Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Павликенското село Дъскот, наброяващо 340 души, кипи живот

В село Дъскот жените правят единствените в региона мариновани яйца

5
Жените от Павликенското село Дъскот
Снимка: Здравка Маслянкова
Чуй новината! Чуй новината:

В една стара телевизионна реклама за колбаси се казваше, че Павликени е хубав край с хубави хора. Така е, не е само в рекламата. А хората, особено в павликенските села, са гостоприемни и отлични кулинари. В село Дъскот жените правят единствените в региона мариновани яйца, нещо като киселите краставични, но не съвсем. Своя пристан в Дъскот е намерила и наша именита олимпийка, която прави причудливи оцети, а домакините не спират да правят сладкиши и споделят тайната как въпреки многото сладичко остават елегантни.

Павликенското село Дъскот е разположено на високо място, в така наречените "Дъскотски възвишения" и е на 8 км източно от общинския център. Постоянното му население наброява 340 души. За името на село Дъскот има две предания. Според едното -  в местността "Отлака" имало вековна дъбова гора, от която дъскорезница е бичела дъски, а според другото предание - от селските каменни кариери са се вадели плочи като дъски.

В землището на Дъскот са намирани глинени съдове, керемиди, тухли и много монети, което предполага, че то е било римско. На една от могилите през 1957 г. е открита делва от тракийско време.  В селото кипи читалищна дейност, местната църква, носеща името на Свети Иван Рилски, е паметник на културата. В старата здравна служба е направен музейна сбирка, посветена на бившия държавен глава от социалистическото минало Тодор Живков и съпругата му д-р Мара Малеева, която е била участъков лекар в Дъскот.

Гозбите на Павликенското село Дъскот

Има какво да разгледате в Дъскот, но и да опитате от уникалните гозби на местните хора, разказва музеоологът и кметска съпруга д-р Диана Митева:

"Имаме домашно сирене, домашно овче мляко, домашен кашкавал, домашно масло. Гледат се овце и крави. При нас има действаща кошара, която е единствена в региона".

Юлия Омбашиева

Дъскотските домакини приготвят яйцата по много различен начин. Маринованите яйца са прекрасно мезе и много вкусни, казва Юлия Омбашиева и разказва как се приготвят:

"Сварява се яйцето, обелва се, поставя се в бурканче и заливаме с топла саламура с подправки – лук синап, копър пипер. Престоява около десетина дни, за да поеме саламурата, и се консумира. Кисело яйчице".

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади, която след активната си спортна кариера дълги години живя и работи в Австралия, а след това е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра с бразилския си съпруг павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет. Цветанка Костадинова разказва за своите причудлив и екзотични оцети:

Цветанка Костадинова

"Аз правя много видове оцет. Правя оцет от всичко – от бъз, от ябълки, от круши, от сливи, от джанки, от ягоди, от череши, от дюли и ги ферментирам с различни билки и подправки. Не използвам захар, обикновено със захарта на плодовете и добавям малко мед. Някои от оцетите като престоят по 2 години се избистрят. За гъба слагам комбуча, която ги ферментира и им дава допълнителни още здравословни качества".

И за да се подсладите, можете да опитате и да си приготвите от сладкишите на дъскотските жени. Защо от тях не се пълнее, разказва Диана Митева:

"Рецептата за курабиите е първо много любов, желание, а в тестото се слага, мед, захар и не на последно място – още любов. Любимият десерт на моето семейство е негърче – с много захар и разтопен шоколад. За да не се пълнее от десертите, практикуваш любовта".

Всичко е любов, включително и храната, казват домакините от хубавия павликенски край и село Дъскот.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Бончев с иконата на свети Никифор Прокажения

Чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения във Врачанска епархия

През седмицата в различни населени места във Врачанска епархия посрещат икона с чудотворните мощи на свети Никифор Прокажения .  Камбаните на храм "св. Николай" във Враца огласиха пристигането на светинята в престолния за епархията град в понеделник сутринта.  Във вторник иконата беше в Мездра, вчера в Бяла Слатина, днес ще бъде в Кнежа, в петък..

публикувано на 26.06.25 в 17:50

"Преди и сега": От ТКЗС до земеделие в тежко състояние

Дядо Момчил от село Ярловица, област Видин, е на 91 години. Той си спомня за времето, когато животът се е въртял около земите, а работата на полето е била с цел прехрана и оцеляване. Разказва как младежите, включително и той, са били карани да обикалят улиците и да агитират хората да се присъединяват към ТКЗС-тата. Баща му отказвал да влезе в..

публикувано на 26.06.25 в 15:18
Баба Калинче от Варвара

Баба Калинче от село Варвара премина към второто си столетие с хоро и песни!

На 13 април 2025 г. баба Калинче от от пазарджишкото село Варвара навърши 100... И влезе във второто си столетие.  Калинка Александрова Янчева  е родена на 13 април 1925 година. В "Нощен Хоризонт“ вече ви разказвахме за един газен фенер, за една стара икона, за любов, за живота през три епохи – демокрация, социализъм, Царство България, за..

публикувано на 24.06.25 в 15:39

Връчват наградите "Млад благодетел" - отличени са ученически проекти с каузи

Тази вечер, в централната сграда на БАН, в 18:00 часа, ще се проведе церемонията по връчване на наградите "Млад благодетел" . Доброволци ще разкажат какво са успели да направят в рамките на 7 благотворителни проекта. За събитието пристигат младежи от Варна, спечелили първо място с проекта си " Дигитална фолклорна палитра "...

публикувано на 24.06.25 в 10:12

С аромат на локум и халва в Ябланица

В град Ябланица се проведе традиционният вече празник на халвата и локума, който събира производители и ценители на вкусните сладкарски изделия. Оказва се обаче, че прочутата ябланска халва идва в този край от македонския град Прилеп. "Ние сме най-сладкият град, така е останала традицията, оттук е някогашния производител на халвата и локума -..

публикувано на 23.06.25 в 10:58
Празник на турските обичаи в село Чуковец, община Алфатар

Празник на турските обичаи и кухня събра хората в село Чуковец

С пъстри носии, автентична музика и апетитни аромати село Чуковец, община Алфатар, се превърна в сцена на културно многообразие. Празник на турските обичаи и кухня събра жители и гости от различни етноси, за да отпразнуват заедно богатството на традициите, които съжителстват в малкото, но колоритно добруджанско село. На..

публикувано на 19.06.25 в 17:05

Силистренският театър пред финансов срив. Застрашено ли е бъдещето му?

Драматично-кукленият театър в Силистра изигра последната си постановка за лятото, което тепърва започва. Ситуацията в театъра е критична, след като културната институция се озова с 30% по-малък бюджет за дейността си през настоящата година. Съкратеният от Министерство на културата бюджет, получен преди две седмици, ограничава възможностите за..

публикувано на 19.06.25 в 11:15