Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Буквално има една шведска маса, от която всеки може да си вземе нещо повече"

Кузман Илиев: България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към реката с бясна сила

Увеличението на данъците е "възможно най-голямата глупост, която в момента може да се направи" и ще бъде "последният пирон в ковчега", смята икономистът

Кузман Илиев
Снимка: Силвия Великова

"България се е запътила към дългова пропаст. Конят тича към реката с бясна сила."

Това каза в интервю за БНР икономистът и финансов консултант Кузман Илиев.

Дългът започва да се натрупва с една скорост, която е доста притеснителна, заяви икономистът. Според него "няма реформаторски импулс – някой да каже: не, спрете, започваме да чистим".

До края на годината страната ни трябва да изтегли 8 милиарда от вътрешен и външен пазар при много високи, неблагоприятни лихви, уточни той.

"Ако не успее го направи, ще има ликвиден проблем. Държавата няма да има кеш, с който да си извършва функциите в точното време."

Илиев смята, че бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен, с целия му дефицит и "всичко ще бъде изхарчено до стотинка".

"Въпросът е какво правят следващите, които идват. Дали ще се хлъзнат по тази много добре намазана финансова пързалка, която води само към пропаст."

Дълговата спирала ще ни се представя като нещо много правилно, което ще намали неравенствата и ще помогне в кризата, допълни той.

Илиев нарече увеличението на данъците "възможно най-голямата глупост, която в момента може да се направи", защото "това ще бъде последният пирон в ковчега" и държавата трябва да остави предприемачите да дишат. 

"За последните 20 години имахме убеждение, че сме си научили урока от фалитите на България – че трябва да сме финансово благоразумни. Аз видях като упрек от финансовия министър, че сме забравили този урок", коментира Кузман Илиев след вчерашните изявления на служебния министър на финансите Росица Велкова, която предупреди, че догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева.

Относно критиките, които получава Велкова като доскорошен заместник-министър Илиев отбеляза, че "Асен Василев не слуша никого" и определи въпроса му къде са отишли парите като "чиста демагогия" и "елементарна аритметика за първокласници".

От тези 11 300 000 000 – "5 милиарда отиват за обещанията, социалните, новите, 4 милиарда за пенсии, нови, имаме с милиард и половина увеличаване на заплатите в публичния сектор", обясни Кузман Илиев.

"Това означава, че буквално има една шведска маса, от която всеки може да си вземе нещо повече, което поиска."

"Плащаме пенсии през данъци, обръщаме с хастара наобратно пенсионния модел", посочи още анализаторът. По думите му е налице "неустойчиво, небалансирано и много политически движено харчене, което във времето означава само много повече дълг".

"България ще се озове в една много проста ситуация – да се чуди тези огромни дефицити как да ги топи – дали през вдигане на данъците, което е най-вероятният сценарий и най-вредният, дали с повече дълг, което също замита проблемите под килима, и най-малко вероятното е да се преструктурират разходи и да се реже, но никой няма да го направи политически", подчерта икономистът в предаването "Преди всички".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58