Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Терминал 2 бяха посрещнати първите туристи, пристигнали у нас за ски ваканция

Снимка: Мила Младенова

На Терминал 2 бяха посрещнати първите туристи, които пристигат у нас за ски ваканцията си. Те пристигнаха от Тел Авив с редовен полет на El Al израелската национална компания. Утре един от големите ски курорти у нас открива сезона.

Самолетът от Израел беше посрещнат с воден салют, а пътниците бяха получиха кутийка с шоколад.


Взаимоотношенията  между България и Израел са уникални и имат важно историческо измерение, каза консулът Орли Дафна Суна от името на посолството на Израел в България:

"За хората от Израел България е приоритетна дестинация за туризъм. Над четвърт милион израелски граждани посещават страната всяка година и броят им се увеличава не само през лятото, но и през зимата. Този значителен брой на туристите отразява близките отношения между нашите народи".

За първите 10 месеца на годината страната ни е посетена от над 130 хиляди туристи от Израел. Очаква се през зимния сезон посещения още от 30 хиляди летовници. Те проявяват интерес както от морските и зимните курорти, така и от СПА дестинациите и културното наследство в градска среда, каза  заместник министърът на туризма Мариела Модева. Тя посочи, че страната ни се рекламира в Израел като дестинация за 4 сезона и прогнозира  добър зимен сезон, а през следващата година данни, които се доближават до тези преди пандемията:

"В някои курорти даже очакваме надминаване на тези данни по отношение на туристите, които идват в нашата страна. По данни на българските общини, в региона на зимните ни курорти ние очакваме 12% ръст в Банско, 15% в Пампорово и общо взето всъщата тенденцията се очертава и за Боровец".

Националната авиокомпания на Израел планира да увеличи трафика си и да базира един от най-модерните нови самолети "Дрийм лайнър" на софийското летище, съобщи изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро.  За предстоящия зимен сезон очакванията са оптимистични. Само от Англия се очакват с 20 хиляди пътници повече през тази година, каза още Хесус Кабайеро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Първанов

Георги Първанов: При влизането ни в Шенген повече работници от трети страни ще бягат от България

В влизането в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в ЕС. Това прогнозира Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в интервю пред БНР. Бизнесът у нас настоява за внос на работници, а се оказва, че 40% от тях напускат страната, за да..

публикувано на 18.09.24 в 16:10
Иван Иванов

БСП искат обяснение от посланика на РСМ за изказването на вицепремиера Александър Николоски

От БСП настояват Министерството на външните работи да извика посланика на Република Северна Македония у нас за обяснение.  Поводът е коментарите на вицепремиера Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история.  Депутатът от БСП Иван Иванов заяви: "Мисля,..

публикувано на 18.09.24 в 15:57

Д-р Стойчо Кацаров: Някои опасения на фармацевтите имат основания, но техническия прогрес не можем да спрем

Поставянето на вендинг машини за лекарства трябва да е резултат на свободна стопанска инициатива, не трябва да е ангажимент на държавата . Това мнение изказа пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в здравеопазването. Той беше категоричен, че някои от опасенията на фармацевтите "имат своите основания и трябва..

публикувано на 18.09.24 в 15:48

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор

Адвокатът от Софийската адвокатска колегия Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение заявлението от Колев. След освобождаването на Иван Гешев като Обвинител 1 той отново се самономинира, но изборът беше замразен заради..

публикувано на 18.09.24 в 15:40
ПАВЕЦ

Обществена поръчка за подмяна на 2 хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира" за 220,5 млн. лв. без ДДС

Националната електрическа компания е започнала обществена поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", съобщи енергийният министър Владимир Малинов. Приоритет за правителството остава обратното въвеждане в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение в..

публикувано на 18.09.24 в 15:32
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост са ни нужни, за да стартираме проектите до края на 2026 г., освен ако ЕК не направи промяна в сроковете за държави като нас. Това сподели Румен Гълъбинов, икономист и бивш зам.-председател на КФН, в интервю пред БНР. Той уточни, че до края на 2026 г. имаме да получаваме повече от 3/4..

публикувано на 18.09.24 в 15:15
Ограждения върху залети площи по бреговете на река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 22

Жертвите от катастрофални наводнения в Източна Европа са най-малко 22, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния .  В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната Най-малко 19 души са загинали при наводненията в Централна Европа, предизвикани от бурята "Борис" Доброволци и..

публикувано на 18.09.24 в 15:15