Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон смята, че на заплахите на Путин трябва да се гледа сериозно

Джилиън Кийгън - зам.-външен министър на Великобритания
Снимка: ФБ на Джилиън Кийгън

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че обявената от Владимир Путин частична мобилизация в Русия е признание за провал на плановете му в Украйна.

Бен Уолъс посочи, че Путин и неговият министър на отбраната са изпратили десетки хиляди свои граждани на смърт, лошо оборудвани и зле предвождани и допълни:

"Нито една пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е обединена и Русия се превръща в глобално зло".

Уолъс каза още, че Путин е нарушил собственото си обещание да не мобилизира част от населението.

Британският заместник-министър на външните работи Джилиън Кийгън нарече "смразяваща" заплахата на Путин към Запада, че притежава много оръжия, но допълни, че тя изглежда по-скоро като част от "лъжите на Путин".

В интервю за Скай нюз Кийгън каза, че това е сериозна заплаха, но такава е била отправяна и преди. Тя обаче заяви, че обявяването на частична военна мобилизация е тревожна ескалация на конфликта. Джилиън Кийгън заяви, че думите на Путин трябва да бъдат приемани сериозно и призова за спокойствие  пред лицето на заплахата му в речта за използване на ядрени оръжия.

По-късно за Би Би Си Кийгън посочи, че ще продължават опитите решение на войната в Украйна по дипломатичен път.

В послание към украинците Кийгън каза: "Ние сме на вашата страна и ще помагаме с каквото можем".

Сър Саймън Маял, бивш заместник-командващ британската армия коментира решението на Путин така:

"Путин заложи на карта цялата репутация и съществуването на Руската федерация“.

Саймън Маял допълни пред Скай нюз, че Путин "сам се е вкарал в ъгъла в резултат на собствените му грешни преценки".

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си  Пол Адамс коментира, че тази мобилизация едва ли ще има някакъв сериозен ефект върху бойните действия в краткосрочен план.

Бившият британски посланик в Русия сър Тони Брентън също заяви за Скай нюз, че обявената от Путин частична мобилизация е значителна ескалация на украинската война.

Брентън отбеляза, че досега Русия се е сражавала с "едната ръка вързана зад гърба, защото Путин се е притеснявал какъв ефект ще има обявяването на мобилизация сред руското обществено мнение“.

Според бившия посланик сега обаче Путин явно е приел съвета на военните да се върне към ядрената заплаха в контекста на предполагаема такава от страна на Запада.

Брентън допълни, че в очите на руското общество това, което досега бе описвано като военна операция, вече приближава определението за "война".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гиши ван Харен и Ема Фонденхоф

“Изгубени в Европа” с наградата за журналистика на името на Дафне Каруана Галиция

Наградата за журналистика на името на убитата в Малта разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция беше присъдена тази вечер на “Изгубени в Европа”, международно журналистическо разследване за децата мигранти, които отпадат не само от статистиката, но и от защитата на техните права като деца.  Разследването спечели в надпревара с над 300..

публикувано на 23.10.24 в 22:41

Али Йерликая: Вероятно ПКК е отговорна за нападението срещу турската авиотехническа агенция

Министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая заяви, че вероятно забранената в страната Кюрдска работническа партия ПКК е отговорна за нападението отпреди няколко часа срещу централата на Турската авиокосмическа агенция в Анкара, съобщава Франс прес.  Петима души бяха убити, а 22-ма са ранени.  В свое изявление по повод атаката турският..

публикувано на 23.10.24 в 22:11
Снимката е илюстративна

Чешки журналист е бил задържан при пристигането си в Грузия

Чешки журналист е задържан при пристигането си в Грузия, за да отразява парламентарните избори в..

публикувано на 23.10.24 в 20:33

МВнР: Няма данни за пострадали българи при нападението срещу авиокосмическата компания на Турция

По информация на Посолството на България в Анкара към момента няма данни за пострадали български граждани при извършеното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания на Турция TUSAS. Това съобщава БТА , като се позовава на Министерството на външните работи (МВнР).  Атака срещу комплекс на турската авиокосмическа компания в..

публикувано на 23.10.24 в 20:06
Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек

Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж на германската икономика

Германският икономически министър Роберт Хабек представи планове за справяне със слабия растеж във водещата европейска икономика, като за начало предлага фонд за стимулиране на инвестициите и промяна на курса на..

публикувано на 23.10.24 в 19:54

Хипермаркет в Дупница e глобен с 10 хиляди лева

Административен съд - Кюстендил потвърди решение на районня съд в Дупница за наложена глоба от 10 хил. лева за хипермаркет заради нелоялно прилагани цени на редица стоки. Обектът  на една от големите търговски вериги в страната бил проверен от екип на Комисията за защита на потребителите през февруари миналата година, когато са установени..

публикувано на 23.10.24 в 19:31

Учителите в Гърция стачкуваха с искане за повече средства за образованието

Стачка проведоха днес учителите в Гърция с искане за повече средства за образованието. Голям протест организира синдикатът на учителите пред парламента в Атина. Преподавателите протестираха срещу ниските заплати в образованието, както и заради условията в училищата. Те настояха за повече средства за образование и съобщават за сливане на учебни..

публикувано на 23.10.24 в 19:11