Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сурвакари обикалят къща по къща на Васильовден в тетевенското село Васильово

Ромите празнуват Банго Васил

Снимка: Радио Видин

Православната църква почита Свети Василий Велики. Той е един от тримата светители – отци на Църквата, заедно с Григорий Богослов и Йоан Златоуст.
На Васильовден в тетевенското село Васильово ще спазят традицията и сурвакари ще обикалят къща по къща, за да сурвакат местните жители за здраве и берекет.
Тетевенското село Васильово се намира в подножието на връх Васильов, който е най-високият във Васильовската планина и Предбалкана.


Кметът на Васильово Радослав Маринов каза откъде идва името на селото:
"Името идва от едноименния връх Васильов. Ние се намираме в подножието на върха и по протежение на Васильовската планина. Граничим със селата Рибарица, Шипково, Лесидрен и Тетевен. Според преданието гръцки владетел с името Василий е живял в района. На него е кръстен върха и от там идва и имета на селото".

На Васильовден в тетевенското село Васильово ще спазят традицията и сурвакари ще обикалят къща по къща, за да сурвакат местните жители за здраве и берекет.

През селото минават и много туристически маршрути, които водят към Васильовската планина.

"Васильово има древна история още от времето на траките, въпреки че е обособено като село едва през 1949 година. Може да се каже, че селото съществува доста отдавна. По поречието на река Васильовска са открити 22 тракийски могили. При една от разкопките е открита гробница на тракийки владетел", допълни Радослав Маринов.

Секретарят на читалище "Христо Ботев 1941" в село Васильово Петранка Недялкова каза за БНР:

"Имаме много мероприятия. Миналата и по-миналата година имахме излизания извън границата и се стараем да продължим в същия дух. Имаме голяма певческа група, коледарческа група имаме".

Сурвакари в село Васильово   Снимка: Пламен Христов

В първия ден от Новата година хиляди българи празнуват имен ден. На празника не се кани и всеки е добре дошъл в дома на именика, който слага богата и блажна трапеза.

За да има по-голяма тържественост, а и заради навика на габровци в такъв ден да си поугодят, се готвят по-специални гозби – това е записал за Нова година и Васильовден в книгата си „365 дни от кухнята на габровеца“ легендарният с уменията си на сервитьор и готвач Иван Елмазов. Той е роден в Габрово преди повече от 100 години и е оставил на поколенията рецепти за приготвяне на традиционни гозби.
С ястия, характерни за Габровския край, гости посреща 71-годишната Василка Петрова. Казва, че за празника се подготвя отдалеч:

"Празник голям е, предварително се приготвяме. На трапезата задължително трябва да има баница с късмети, малки клончета от дрян, сувакницата трябва да е от дрян".

Василка Петрова    Снимка: личен архив

В този край е традиционно на 1 януари да се готви добре угоен петел или кокошка. Приготвя се с кисело зеле, а от дреболиите се вари чорба. Прави се студена свинска пача, четем в книгата на Иван Елмазов, която домакините като Василка разгръщат и днес.

На страниците ѝ рецептите са дадени за всеки ден от годината. Редуват се месни и безмесни гозби, блажни с по-леки, празнични с разтоварващи ястия. Авторът отбелязва, че най-голяма заслуга за добрата кухня в този край има габровката със своята находчивост и разумна пестеливост.

Василка казва, че и нейната празнична питка е габровска, т.е. рецептата е икономична, но трапезата е пълна- с традиционни гозби, и не само:

"Най-много обичаме пържолите, ядем печен петел със зеле. Заклали сме прасе и ще ядем свинско".

Василка, която пее от дете, е носител на 9 златни, четири сребърни и три бронзови медала от самодейни фолклорни фестивали в цялата страна.
Тя приговя и вкусна питка.
"Моята питка е габровска. Не слагам нито кисело мляко, нито прясно мляко, правя я от брашно. Слагам три чаши хладка вода, суха мая, която е за един килограм брашно, една супена лъжица сол, супена лъжица захар. Разбърквам хубаво и започвам да слагам постепенно предварително пресятото брашно".

На всички днешни именници Василка пожелава:

"Най-хубавото пожелание е здравето. Когато човек е здрав, всичко може да постигне".


