Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските стопани ще получат 100 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за тази година

Държавен фонд "Земеделие"
Снимка: Ани Петрова

Земеделските стопани ще получат 100 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2022 г., реши Управителният съвет на фонд  "Земеделие". За да получат държавната помощ, фермерите трябва да представят фактури за закупеното гориво.

Интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола е голям и нараства с всяка изминала година.

За кампания 2016 са били подпомогнати 6716 фермери, за кампания 2017 финансиране са получили 8250 стопани, за кампания 2018 – те са били 9597, за кампания 2019 подпомагане са получили 10734 стопани, за кампания 2020 са 11634 земеделски производители, а за кампания 2021 подпомагане са получили 12 214 стопани.

От началото на прилагането на схемата до настоящия момент на земеделските стопани са изплатени общо над 512 млн. лева.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ, както и за предходната стопанска година. Кандидатите трябва да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и/или схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Очаква се заповед на земеделския министър, с която да се определи срокът за подаване на заявление за държавната помощ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23
Българският патриарх Даниил - 7 юли 2024 г.

Българският патриарх Даниил с призив да пазим вярата: Ние живеем, тъй както вярваме

С тържествени богослужения, започнали още от вчерашния ден, новият патриарх Даниил встъпи и като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя", където беше представен на вярващите. Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит Митрополитската катедрала отбеляза храмовият си празник днес,..

публикувано на 07.07.24 в 17:58