Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 юли отбелязваме 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Наум Кайчев
Снимка: БГНЕС

Илинденско-Преображенското въстание е въстание на  Османската империя, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година в Македония и на 19 август (нов стил) 1903 година в Одринско.

"Това въстание има много имена, защото като палитра избухва от Запад на Изток, от албанските планини до бреговете на Черно море. Българският народ в османската империя, който се намира под едно тежко чуждо владичество въстава за свободата за политическа самостоятелност. Въстанието е вдигнато от национално-освободителната организация на македонските  и тракийските българи. По онова време тя формално се нарича тайна македоно-одринска революционна организация и на един специален конгрес в Солун през януари 1903 се взима решение, че, за да се постигнат нейните цели, а именно политическа автономия на Македония и Одрин, като под одринско се разбира одринския вилает, Одринска Тракия, да се вдигне едно повсеместно въоръжено въстание и в последствие се стига през лятото на 1903 годна до това повсеместно въстание на нашите предци", каза за БНР доц. Наум Койчев, преподавател по история в Софийския университет "Свети Климент Охридски" и заместник-председател на Македонския научен институт.

По думите му въстанието е по-масово в Битолския вилает.

На 20 юли отбелязваме 119 години от избухването на Илинденското въстание, продължено от Преображенското въставане на Странджа и  на Серско - на Кръстовден.

По думите му най-силно е въстанието в Югозападна Македония  

"Дамян Груев, Борис Сарфов и Анастас Лозанчев определят на хубавия православен празник - Илинден - Свети Илия да избухне въстание и така се стига до тази величава епопея".

"Основните сражения са около 2 месеца, към средата на септември се дава една централизирана команда от главния щаб на Битолския  революционен окръг, че трябва да се демобилизират и да се прекратят активните въстанически действия. В отделни места сраженията продължават чак до октомври. Активният период е месец и половина, но продължава въстанието в отделни места три месеца", допълни за "Нощен хоризонт".

Наум Кайчев е роден на 29 октомври 1970 г. в София. Родът му е с произход от костурското село Кономлади. През 1992 г. завършва специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1994 – 1995 г. е гост-докторант в Оксфордския университет, Великобритания. От 1998 г. е доктор по история, а от 2002 година преподава Нова и съвременна балканска история в Софийския университет. От 2015 г. е доцент и ръководител на катедра „История на Византия и балканските народи“ в Софийския университет.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20