Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Гърция се разраства скандалът с подслушването на телефони на журналист и опозиционен лидер

Никос Андрулакис, лидер на ПАСОК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция се разраства скандалът с подслушването на телефони на журналист и опозиционен лидер, който доведе до оставки на висши служители като ръководителя на Националната разузнавателна служба.

Утре се очаква изявление на премиера Кириакос Мицотакис.

Скандалът с подслушването на евродепутата и лидер на социалистите Никос Андрулакис добива размерите на политическа буря. Опозицията настоява премиерът Кириакос Мицотакис да поеме лична отговорност и да подаде оставка. За утре е насрочено открито заседание на парламента,като опозиционни депутати настояват премиерът да даде пълен списък на следените политици и журналисти.

Секретарят на правителството Димитриадис подаде оставка,както и ръководителят на Националната разузнавателна служба.

Според доклад, който се позовава на правителствени служители, Никос Андрулакис е бил подслушван по искане на службите на две чужди държави, които не се посочват.

Депутати от управляващата партия на консерваторите казаха, че премиерът не е бил информиран за подслушването на лидера на социалистите. Правителството също желае пълна прозрачност по случая, заяви говорителят на кабинета Янис Иконому.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Ученията на НАТО нагнетяват напрежение

Кремъл заяви, че ядрените учения на НАТО нагнетяват напрежение на фона на "горещата война" в Украйна, предаде ТАСС като цитира говорителя Дмитрий Песков.  Според Песков е невъзможно да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, за което Вашингтон даде знак, че е отворен, тъй като западните ядрени сили са преки или непреки участници в..

публикувано на 14.10.24 в 14:02

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на 2024 г., жертвите са 356

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на годината до момента. Това съобщи комисар Мария Ботева заместник-началник на Пътната полиция. При тях са загинали 356 човека, а ранените са над 7000. От МВР отчетоха още, че спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече. За сметка на това загиналите са по-малко,..

публикувано на 14.10.24 в 13:43
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: Изборите в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата

Предстоящите избори в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата. Това мнение изказа пред БНР Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива. "В момента, ако петролът на световните борси поскъпне, няма да бъде представена добре в икономически план сегашната администрация..

публикувано на 14.10.24 в 13:31
Христина Христова

Христина Христова: Сложна е темата за МРЗ заради икономическия дисбаланс на регионите

Имаме допълнително усложняване на темата за минималната работна заплата (МРЗ), първо заради големия дял хора на МРЗ, около половин милион и второ заради спецификата на големите дисбаланси на социално-икономическото развитие на регионите като Северозападен, Североизточен, Северен централен район. Това коментира бившият социален министър..

публикувано на 14.10.24 в 13:30

АЯР: Нормативната уредба не позволява изпълнение на исканията на част от служителите

От ръководството на Агенцията за ядрено регулиране заявиха за БНР, че синдикалните искания на част от работещите във ведомството не могат да бъдат изпълнени, тъй като нормативната уредба не го позволява. По-рано през деня от Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ съобщиха, че сред служителите на Агенцията има социално..

публикувано на 14.10.24 в 13:22

Четирима души са задържани във връзка с побой на перничанин и кражба от дома му

Четирима души са задържани във връзка с побой на перничанин и кражба от дома му. Образувано е досъдебно производство и работата продължават под надзора на прокуратурата, съобщават от ОДМВР- Перник. Сигнал за скандал между няколко мъже бил подаден на 11-ти октомври около 19.00 часа на тел. 112. На място било изяснено, че малко преди..

публикувано на 14.10.24 в 12:50
Владислав Христов

Поетът Владислав Христов с отличие на международен хайку конкурс

Поетът Владислав Христов е един от отличените автори на Международен хайку конкурс, провеждащ се ежегодно в Токио, Япония . В 35-ото издание на този престижен конкурс са участвали над 30 хил. автори на хайку от близо 60 държави , а стихотворението на Владислав Христов е сред отличените със специалната награда за високо качество. Той е съставител и..

публикувано на 14.10.24 в 12:27