, който ще ги откара от Перуджа до Адриатическо море. Докато единият въздиша по момичето, което харесва, а другият е обсебен от местна певица, добре сложените млади африканци привличат женските погледи и са вкарани в изкушение. Но ги сполетяват глоби, тревоги къде ще пренощуват, финал на футболно първенство, свади, разправии с карабинери... Това са два дни, в които четиримата приятели вървят в индианска нишка по пътищата на провинциална Италия.


Джовани Додзини е роден в Перуджа (1978), където живее и до днес. Работи като журналист и преводач. Автор е на четири книги. Романът му И Бабукар водеше колоната е спечелил наградата за литература на Европейския съюз (2019). Музиката е негова страст и той често се определя като "неуспяла рок звезда".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57

Художникът Стойко Гъгъмов увековечава известни личности на морски скали и училищни фасади

Художникът Стойко Гъгъмов оставя ярка следа след себе си с портретите на известни личности, които рисува на морските скали, на фасадите на обществени сгради и училища. Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани Нарича изкуството си "скално - концептуално", което му е на сърце. "Аз го открих когато бях в Тенерифе. Там също..

обновено на 01.09.24 в 06:38

Митко Александров вдъхновява хората, с които се среща

Митко Александров е вдъхновение за всеки, който се срещне с него. Придвижва се с помощта на инвалидна количка, но това не му пречи да работи и да пътува. Митко знае шест езика и помага на всички с каквото може. Занимава се с фотография, има няколко изложби. От 20 години е програмист. Обиколил е една четвърт от света. Любимото му място е 6 А..

публикувано на 30.08.24 в 12:10

Кристиян Стефанов е един от най-добрите членове на клуб "Дебати" в Плевен

Кристиян Стефанов е студент в СУ „Св. Климент Охридски“. През годините е един от най-добрите членове на плевенския клуб „Дебати“ към Центъра за работа с деца.   Тази година е главен съдия на Националното състезание  "Pleven Open 2024", което се провежда на 24 и 25 август в Плевен.  „Дебатите са вид състезателен спорт, което е..

публикувано на 25.08.24 в 07:52
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Мама винаги казваше, че най-голямото й богатство са хората

" Цялата ми фамилия сме македонци , аз бях дете и помня как се стигна до написването на книгата тогава , бях ва 9 години, трябваше да намерим лентов магнетофон, за да се запише гласа на Дилбер Илия - прототипът на главния герой - четникът Дилбер Танас, разказа в "Графити по възудха" Елица Бъчварова, която от години живее в Аржентина, със спомени за..

публикувано на 18.08.24 в 17:13

Усмивката на д-р Галина Цветкова успокоява и вдъхва надежда

Д-р Галина Цветкова е известен лекар в Плевен. Нейната топла усмивка винаги успокоява и вдъхва надежда. Но освен медицината, д-р Цветкова е посветена и на едно национално значимо събитие - ежегодния поход „По стъпките на Апостола“ , чиито ръководител стана след основателя Васил Копчев. Самият той казва, че оставя делото в сигурни..

публикувано на 18.08.24 в 06:40