Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Занаятчийско кафе, или как фалит по време на пандемията отваря врата за чудеса

Снимка: Яна Боянова

Силен аромат на прясно изпечени кафени зърна, вкус… на събуждане. Горчиви нюанси или пък кисели, смесени със сладките нотки на захар, мляко или сметана… Всеки си има любима рецепта за кафе

Пандемията се оказва най-добрата възможност за Галина Петрова и нейните съмишленици - сбъдва мечтата ѝ да предлага прясно изпечени занаятчийски кафета и да експериментира с вкуса и аромата на кафето. Започват с три кафета, но вече имат над 20 от почти цял свят.

„100% арабика, цитрусови и флорални нотки, послевкус на тъмен шоколад. Винаги казваме на клиентите, когато правим дегустация или им правим чаша кафе, да си го изпият с хубави желания и намерения, защото се сбъдва“, казва Галина Петрова, за която най-добрата рецепта е споделената.

Животът ѝ е свързан с кафето професионално.  

Когато е прясно изпечено, кафето е свежо и в пика си да покаже всичко, което притежава.“ 

Разбира от качество на кафени зърна, говори с лекота за сортове и блендове, за вкуса, киселинността и плътността на кафето, както и за начините на приготвянето му. Предлага прясно изпечени занаятчийски кафета.

„Като пекари и занаятчии подбираме от цял свят едни от най-качествените суровини, т.нар. зелено кафе, което е сурово кафе и на малки порции го печем всеки ден.“

Идеята за нова марка - да предлага прясно изпечено занаятчийско кафе - се родила през март 2020 година по време на пандемията. Всичко започнало по неволя, заради трудностите, наложени от ограничителните мерки. Така неудобствата се превърнали във възможности.

„Нашият преден бизнес беше свързан отново с кафето, но работехме с хотели, ресторанти и заведения. От години имахме мечта да произведем собствен продукт. Имахме знанията, любовта към кафето. И когато пандемията затвори всичко, ние фалирахме изключително бързо и това беше най-хубавото, което ни се случи. Малко по малко започнаха да се раждат всички тези чудеса и да работим на пазар, на който искаме – да стигаме до крайния потребител, да общуваме с него“, разкрива Галина Петрова. 

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02