Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Тодоров – Ник и вкусът на 90-те

Николай Тодоров - Ник
Снимка: Личен архив

Николай Тодоров – Ник е собственик на първата верига магазини у нас за алтернативна градска култура, промоутър, организатор и съоганизатор на големи фестивали, сред които Spirit of Burgas, Hills of Rock, Spice Music Festival, Street Food Fest, Graffiti Fest, Wake Up и Беглика фест.

"89-а година бях в седми клас, на 13 години. Спомням си реакциите на следващия ден, в учебната стая. Нашата класна и тогава учителка по руски. Един от съучениците ми зададе въпроса – другарко, вярно ли е, че Тодор Живков вече не е ръководител на нашата държава, тя погледна леко отвисоко, навъсено, каза – може би е така, не мога да коментирам. Оттам нататък се завъртя колелото", така започва радиоразходката с Ник из дебрите на 90-те, на знаковия 10 ноември, който малко или много, винаги става повод за връщане назад във времето.

В един момент разделенията, които дотогава бяха – от кой отбор си, започнаха да придобиват съвсем други измерения и цветовете от футболните отбори се пренесоха на тогавашната политическа сцена, казва той.

"Тогавашните деца днес сме активните хора в България, които в момента създават брутен вътрешен продукт, движат икономиката, раждат деца, възпитават деца."

Николай Тодоров – Ник е отворил магазина си за градска култура през 1994 г. На 15 години е организирал "първия концерт в живота си" – на група "Клас", в Летния театър на Варна. Тогава се изправил пред вратата на тогавашната държавна агенция "Музика", чиято табела помни и до днес, а директорът "с изпънати тиранти" го питал сигурен ли е, че иска да направи този концерт.

"Той ме изпрати да намеря поне един спонсор. Каза – ако намериш спонсор, ще има концерт". Групата също се довери на младежкия ми хъс. Това беше първото събитие в професионалната ми кариера."

Снимка: natamno.com

Следват партитата на тъмно, dark партитата от 90-те.

"Не знам дали е било усещането на светлото бъдеще, а "тъмната музика" е била част от нашата същност. Събирахме групи от цяла България. ЖП гарата осъмваше с хора в черни дрехи и тупирани коси. Интересни времена! Години, в които идеализмът е бил много повече от всичко, а музиката – наистина изключителна движеща сила."

В момента работим с три поколения почитатели, тегли чертата той. В магазините идват както тогавашните тийнейджъри, днес зрели хора, така и техните родители – днешните баби и дядовци.

"Това са хора, които са част от тази култура. Тези хора са одухотворени, те са истинските, които и днес са част от тази вълна, която представлява качествената част от днешното човечество в нашата страна."

Колаж: Иван Нотев, БНР

Николай Тодоров – Ник споделя, че не си е представял как изпълнители, които са били на плакатите по стаите и са били емблеми на съответния период и телевизионни звезди, днес ги канят на фестивали и концерти.

"Може би това е една от поредните мечти, които съм успял да осъществя. За 4 години над 70 изпълнители от цял свят."

Една друга мечта обаче все още е жива и неосъществена. Ник признава, че и до днес остава актуална мечтата му да бъде капитан на кораб.

В предаването "Изотопия" той описва вкуса на 90-те, припомняйки ни опашките с купони в магазините, но е убеден, че не се връща към тези години с негативизъм.

"По-скоро съм запазил по-красивите спомени."

От вкуса на късното му детство – от едната крайност: на филията с олио и червен пипер, до нещата, които с годините е натрупал като кулинарен опит и експерименти, включително от първите му пътувания зад граница, Николай Тодоров - Ник развива интересите си, като превръща кулинарните предизвикателства в част от организираните от него фестивали.

През 90-те се създаваха нови неща, а се разрушаваха други, но това беше време, в което човек трудно може да се ориентира кое е добре и кое – не, кое е правилно и кое не е, обобщава той на финала на разговора.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57