Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще откаже ли България закрила на един руснак, който не иска да убива украинци?

Снимка: Ирина Недева

Около 10 хиляди мобилизирани от Русия вече са в Украйна. Част от тях са стигнали и до фронта в Херсонска област. Това съобщи съветникът на украинската президентска администрация. Много руснаци напускат територията на страната си след обявяването на т.нар. частична мобилизация.

Александър Стоцки е 26–годишен руснак, който веднага след избухването на войната успява да пристигне в България. Включва се в протестите в подкрепа на Украйна, дори идва в студиото на „Хоризонт до обед“ с украинското знаме. Той не иска да убива украинци и не одобрява политиката на Кремъл. Но, изненадващо, през юли неговата молба за закрила е отхвърлена от Държавната агенцията за бежанците.

Никой не знае какво ще стане с мен, обясни той пред БНР.

„Нямам друг вариант освен да обжалвам първоначалното решение на Агенцията. Този отказ е написан от човек, който сякаш живее в бункер и пълна изолация. В него се посочва, че в Русия вече 20 години има действаща демокрация и работещи демократични институции, както и честен съд. Това са мотиви, които нямат нищо общо с реалното положение на нещата“.


Александър Стоцки успява да си купи билет още след първите съобщения ,че нещо става в Украйна.

„Това се оказа последният директен полет от Москва до София“.

Първото нещо, което прави в София, е провеждането на самостоятелен импровизиран протест пред посолството на Руската федерация.

След това отива в един полицейски участък, където го питат дали е от Украйна.

„Когато разбраха, че съм руснак бяха удивени и не знаеха какво да правят“.

Препращат го в друг участък, където получава странния съвет да отиде в руското посолство.

„На моя московски адрес е получена повиквателна за военна служба, на която трябва да се отзова до 24 часа. Намирам се под заплахата, ако се върна там, да бъда подведен под съдебна отговорност за неизпълнението й“.

Българите ме посрещнаха отлично, казва Александър.

„Чувствам се така, както би трябвало в една цивилизована европейска държава. Продължавам да вярвам, че ще получа справедливо решение“.

Няма никакво основание да се вярва на нещата, публикувани от руска страна по отношение на взрива на Кримския мост, смята Александър Стоцки.

Цялото интервю на Ирина Недева с Александър Стоцки може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички..

публикувано на 20.07.24 в 10:06

Овладени са двата пожара в Кюстендилско

Овладени са двата пожара в Кюстендилско, които възникнаха през седмицата - в района на с. Ваксево-Фролош, община Невестино, който засегна около 250 декара иглолистна гора, и при с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, където са засегнати около 600 декара бивши земеделски площи, треви и храсти и около 10 декара широколистна гора...

публикувано на 20.07.24 в 09:56

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

" Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство . Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза..

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

26-о издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Близо 340 участници от 9 държави ще излязат на сцената летния театър във Велико Търново , където тази вечер се открива 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал . За една седмица Велико Търново отново се превръща в песенна и танцова сцена на световното фолклорно наследство . Международният фолклорен фестивал е значимо..

публикувано на 20.07.24 в 09:25
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън заяви, че идната седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране, въпреки че президентът е категоричен, че е готов да се върне към кампанията следващата седмица, за да се противопостави на по думите му "мрачната визия" за развитието на страната, изложена от републиканеца..

публикувано на 20.07.24 в 09:06
Снимката е илюстративна

11 жертви и над 30 души в неизвестност след срутване на мост в северен Китай

11 души са загинали, а повече от 30 са в неизвестност след срутване на мост от проливни дъждове в северен Китай, предаде агенция Синхуа.  Близо 20 автомобила са били отнесени от придошлата река.  Инцидентът е станал в провинция Шънси.

публикувано на 20.07.24 в 08:32