На Васильов ден сурвакари наричат за здраве по домовете, а домакините им дават орехи, плодове, пари или в съвремието торбички с лакомства. Празнуват и имениците – Васил, Василка и други производни. Ромите празнуват Банго Васил. Не навсякъде обаче се празнува на този ден, мнозина предпочитат да го празнуват по стар стил на 14 януари.

Продавачите на клонки от дрян в Сливен казаха:

"Всичко се изкупи, хората предпочитат всичко сами да си приготвят. Взимат си дрян за баница с късмети".

"Живея сама, не знам дали ще дойдат децата".

"Отивам при внучката да ѝ занеса клонка от дрян".

Днес е Банго Васил, но по нов стил, празник за ромите в Сливен и тези в котленското село Градец.

"Повече здраве и повече доброта желя на всички".
"Нямаме пари".

 Анка, продавачка на дрехи до моста в Градец и нейни съселяни разказаха, как посрещат Банго Васил.  

"Готвим ястия, правим пити. Играем, танцуваме".
"Който има пари прави Банго Васил, другите, които нямат не ппразнуват".

Повече можете да чуете в звуковите файлове.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждение за бури и градушки в Обединеното кралство

Метеорологичната служба в Обединеното кралство издаде предупредителен жълт код за гръмотевични бури за петък и събота.   Лятото на Острова изглежда е към края си, ако се съди по прогнозите. Освен риска от мълнии, на някои места в южна Англия и Уелс поривистите ветрове и едра градушка могат да придружат поройните валежи от дъжд, с възможност за локални..

публикувано на 20.09.24 в 05:23
Сан Себастиан кино фестивал

Започва 72-то издание на кинофестивала в Сан Себастиан

Кинофестивалът в Сан Себастиан започва тази вечер.  72-то му издание обещава добро кино и блясък на звезди от първа величина. 120-метровият червен килим в театър "Виктория Еухения" вече ги очаква, пишат испанските медии. Фестивалът в Сан Себастиан, който ще продължи до 28 септември, ще посрещне звезди като Тилда Суинтън, Памела Андерсън, Изабел Юпер,..

публикувано на 20.09.24 в 05:04
Лидерът на

Найджъл Фарадж се отказва от собствеността върху партията си

Лидерът на „Реформирай Обединеното кралство“ Найджъл Фарадж обяви, че се отказва от собствеността върху партията преди конференцията й този уикенд. За разлика от повечето политически партии, тази на „реформаторите“ е създадена като частно дружество с ограничена отговорност, като Фарадж държи по-голямата част от акциите. Найджъл Фарадж ще продължи да..

публикувано на 20.09.24 в 04:06
Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус (на преден план)

Германия планира допълнителна военна помощ за Украйна

Германското правителство планира да предостави на Украйна допълнителен пакет оръжия на обща стойност почти 1,4 млрд. евро до края на годината, въпреки че по-голямата част от бюджетните средства за военна подкрепа за Украйна вече са изчерпани. Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви пред информационна агенция ДПА, че Украйна ще получи нов..

публикувано на 20.09.24 в 02:05

Кипър ще модернизира университети със заеми от ЕИБ

Европейската инвестиционна банка отпуска на Кипър два заема на обща стойност 125 млн. евро за изграждане и модернизиране на университетска инфраструктура. Споразуменията за тях ще бъдат подписани днес в Никозия. Стартът на двете заемни споразумения ще бъде даден от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Кириакос Какурис, който е на официално..

публикувано на 20.09.24 в 01:04
Дейвид Лами

Лондон призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“

Британският министър на външните работи Дейвид Лами призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. По-рано той  призова британците  да напуснат Ливан, тъй като нещата могат „бързо да се влошат“.  Дейвид Лами отправи този призив по време на  официалното си посещение в Париж, където се срещна със свои европейскси колеги,..

публикувано на 20.09.24 в 00:10

ЕК ще отпусне 10 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията в Европа

Европейската комисия ще отпусне 10 милиарда евро за справяне с щетите от наводненията в Централна и Източна Европа, предава Франс прес.  Това обяви председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен в полския град Вроцлав, където се срещна с правителствените ръководители на Полша, Чехия, Австрия и Словакия. "На първо време можем да мобилизираме 10..

публикувано на 19.09.24 в 21:01