Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Найден Тодоров и Софийската филхармония се впускат в нов вдъхновяващ сезон

Предстои им гостуване и в залата на Берлинската филхармония

Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров
Снимка: СФ

Само преди дни, на 9 и 10 септември, Найден Тодоров дирижира Виенския симфоничен оркестър в Античния театър на родния му град Пловдив.

Найден Тодоров разказва за работата си с престижния състав, който за първи път гостува на българска сцена, за партньорството си с цигуларя Марио Хосен - солист в двете вечери в Концерта за цигулка и оркестър №1 от Николо Паганини и в «Песен» из «Българска сюита» от Панчо Владигеров. Говори и за усета на виенските оркестранти към музиката на Владигеров, която е присъствала в репертоара им през годините.

В качеството си на директор на Софийската филхармония Найден Тодоров представя новия полусезон на състава. Той започва на 15 септември с гостуването на двама много изявени български артисти, силно свързани с институцията – диригента Емил Табаков и цигуларя Светлин Русев.

В зала «България» от 19.00 ч. ще прозвучат Концерт за цигулка и оркестър от Пьотр Илич Чайковски и Симфония №4 от Лудвиг ван Бетовен.

В месеците до Нова година програмата на Националния ни филхармоничен оркестър отново е впечатляваща - с изключителни солисти и диригенти, с интересни програми.

Сред българските музиканти на пулта ще застанат Георги Димитров, Константин Илиевски, Владимир Кираджиев, Любомир Денев-син, а сред чужденците – главният гост-диригент на Филхармонията Саша Гьотцел, Густав Кун, Урош Лайовиц.

Сред солистите ще видим пианистката проф. Милена Моллова, която подготвя премиерното изпълнение на Първия клавирен концерт от Стефан Драгостинов, цигуларката Лия Петрова, певиците Светлина Стоянова и Мария Радоева.

От големите имена сред чужденците отново ще дойдат Юлиан Рахлин, Даниел Хоуп, Елизабет Леонская, а за първи път ще се срещнем с пианиста Николай Лугански.

С голям интерес се очаква и първото гостуване у нас на тенора Роландо Виясон, който ще пристигне за оперна гала в предколедните дни - на 22 декември.

На Софийската филхармония предстоят и два важни концерта в чужбина. За първи път оркестърът ще се представи в голямата зала на Берлинската филхармония на 12 декември под диригентството на Найден Тодоров и със солист пианиста Людмил Ангелов. Заедно музикантите ще поднесат на берлинската публика Симфония №4 от Менделсон и българска творба – Третия клавирен концерт от Панчо Владигеров. С този концерт ще бъде отбелязана 60-годишнината от създаването на Българския културен институт в Берлин.

Преди това, в края на ноември Националният ни филхармоничен оркестър ще гостува в Загреб, отново воден от Найден Тодоров, а солист ще бъде цигуларят Веско Ешкенази, първи концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър – Амстердам.

От този сезон се възстановява работата на Филхармоничното общество, прекъсната заради пандемията от Ковид-19. То ще има нов председател - Милка Митева, добре позната като бивш дългогодишен директор на Националното музикално училище «Любомир Пипков» в София.

Първата сбирка е на 14 септември с гост Светлин Русев.

Чуйте детайли за събитията от Найден Тодоров в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52