Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рибарица се провежда празник на народния обичай и автентичната народна носия

Снимка: НЧ Надежда, с. Бойница

За 14 път в местността Костина, край Рибарица се провежда Празник на народния обичай и автентичната народна носия.

"На изключително място, на историческата местност- Костина, която е свързана с частица от историята, тук преминават последните дни на Бенковски", каза за БНР кметът на Рибарица Пенка Ганева.

Тя разказа, че през 2006 година Христо Димитров, ръководител на Ансамбъл  "Българе"  е дал идеята на тогавашния кмет Стефка Димитрова и двамата създават заедно този фестивал. 

"Ще има кратко приветствие и поздравление от местното Читалище "Развитие". След това тече конкурсна програма и след конкурсната програма ще ни гостува Христо Косашки, който ще поздрави всички гостуващи състави и гости в курорта Рибарица".


Жури на празника е Ивайло Иванов, Катя Кайрякова и Капка Манасиева.  

"Ще оценяват надпяване, надиграване, надсвирване, автентична носия и обичай. Тук се държи на автентичното, целта е да се предаде това, което са правили нашите баби".

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прелялата река Ламоне в Емилия-Романя, 19 септември 2024 г.

Лошо време в Италия, област Емилия-Романя отново е под вода

В резултат на лошото време и проливните дъждове, в Италия най-тревожно е положението отново в област Емилия-Романя, която пострада по същия начин миналата година. Предупредителният код в Емилия-Романя остава червен. За 24 часа са паднали средно 200 милиметра дъжд на квадратен метър. До момента са  евакуирани  1000 души, от които 800 в..

публикувано на 19.09.24 в 11:54

Изчезват ли тапата и тирбушонът?

Тирбушонът се превръща в отживелица - новината дойде от Обединеното кралство. Причината е, че твърде малко хора, особено по-младите, притежават тирбушон или пък знаят как да го използват .  "Смъртта на тирбушона?!" - така вестник "Гардиън", донякъде шеговито, е озаглавил своя материал по темата, макар и тя да е съвсем сериозна, от който става..

публикувано на 19.09.24 в 11:45

НС отхвърли предложението за облекчаване на условията за референдуми

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" да се облекчат условията за провеждане на референдуми с промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. "За" гласуваха 81 депутати, против бяха 30, а 80 се въздържаха. Мнозинството от депутатите от ГЕРБ-СДС гласуваха с "въздържал се",..

публикувано на 19.09.24 в 11:38

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени..

публикувано на 19.09.24 в 11:24
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Надграждат училищната програма "Стъпки заедно" с онлайн елементи

Разширяваме училищната програма "Стъпки заедно" в онлайн и ще я наградим с елементи на онлайн насилието, за да се включат и други ученици и бъдещи миротворци. Това сподели в интервю пред БНР Мария Янкова, директор "Програми" в УНИЦЕФ. "Програмата, на УНИЦЕФ и МОН, е цялостен училищен отговор. Когато искаме да има осезаем ефект, няма..

публикувано на 19.09.24 в 11:10

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03