Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С дарителска кампания Шукри Халилов осигурява средства за изграждане на кладенци в Африка

Кладенец в Африка
Снимка: личен архив

С дарения от Родопите, шести кладенец е открит с голямо веселие в Африка. Средствата за съоръжението са събрани от пожарникарите в Рудозем. Инициатор на кампанията е 44-годишният Шукри Халилов, който от години редовно прави дарителски акции за подпомагане на крайно бедните хора в Нигерия, Кения и Уганда.

С пари от различните кампании досега са направени шест кладенеца, от които стотици хора в Африка си наливат чиста вода. Идеята за доброто се ражда след преживяна лична трагедия в семейството на Шукри Халилов:

"Тази идея възникна в мен в края на 2015 година, след като имахме премеждие. Един пожар се случи - изгоря голяма част от покъщнината. Това беше на 24 и 25 декември. Тогава се беше разчуло и пред нас беше пълно с хора, които искаха да помогнат".

Откриване на кладенец в Африка     Снимка: личен архив

След като получил подкрепа от непознати, решил да прави дарения.

„Възникна идеята да направим кладенец в Африка“.

Доброто е заразно. След като Шукри Халилов споделил с приятели, те веднага се включили. Така даренията стават по-мащабни.

Той допълни, че един кладенец с помпа в Африка струва между 900 и 1000 евро. В повечето случаи водата се изкарва с помпи от дълбочина между 10-30 метра.

Разказва, че хората там пият заедно с животните от локви и се разнасят зарази, за тях водата е голяма ценност. Когато се отвори кладенец няколко села го ползват, заради чистата вода. Кладенците са край отдалечените села Кинденга, Тагама, Кибуко, Буабуи. В последното село 150 души вече пият чиста вода.

"Ние изпращаме парите, а те си правят сами кладенците и после изпращат снимки на направеното", посочва Халилов.

Кладенец в Африка   Снимка: личен архив

Освен за кладенци даренията се използват и за други нужди.

„Знаете, че населението е преобладаващо мюсюлманско и Курбан Байрям е свещен празник. Десетки хора се включиха в кампанията за купуване на храни. Доста средства сме изпратили за купуване на дрехи, помагала“.

Шестият кладенец е бил посрещнат буквално с всенародни тържества.

„Там хората са крайно бедни, нямат дрехи, а месо ядат един–два пъти в годината", казва още Шукри Халилов.

Родопчанинът споделя, че след като приключат акциите публикува информация в интернет, за да видят хората за какво са отишли парите. Шукри Халилов е вторият жител в Смолянско, който помага упорито на Африка. Другият е известният Даниел Делибашев, който научи африканците да играят български народни хора.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Адресът на улица

Не е тайна: На адрес в Стамболийски са регистрирани над 1200 души

Цяла секция с над 1000 избиратели е регистрирана на един адрес в ромската махала в град Стамболийски. Това съобщиха от служба ГРАО в града. На улица "Петко Рачов Славейков" №31 живеят над 1200 души.   Казусът бе огласен от депутата от "Възраждане" Кръстьо Врачев, който обяви в парламента данни от проверка на Областна администрация в Пловдив...

публикувано на 10.09.24 в 06:52
Архимандрит Епифаний

Архимандрит Епифаний за чудотворната икона "Богородица-Вратарница" от Роженски манастир

Едно от най- посещаваните селища в Община Сандански безспорно е Мелник, най- малкият град в България. Някои го свързват с мелнишкото вино, други с културните събития тук, но най- яркият белег на това място си остават десетките стари църкви, съградени по времето на Деспот Слав, който превръща селището в търговски и духовен център.  Деспот..

публикувано на 09.09.24 в 08:52

Голям интерес има към острова "Света Анастасия" и това лято

Силен туристически сезон на остров „Св. Анастасия“ през това лято. Над 30 хиляди души са го посетили до края на август. Традиционно най-много са българските туристи, но многобройни са и чужденците, които посещават атрактивната дестинация. Тази година тя отбеляза 10 години от функционирането ѝ като туристически обект.  Август е..

публикувано на 08.09.24 в 06:08

Стари вещи оживяват в дома на семейство Михайлови

Битова стая, събрала уюта на живота на българите отпреди 100 и повече години – това присъства в дома на Калина и Михаил Михайлови от село Шуменци, община Тутракан. Тяхното семейство посрещна екип на "Хоризонт" преди броени седмици с традиционните за Добруджанския край зелена баница и наложена мамалига. Разказахме ви и как тези гостоприемни..

публикувано на 08.09.24 в 05:55

В село Кърпачево ще се проведе международно туристическо обучение

Сдружение „Деветашко плато“ организира от 10 до 12 септември международно туристическо обучение за създаване на нови продукти за развитие на туризма в селските райони.  Обучението ще се проведе в старата мелница в село Кърпачево, която беше превърната преди няколко години в образователен център.  В него ще участват партньори на..

публикувано на 08.09.24 в 05:48

Луксозно издание на Рибния буквар отбелязва 200 години от създаването му

Сдружение "Българска история" отбеляза 200 години от публикуването на първия български учебник, написан на разговорен език и със светско съдържание, познат на всички българи като "Рибния буквар". Луксозното юбилейно издание се отличава с паралелно напечатани оригинални и осъвременени текстове. Негов редактор е докторът по история Теодор Борисов...

публикувано на 06.09.24 в 17:21

Поредицата "Седемте хълма" възкресява паметта за Пловдив

"Южнобългарска хроника" на Димитър Мантов е част от библиотека "Седемте хълма", посветена на Пловдив. Това е втората книга от автора, която е включена в поредицата. Другите заглавия от библиотека "Седемте хълма" са "Този шарен Пловдив" от Георги Райчевски, "Ескадронът" от Стефан Дичев, "Хълмът" от Димитър Кирков, "Да живей съединението"..

публикувано на 06.09.24 в 14:38