Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oбщина Русе иска да закупи софтуер за 81 хил. лв.

Дигитален предприемач: Нещата се случват непрозрачно, а изпълнението - елементарно

Снимка: Pixabay

Oбщина Русе иска да закупи софтуер за сериозната сума от 81 хиляди лева.

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Русе е внесена докладна записка, която ще иска да се направи корекция в бюджета на общината и да се дадат пари за софтуер. След като това предложение бе публикувано в местните медии, дигиталният предприемач Емилиян Енев реагира остро. 

Общината иска да изгради контактен център за сигнали на граждани, да го внедри, да обучи персонала и да изработи мобилно приложение. Мнението на специалиста обаче се различава от предложението на администрацията:

"Доста елементарно като изпълнение. Възможност от телефона си да подаваш сигнал, правиш снимка, въвеждаш някаква информация и това достига до някаква система на общината. Там не съм сигурен как това нещо се администрира и обработва, но идеята е да се реагира по някакъв начин. /.../ Въпросът е защо не се ангажират местните IT общности - хора, които наистина имат уменията, хора, които са разработвали подобни продукти, за това да бъде изпълнена по най-ефективния начин. Като говоря за ефективност, имам предвид и разходи, но и самото изпълнение - да е нещо функционално".

По думите му проблемът е, че нещата се случват непрозрачно. Повдига се въпросът дали това е нещо, което ще бъде използвано реално, и дали ще промени начина, по който хората си взаимодействат с институциите, посочи той. На база на неговия опит, Енев смята, че описаните функционалности могат да се случат за 2 дни, става дума за базовите неща. Според него с бюджет от 5 до 10 хил. лв. могат да бъдат направени пълноценни и богати функционалности.

Емилиян Енев  Снимка: Ася Пенчева

Емилиян Енев е категоричен, че институциите трябва да се отворят: "Те трябва да мислят много по-колаборативно. Те трябва да ангажират НПО сектора. Трябва всеки да допринася със своята експертиза. Ако го няма това колаборативно мислене, на изграждане на екосистеми, на взаимодействие между различни партньори, няма как да се постигне ефективност".

Това, което виждаме в Русе, е характерно като модел за много други населени места, каза дигиталният предприемач и обясни: "Институциите се превръщат във феодални структури, които обслужват първо личните си интереси, после определени други интереси. Това нещо не може да продължава в този формат, защото води до натрупване на проблеми и рискове, които избиват".

Това е мнението на предприемач, който паралелно с основната си работа, вече 7 години помага за развитието на дигиталните умения и създаването на софтуерни продукти от различни по възраст хора. И това няма значение за бюрокрацията. Този ресурс е невидим, скрит зад заявките за "прозрачно управление".

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Мурсалево

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила

Подготвя се проект за ремонт на водохващането "Робовица" в Рила, откъдето се подава вода за селата Мурсалево, в община Кочериново, Смочево, в община Рила, и Слатино в Бобошево, съобщи  областният управител на Кюстендил Александър Пандурски. От 1 юли в трите населени места беше въведено бедствено положение, а са на воден режим от месец май...

публикувано на 19.09.24 в 11:14

Обучението по английски език - най-търсено, следват го немски, френски и испански

Обучението по английски език остава най-търсено в България, като го следват немският, френският и испанският. Това каза пред БНР Владимир Христов - член на УС на Асоциацията на езиковите центрове. "Животът налага ученето на чужд език. Английският като най-често срещан чужд език вече като че ли не е достатъчен. Все повече има необходимост от..

публикувано на 19.09.24 в 11:03
Александър Николоски

Политически реакции след обидните квалификации в Скопие към страната ни

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидните му думи към България: "Явно с тези хора приятелски срещи, дори свързани с опера, не трябва да се правят извън официалното, ако се правят, където да се протоколира и ясно да се каже какво мисли едната или другата държава. И..

публикувано на 19.09.24 в 11:00

Гърция: Наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода

Върховният съд в Гърция въвежда наказателни мерки срещу незаконно използване и разхищаване на вода. В 14 области е въведен воден режим. Върховните магистрати издадоха разпореждане за строг контрол срещу разхищението на вода. Върховният прокурор настоява да се вземат незабавни мерки против незаконно сондиране и изтегляне на вода от кладенци,..

публикувано на 19.09.24 в 10:35
Бойко Борисов

Борисов призова ДАНС и кабинета да излязат с позиция по твърденията, че България е замесена в експлозиите в Ливан

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ДАНС и служебният кабинет да излязат с позиция по повод твърдения на унгарски медии, че България е замесена в атентата в Ливан: "Взривяват пейджъри. Взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебният кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня..

публикувано на 19.09.24 в 10:28
Лена Бориславова

Лена Бориславова: Разследвания за корупция няма, по "Магнитски" - също

От ПП-ДБ обясниха, че настояват за оставката на изпълняващия длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Антон Славчев заради политически зависимости в дейността му.  Според Лена Бориславова липсата на резултати е системна: "Разследвания за корупция няма,..

публикувано на 19.09.24 в 10:25

Без номинации за главен прокурор на първото заседание на пленума на ВСС

На първото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, след обявяването на процедурата за избор на нов главен прокурор, не беше внесена нито една номинация за следващ обвинител номер едно. Според приетата от съдебните кадровици хронограма, кандидатури ще могат да бъдат внасяни и на следващите три заседания. Номинации могат да правят..

публикувано на 19.09.24 в 09:55