Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализирани и нови проекти за интеграция на деца със Синдром на Даун, представиха в СОС

Георги Георгиев - председател на СОС
Снимка: СОС

По инициатива на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев се проведе конференция, на която бяха представени осъществените проекти за интеграция на деца и младежи със Синдром на Даун и други интелектуални предизвикателства, както и предстоящи инициативи.

В събитието се включиха общинските съветници Малина Едрева, Карлос Контрера, Иван Таков, Диян Стаматов и много други, също Албена Атанасова, зам.-кмет на СО по направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”, Минка Йовчева, директор на Дирекция ''Социални услуги за деца и възрастни'', Миряна Маламин-Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“, Слав Петков, председател на сдружение „Федерация адаптирана физическа активност“, Йоана Колева, председател на фондация „Сошъл фючър“ и съосновател на платформата Jamba, Даниела Садикова, основател на спортен клуб „Шарк“ и съосновател на ПараКидс, Косара Чигирева, съосновател на платформата „Момичетата от града“, Гергин Ангелов, председател и основател на бадминтон клуб „Ракет спийд“ и най-важните гости на днешната конференция – деца и младежи със Синдром на Даун и техните родители.

Форумът бе открит от председателят на СОС Георги Георгиев.

„Радвам се, че почти година по-късно, след като за първи път се срещнах със Слав и родителите на деца със Синдром на Даун, сме всички тук заедно. Благодаря на всички организации, че ни направиха част от тях и че посвещават своята енергия на децата и младежите – защото те го заслужават. Благодаря на колегите общински съветници, зам.-кмета г-жа Атанасова, на г-жа Минка Йовчева и на колегите общински съветници – всички те са съпричастни към нашата обща кауза.

За една година успяхме да осъществим близо 10 проекта в различни области, а още няколко са в процес на реализация. Кариерно ориентиране, адаптирана физическа активност, арт занимания – надявам се, че всяко дете или младеж със Синдром на Даун ще намери своето любимо занимание и начин да изрази себе си.“


Последваха презентациите на различните организации, ангажирани с интеграцията и развитието на младите хора.



Заедно с фондация „Светът на Мария“ се осъществи и още една съвместна инициатива – поредицата от 3 кинопрожекции „Филми за достоен живот“, на която имах честта да бъда патрон. С въздействащата сила на киното популяризирахме каузата за достоен живот и социално включване на децата и младежите със Синдром на Даун. Прожекциите бяха напълно безплатни и бяха отворени както за деца и младежи със Синдром на Даун, така и за цялата общественост.

От Столичния общински съвет приеха и решение, с което още повече да улесним спортните дейности на територията на Столичната община. Отвориха общински спортни обекти – сред които са зали, стадион и басейн – за младежи с интелектуални затруднения, които са картотекирани към специализиран спортен клуб. Така се насърчават тези младежи да постигат високи спортни резултати.

Проекти, които предстои да бъдат реализирани:

София Вълнеева - "Приобщаване от ранна възраст"

Идеята на проекта е децата в детските градини – с и без затруднения, заедно да участват в педагогически занимания. Проектът предвижда на учителите в детските градини да се предостави педагогически инструментариум (материали), с който да провеждат занимания за всички деца, включвайки и децата с различни интелектуални затруднения.

Петя Григорова - „Сцена, пълна със слънца“

Проектът включва провеждане на репетиции, на еднодневен лагер и на концерт по случай 21 март – Международен ден на хората със Синдром на Даун. С проекта се цели да се насърчат както танцовите, така и певческите способности на децата със Синдром на Даун.


Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Евелина Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде бабите учат внуците на плетки, а те тях на социални мрежи?

Във великотърновското село Леденик бабите започват да учат внуците на плетки, бродерия и кулинария, а децата ще въведат възрастните в света на компютрите и социалните мрежи. Опитът на зрелостта и стремежът за любопитство на младостта се събират от сдружението "Европейско развитие за село Леденик". Първите занимания са тази събота..

публикувано на 05.10.24 в 10:05

Как се прави кулинарният специалитет горнооряховско гърне по 150-годишна рецепта?

В Горна Оряховица започна първият фестивал на горнооряховското гърне . Това не е глинен съд, а ястие от телешки жили и заедно с горнооряховския суджук е сред запазените кулинарни емблеми на железничарския град.  Възстановки, дефилета с народни носии, фолклорни концерти и 100 гърнета с телешки жили, приготвени от майстор готвачи, ще има..

публикувано на 05.10.24 в 09:25
Музей на невинността в Истанбул, намиращ се в истанбулския квартал Бейоглу

„Няма минута, в която да не мисля за нея“: Музей на невинността в Истанбул

Когато написаните думи оживяват в реални предмети от ежедневието… Добре дошли в Музея на невинността в Истанбул . Мястото разказва историята от едноименния роман на носителя на Нобел за литература Орхан Памук. Още с прекрачването на прага на боядисана в бордо къща в истанбулския квартал Бейоглу, посетителите попадат в света..

публикувано на 04.10.24 в 16:50
Цветана и Николай Милчеви

Цветана и Николай Милчеви: Учителството е изпитание!

"Да си учител е голямо изпитание и голяма мъка!“ – това каза в ефира на "Нощен Хоризонт" учителят, поет и писател Николай Милчев. "Това, което много ми тежеше в училище е формалността", заяви от своя страна Цветана Милчева. Двамата са пенсионирани учители по български език и литература. Николай Милчев е още поет и писател. "Не са много годините,..

публикувано на 04.10.24 в 14:18

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09