Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на НИНКН: Законът за културното наследство да има приоритет пред други закони

Арх. Петър Петров
Снимка: БГНЕС

Трябват спешни промени, които да помогнат Законът за опазване на културното наследство да има приоритет пред други закони, които пречат на опазване на културната дейност, посочи директорът на Националния институт за културно наследство Петър Петров. Последният пример е разрушаването на фасадата на "Театър София", поради ремонтни дейности. 

"Законът е параван за разрушаване на културното наследство.", каза арх. Петров.

Петров сигнализира, че в последните 30г. са изчезнали хиляди недвижими културни ценности. Причините са проблеми в прилагането на Закона за опазване на културното наследство, приет през 2009 г. и липсата на дългосрочна национална стратегия за опазването на културното наследство. Министърът на културата в оставка Атанас Атанасов каза, че ресорното министерство ще подкрепи промени и стъпки в опазването.

Петров посочи, че в Арбанаси 30% от културно наследство е в разруха, но това е валидно за повечето български селища и насели места се отнася. Проблем с опазването има също и в Археологическите резервати, тъй като липсва подходяща система за опазване. Трябва да се стимулират финансово собствениците, за да се предотврати лошото състояние на обектите, за да може сградите да се поддържат в оптимално състояние и да не се нарушава тяхната архитектурна цялост, убеден е той.

Юристът Савин Ковачев предложи създаване на Фонд за опазване на културното наследство, който да стимулира материално собствениците, които нямат финансова възможност да ремонтират или поддържат имота си.

Главният архитект на София Здравко Здравков се присъедини към призива за промени в Закона, като допълнени, че кадастралната схема на града се нуждае от осъвременяване, както и създаване на Регистър за културните ценности в риск за столицата, за да бъдат опазени, както и да се предвиди адекватно превенция, за да не попадат тези обекти в него.

Експерти в областта на археологията и подводната археология изтъкнати, че няма нужда от промени в Закона в частта, която касае тяхната област, а от оптимизация и премахване на свръх бюрокрацията.

Министърът Атанасов каза, че са обсъдили с арх. Петров проблемът с ниските заплати в Института и необходимостта от допълнителни финансови средства, за да могат служители по-ефективно да си вършат работа по опазване на културно наследство, което е необходимо да бъде национална кауза.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18
Мигранти са ескортирани на брега, след като са били прибрани в Ламанша, Дувър, Великобритания, архив.

973 мигранти със 17 лодки са достигнали британските брегове, прекосявайки Ламанша в събота

Общо 973 мигранти със 17 лодки са прекосили Ламанша в събота - най-високият брой за ден тази година. Четирима души, след тях двегодишно дете, загинаха вчера.  Предишният рекорд за прекосявания за ден е от 18 юни – 884 мигранти. Две от лодките в събота са получили повреди в двигателите. В едната от тях е имало 90 души. 15 от тях, включително двегодишно..

публикувано на 06.10.24 в 17:06

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения

Заради глобалното затопляне в Антарктида се появяват все повече растения, показва проучване на екип от учени, публикувано в американското списание "Нейчър". Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 г. растителността е било по-малко от 1 кв. км, докато през 2021 г. тя вече е покривала близо 12 кв. км. Разпространението на растения..

публикувано на 06.10.24 в 17:01

Спряно е движението на влаковете между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2 заради наводнение

Във връзка с авария на магистрален водопровод в район "Връбница" временно е спряно движението в участък на метрото между станциите "Сливница" и "Обеля" по Линия 2, съобщават от пресцентъра на Столичната община. Осигурен е заместващ автобус, който се движи от метростанция "Сливница", по бул. "Панчо Владигеров", "Обелски път" до станция..

публикувано на 06.10.24 в 16:52

Проф. Оскар: Последните пет години има ръст на късогледство при деца, при които няма наследственост

Здравето на детските очи е фокус в Минути за здраве. Поводът е предстоящият на 10 октомври, Световен ден на зрението. За най-често срещаните проблеми с очите при децата разказва проф. Александър Оскар, ръководител на Катедра по офталмология към Медицински университет - София, началник на Клиника по очни болести в Александровска болница и..

публикувано на 06.10.24 в 16:47